Jump to content
Sign in to follow this  
gaby

Ce face: Num Lock/Caps Lock/Scroll Lock?

Recommended Posts

Oricine detine o tastatura a observat ca aceasta contine pe langa tastele inscriptionate cu litere si cifre, tastele: Num Lock, Caps Lock si Scroll Lock. Ei bine, haideti sa vedem cu ce se ocupa fiecare dintre acestea:

rDKGapy.png

Num Lock-ul afecteaza tastele de tip keypad. Atunci cand activam Num Lock-ul (beculetul este aprins), tastele keypad aflate in marginea dreapta a tastaturii devin functionale, iar atunci cand Num Lock-ul este dezactivat (beculetul este stins) cifrele 2-4-6-8 pot fi folosite ca sagetile normale ale tastaturii.

Caps Lock-ul afecteaza tastele de tip litere. In momentul in care ne aflam intr-un editor text (dar nu numai), si apasam pe orice tasta ce are inscriptionata pe ea o litera, in mod implicit acea litera va fi introdusa in editorul text ca fiind minuscula (litera mica). Atunci cand activam Caps Lock-ul (beculetul este aprins), orice tasta ce are inscriptionata pe ea o litera, in mod implicit acea litera va fi introdusa ca fiind majuscula (litera mare).

Scroll lock este de multe ori asociata cu un beculet de stare, tasta nefiind folosita prea des. Tasta scroll lock blocheaza toate tehnicile de derulare (scrolling) si este mostenita de la tastaturile IBM originale. Initial, scopul acestei taste era acela de a modifica purtarea tastelor sageti. Atunci cand Scroll Lock este activat (beculetul este aprins), tastele sageti au rolul de a deplasa continutul unei ferestre cu text, in locul miscarii cursorului.

Important de retinut mai este si faptul ca toate tastele prezentate mai sus, odata apasate, raman activate pana la o alta apasare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×