Jump to content
gaby

Cum Se Asambleaza Un Calculator?

Recommended Posts

Pentru cei ce doresc sa-si asambleze singuri un calculator pornind de la componentele aflate in cutii, dar si pur si simplu pentru curiosi, cu siguranta acest tutorial va fi de ajutor.

Piese necesare:

 • o placa de baza, (Gigabyte in cazul de fata)
 • un procesor (Intel Core 2 Duo in cazul de fata)
 • un cooler pentru procesor (este in cutia procesorului [box])
 • un Hard-Disk
 • un DVD-rw/CD-rom (LG)
 • o placa video (Geforce 7300 GT)
 • memorie/i RAM (Geil, doua bucati de 1 GB fiecare)
 • o carcasa

post-2-0-06095600-1310246748_thumb.jpg

Explicatii pentru fiecare componenta in parte:

 • Procesorul este "creierul" calculatorului. El "gandeste", aduna, compara, inmulteste, samd. El transmite restului de componente ce trebuie sa faca. In timp ce lucreaza, procesorul se incinge foarte mult, de aceea are nevoie de un cooler (ventilator) care sa-l raceasca.
 • Hard-disk-ul este componenta care stocheaza toate informatiile dintr-un calculator (jocuri, filme, muzica, documente, programe). Mai exact, este o memorie nevolatila, adica informatiile raman salvate chiar si dupa ce ati oprit calculatorul. Exista doua tipuri de hard disk-uri, si anume "hard-uri pe IDE" si "hard-uri pe SATA", denumirile venind dupa numele interfetei prin care comunica (IDE sau SATA). Fiecare tip de interfata are alt tip de mufa.
 • Placa Video se ocupa de procesarea informatiilor care ajung la monitor. Aceasta este o componenta specializata, axata pe functii matematice si procesarea elementelor 3D.
 • Memoriile RAM (Random Access mMmory) sunt memorii volatile (informatia se pierde atunci cand se inchide/restarteaza calculatorul), care stocheaza informatiile folosite cel mai des de aplicatiile deschise. Cu cat sunt de o capacitate mai marem, cu atat este mai bine, si calculatorul se va misca "mai repede". Memoriile RAM mai sunt cunoscute si sub numele de "simm-uri" (single in-line memory module).
 • DVD/CD-rom-ul/rw este unitatea care scrie/citeste cd-uri/dvd-uri.
 • Carcasa uneste toate componentele la un loc, asigurand prin intermediul coolerelor suplimentare o ventilatie corespunzatoare.

Haideti sa aruncam o privire la placa de baza:

post-2-0-01843300-1310246758_thumb.jpg

Pe aceasta gasim multe sloturi, printre care:
1) – slotul pentru procesor
2) – sloturi pentru memoriile RAM – memoria
3) – sloturi SATA (doar pentru hard-diskuri)
4) – mufa IDE – tot pentru hard-disk-uri / cd-rom
5) – mufa de alimentare a placii de baza
6) – Sloturi PCI (pentru placi grafice, placi de retea, placi de sunet)
7) – slot PCI-express (exclusiv pentru placi grafice)
8) – mufa pentru alimentarea cooler-ului

Inainte sa trecem la treaba trebuie precizat un lucru important si anume: toate mufele calculatorului sunt facute in asa fel incat au o singura pozitie corecta in care pot intra. Nu exista "am bagat-o invers", nu exista cu susul in jos. Daca puneti mufa gresit, nu va intra deloc. Asa ca nu fortati nimic, daca nu intra inseamna ca nu asa trebuie montat/a!

Pasul 1: Montarea procesorului:
In cutia procesorului vom gasi de regula procesorul + un cooler destinat acestuia:

post-2-0-35859300-1310246715_thumb.jpg

Se trage de siguranta de pe placa de baza in stanga (fata de cum e placa de baza), si se ridica. Se ridica si capacelul care fixeaza procesorul, si se scoate plasticul care protejeaza slot-ul. Procesorul (partea de sus – partea de jos) are 2 ciupituri pe margine, pentru a nu-l putea monta gresit. La fel si slot-ul de pe placa de baza. Mare grija sa nu indoiti vreun pin.

post-2-0-01107900-1417654325_thumb.jpg

Dupa ce ati montat procesorul in locas (soclu/soket), fixati capacelul si inchideti cu siguranta.
Cooler-ul trebuie sa aiba pasta termoconductoare pe partea care o sa vina in contact cu procesorul. Daca nu are "out-of-the-box", atunci are un tubulet cu pasta, cu care trebuie uns procesorul. Coolerul se apasa pe placa pana face "click" pentru fiecare din cele 4 picioruse. Un pic de atentie la cablu, trebuie pus in asa fel incat sa nu poata fi prins de catre ventilator.

Pasul 2: Montarea memoriilor RAM:
Aruncati un ochi in manualul placii de baza, si cautati care este slotul 1, pentru a functiona in modul dual-channel (daca suporta placa de baza), trebuie asezate memoriile in sloturile 1 si 3.
Se trag moturile albe in lateral, si se apasa memoriile pana sigurantele se intorc in pozitia initiala. Iarasi, trebuie sa faca "click", si iarasi, exista un singur fel de a monta memoriile. Nu aveti cum sa gresiti.

post-2-0-51906400-1310246779_thumb.jpg

In poza de mai sus prima memorie este introdusa in slotul 1 (este cel galben de sus), iar slotul 3 are motul dat intr-o parte, pentru exemplificare.

Explicatia tehnologiei "dual channel":
In mod normal, procesorul muta informatiile de pe hard-disk in memoria RAM acolo unde este loc liber, dar scriind intr-o singura memorie la un moment dat. La fel si la citire. Modul dual-channel permite scrierea pe ambele memorii simultan, dubland teoretic viteza de scriere si citire a informatiilor. O informatie care in modul "single-channel" era scrisa in intregime pe o memorie, acum este impartita in doua si scrisa simultan in cele 2 simm-uri.

In cutia cu placa de baza o sa gasiti o punguta cu suruburi. O mica explicatie pentru ce reprezinta fiecare:

post-2-0-25749600-1310246795_thumb.jpg

In imaginea din stanga: suruburi rotunjite, folosite la fixarea placii de baza pe carcasa, si a cd-rom-ului. Urmatorul tip de surub este pentru fixarea capacelor carcasei si a hard-disk-ului.
In poza 2, de la stanga la dreapta, se afla un inaltator. Placa de baza nu se prinde direct de carcasa, ci trebuie prinsa pe aceste "picioruse".
In poza 3, este o clama de plastic care fixeaza placa de baza in carcasa, si nu-i permite sa sa cada/se miste.

Pasul 3: Montarea placii de baza in carcasa:
In primul rand montati inaltatoarele si plasticele care fixeaza placa de baza, ca in poza de mai jos:

post-2-0-88544900-1310246771_thumb.jpg

Dupa aceea, scoateti placuta din spatele carcasei, pe unde vor iesi mufele, si inlocuiti-o cu modelul cu care a venit placa de baza:

post-2-0-33598200-1310246786_thumb.jpg

Mare atentie sa nu va taiati la mana in bucatile de metal, sunt foarte ascutite. Fata noua se monteaza din interiorul carcasei, prin presare. Daca nu sta foarte fix nicio grija, va sta cand va fi montata si placa de baza.
Montati placa de baza si strangeti suruburile:

post-2-0-60172700-1310246765_thumb.jpg

Pasul 4: Montarea cablurilor de la carcasa catre placa de baza:
Fiecare cablu are scris pe mufa pentru ce este: butonul de reset (reset sw), butonul de pornire, led-ul pentru hard (hdd led), speaker-ul (speaker), mufa catre usb-urile din fata (USB), mufa audio pentru casti si microfonul din fata carcasei (audio), ledul pentru cand pc-ul este pornit (power led):

post-2-0-80234900-1310246732_thumb.jpg

In poza 2 este afisata schita din manualul placii de baza, cu pinii si explicatiile referitoare la ce reprezinta fiecare. Mufa pentru martorul (led-ul) hard-disk va fi montata pe primii doi pini de pe primul rand, urmatoarii doi pini fiind ocupati de mufa butonului de resetare.

Pasul 5: Montarea DVD/CD-rom-ului:
Se scoate fata de la unul din cele doua sloturi (se impinge dinauntru inspre afara), se introduce cd-rom-ul si se prinde in suruburi, de preferat de ambele parti. In poza am incercuit locurile de unde se prind suruburile dvd/cd-rom-ului. La fel si cu hard-disk-ul, insa acesta se monteaza in partea de jos a carcasei, avand grija sa nu fie in prelungirea slotului albastru, unde va trebui montata placa video.

post-2-0-20464100-1310246739_thumb.jpg

Pasul 6: Efectuati legaturile la DVD/CD-rom si Hard Disk:
Pentru fiecare sunt necesare 2 fire, unul pentru alimentare, si unul pentru a trimite informatiile. In poza de mai jos sunt 3 tipuri de cabluri de alimentare. Cel mai din stanga, ii spune molex, si este cablul de alimentare pentru dvd/cd-rom-uri si hard disk-urile pe IDE. Cel din mijloc este tot molex (mic), si alimenteaza floppy disk-ul. Cel mai din dreapta, negru, este cablul de alimentare SATA, pentru hard-disk. Mufele au o singura pozitie in care pot fi conectate.

post-2-0-62827900-1310246720_thumb.jpg

In configuratia actuala, vom introduce un molex in cd-rom, si un cablu de alimentare SATA la hard-disk.

Pasul 7: Conectarea cablurilor pentru interfata:

post-2-0-29541700-1310246681_thumb.jpg

Cablul albastru este cablul IDE, iar cel galben cu mufa mica este SATA. Mai este un cablu in cutie, pentru conectarea la Floppy. In poza am incercuit masura de siguranta ca sa nu puteti introduce mufa gresit (un pin blocat). Pe hard-disk / DVD/CD-rom o sa fie un pin lipsa. Asadar, nu e loc de greseala nici aici. Daca hard disk-ul este pe IDE, se poate monta pe acelasi cablu cu DVD/CD-rom-ul (cablul IDE are 2 mufe, si pe acelasi cablu pot fi conectate doua hard disk-uri / DVD/CD-rom-uri / 1 hard-disk si 1 DVD/CD-rom.

Pasul 8: Montarea placi video:
Marea majoritate a placilor video de ultima generatie sunt PCI-Express (mufa albastra de pe placa de baza). Se scoate bucatica de metal din spatele carcasei (cu grija, ca e ascutita). Placa video se apasa pana nu mai merge, dupa care se strange surubul care o tine sa nu cada. Pe placa s-ar putea sa fie o clema de plastic, in capatul opus iesirii, care s-ar putea sa faca un click mic.

Optional: se monteaza eventualele placi audio/de retea, in sloturile PCI, in acelasi fel in care ati procedat cu placa video.

Rezultatul final si functional poate fi observat in poza de mai jos:

post-2-0-86655500-1310246686_thumb.jpg

A se observa lungimea placii video, care ar fi stanjenit cablurile hard-disk-ului daca erau montate pe aceeasi linie.

Pasul 9: Montarea fetei carcasei:
Fata la majoritatea carcaselor moderne are o balama in partea dreapta, si se poate deschide. Pentru asta, desfaceti panoul din partea stanga,
si veti observa trei cleme care tin fata carcasei. Se trage de ele, si se poate desface fata pentru a monta cooler/e pe fata, sau un filtru de praf.

post-2-0-62939700-1310246705_thumb.jpg

Cele 3 cerculete din partea dreapta arata clamele fetei, si cele doua din partea stanga clamele filtrului de praf. Acesta este pe acelasi sistem cu usa, si e recomandat sa aveti unul pentru estomparea umplerii calculatorului de praf.

Numai bine :pct2: !

Sursa: http://www.douamaini.ro/?p=318

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prima data cand am asamblat un pc a fost cand am facut un upgrade aproape complet unui pc cu procesor AMD Sempron 1.7GHz. Nu am avut nicio problema la asamblare, desi nu m-am documentat inainte. Merge chiar si in ziua de azi foarte bine :)


Stiri IT

I'm not scared of dying, i did it before. Do you think you can defeat me? Then, prepare to go to war.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prima dată când am ansamblat PC-ul a fost... anul acesta :)). Trebuia să aleg între o platformă bazată pe Intel core i3 2100 sau AMD phenom II X4 955... aşa că am preferat un quad overclockabil, faţă de un dual cu multiplicatorul blocat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se comportă el ca un quad core (nu ca unul nativ).. dar pe hârtie, tot dual core rămâne. Şi să cumperi acum un i3 mi se pare o ... ţeapă mare. Poţi lua AMD phenom II X4 960T, care e mai puternic decât un i3.

Share this post


Link to post
Share on other sites

E mai puternic? Nush.. de ceva vreme AMD nu mai face procesoare de gaming.. Faptu ca are mai multe procesoare la o frecventa mai mare nu inseamna o performanta mai mare (de ex uitate la bulldozer, care isi ia bataie de la i7.. desii frecvente mai mari si mai multe nuclee..)


love is a verb
Love is a doing word

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut. Am 1 intrebare; se poate sa o considerati destul de neewbish dar data find experienta si cunostintele mele pe tema asta poate o sa fiti indulgenti.

Am cumparat piese ... tot ce intra intr-un calc. Am asamblat dracia si nu stiu cum sa conectez fan'urile cat sa nu mearga incontinuu. Am un conector molex, un capat intra in sursa iar celalalt in placa de baza cred ... 4 pin header. Pot conecta fan'urile de sistem atat la sursa cat si la placa de baza ? :stars: Habar nu am de intreb ce trebuie dar sa vedem ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca te incurci in niste cabluri pe care mai si scrie cate ceva si, de regula, nu intra decat in locuri in care trebuie sa intre, esti super tare. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...