Jump to content
Sign in to follow this  
gaby

Ce Este Software-Ul ?

Recommended Posts

Software-ul reprezinta un sistem de programe/aplicatii pentru calculatoare incluzand procedurile lor de aplicare, sistem furnizat o data cu calculatorul respectiv sau creat ulterior de catre utilizator; mai exact partea logica a calculatorului care comanda prin intermediul unor programe.

softwarek.pngsoftware1d.pngsoftware2.png

Software-ul poate include toata gama de produse de programare, uzual formata din sistem de operare (cel mai important din memoria unui calculator deoarece este software-ul care controleaza calculatorul), drivere si programe de aplicatie. In anumite cazuri speciale parti din software se inglobeaza din constructie in componentele hardware - prin folosirea de circuite integrate preprogramate.

In unele domenii, prin software se intelege in primul rand datele cu care lucreaza aparatele sau calculatoarele, cum ar fi imaginile digitalizate, sunetele si piesele muzicale, jocurile pentru calculator, filme digitalizate, clipuri video si multe alte date asemanatoare. In caz extrem, pana si purtatorii fizici de date sau "mediile" sunt considerate a fi "software", ca de exemplu discurile optice de tip CD si DVD, casetele video VHS si miniDV, casetele audio, etc.

Cu alte cuvinte, software-ul este aplicatia, programul care utilizeaza resurse de informatie bruta (date, cifre).

Exemple de software: Windows, Linux, Mac, Kaspersky, Adobe Reader, AutoCad, Dreamweacer, Daemon Tools, Realtek Audio Manager, Yahoo Mesenger, WinRAR, etc.

software3.pngsoftware4.png

Software-ul Liber este un tip de software care poate fi studiat, modificat, imbunatatit si distribuit cu restrictii minime. Scopul restrictiilor fiind acela de a asigura continua distributie a acestor programe fara a limita drepturile altor utilizatori de a le utiliza, copia, distribui, studia, modifica si imbunatati. Software-ul liber este in general disponibil gratis, insa gratuitatea nu este absolut necesara.

Pentru a putea fi considerat software liber, codul sursa al programului trebuie sa fie distribuit impreuna cu o nota de copyright care sa descrie si sa permita libertatile enumerate mai sus. O asemenea nota se numeste o licenta software. Un exemplu de licenta software liber foarte des folosita este licenta GPL.

Software-ul liber, care poate fi distribuit gratuit sau contra cost, nu trebuie confundat cu programele freeware, acestea din urma nepermitand activitatile de inginerie inversa, modificarea si, in unele cazuri, redistribuirea libera. Software-ul liber nu trebuie confundat nici cu software-ul cu sursa deschisa (open-source software) care se refera strict la faptul ca sursa programului este disponibila.

genericcdrsoftware.png

Pirateria de software se refera la copierea programelor de calculator fara respectarea drepturilor de autor. In Romania :ro:, pirateria software a scazut in ultimii ani, de la 74% in 2004, la 68% in 2008. Doar valoarea licentelor ilegale de sisteme de operare Windows din Romania este de peste 150 milioane dolari (decembrie 2008).

Articol intocmit cu ajutorul informatilor de pe Wikipedia.

Numai bine :pct2: !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×