Jump to content

Placa De Retea. Explicatii.


alex008

Recommended Posts

Ed1Z2.png

Placa de reatea este o piesă electronică proiectată pentru a permite calculatoarelor să se conecteze la o rețea de calculatoare

Rolul placii de retea:

- pregateste datele din calculator pentru a fi transmise prin cablul de retea;

- transmite datele catre alt calculator;

- controleaza fluxul de date intre calculator si cablul de retea;

- receptioneaza datele sosite prin cablu si le transforma in octeti pe care unitatea centrala a calculatorului ii poate intelege.

Pregatirea datelor

Inainte ca datele sa fie transmise in retea, placa de retea trebuie sa le converteasca din forma in care ele sunt intelese de calculator, intr-o forma sub care acestea pot circula prin cablul de retea. Datele circula in calculator de-a lungul unor circuite, numite magistrale. Acestea constau din mai multe cai alaturate, pe care datele pot circula in paralel, grupate. Pe cablul de retea, datele trebuie sa circule intr-un singur sir de biti (transmisie seriala). Placa de retea preia datele care circula in paralel, sub forma de grup, si le restructureaza astfel incat sa devina un flux serial de biti, ce va fi transportat prin cablul de retea. Acest lucru se realizeaza prin transformarea semnalelor digitale din calculator in semnale electrice sau optice care pot parcurge cablurile de retea. Componenta care realizeaza aceasta functie este transceiverul. In afara de transformarea datelor, placa de retea trebuie sa isi notifice pozitia, sau adresa catre restul retelei, pentru a putea fi diferentiata de celelalte placi din retea. Adresele de retea sunt unice, fiind codificate in cipurile placii de retea.

Transmiterea datelor

Inainte ca placa de retea emitatoare sa transmita date in retea, ea poarta un dialog electronic cu placa de retea receptoare, pentru a se pune de acord asupra urmatorilor parametri:a) dimensiunea maxima a grupurilor de date ce vor fi transmise;b) volumul de date transmise fara a se astepta confirmarea;c) intervalul de timp dintre blocurile de date;d) intervalul de timp pina la transmiterea confirmarii;e) capacitatea memoriei tampon, pentru a se evita depasirea acesteea;f) viteza transmisiei de date.

Fiecare placa semnaleaza celeilalte propriii parametri, precum si acceptarea sau adaptarea la parametrii celeilalte placi. Cand toate detaliile comunicarii sunt puse la punct, cele doua placi incep sa transmita si sa receptioneze date.

Putem imparti o placa de retea in doua mari componente o parte care se ocupa de traficul pe cablul de retea si pe care o vom numi tranceiver si o parte care asigura interfata cu bus-ul calculatorului si care este interfata cu calculatorul.

Tranceiverul primeste de la interfata pachetele de date codate pe care le amplifica si verifica daca apar sau nu coliziuni pe cablu in timpul transmisiei conform CSMA.

CSMA este un protocol de transmisie al nivelului legaturii de date implementat aici pentru a asigura o viteza mai mare de rejectare a pachetelor incomlete. Amplificarea semnalului trebuie sa fie suficient de puternica astfel incat chiar si in cel mai defavorabil caz cand avem un segment intreg (500m) ocupat (100 de statii) toate statiile sa primeasca un semnal suficient de puternic si in acelasi timp sa nu fie atat de puternic incat statiile apropiate sa sesizeze ca a aparut o coliziune,se considera coliziune cind nivelul semnalului in cablu depaseste o referinta care este reglabila cu componente externe.O alta problema a tranceiverelor este impedanta pe care o prezinta conectorului si care daca depaseste limitele standardului va afecta forma semnalului si deci vor apare receptii eronate putindu-se ajunge la deteriorarea intregului trafic pe retea.

695px-Intel_PRO-1000_GT_PCI_NIC.jpg

Transmiterea datelor in retea

Datele fac parte din fisiere de dimensiuni mari. Retelele insa nu ar putea functiona daca fiecare calculator ar plasa pe cablu la un moment dat o cantitate mare de date. In primul rand, transmiterea in bloc a unor cantitati mari de date stranguleaza (blocheaza) reteaua, impiedicand interactiunea si comunicatiile rapide, din cauza unui calculator care "inunda" cablul cu date. In al doilea rand, daca apar erori in transmisie, sarcina de tratare a erorii se simplifica, trebuind retransmise mai putine date, daca blocurile mari de date sunt mai intai formatate in pachete mai mici.  Penru ca mai multi utilizatori sa poata transmite simultan informatii in retea, datele trebuie fragmentate in unitati mai mici si mai usor de manevrat. Aceste unitati sunt numite pachete sau cadre. Pachetele reprezinta unitatea de baza a comunicatiilor in retea.  Daca datele sunt fragmentate in pachete, transmisiile individuale vor fi accelerate a.i. fiecare calculator din retea va avea mai multe ocazii de a transmite si receptiona date. La calculatorul tinta (destinatar), pachetele sunt preluate si reasamblate in ordinea corespunzatoare pentru a readuce datele la forma initiala.

Topologii

Dispunerea fizica in spatiu a calculatoarelor, cablurilor si a celorlalte componente care alcatuiesc reteaua se numeste topologie de retea.

Topologia unei retele afecteaza direct performantele acesteia. Alegerea unei topologii in detrimentul alteia influenteaza:

tipul de echipament necesar  - caracteristicile echipamentului  

- extinderea ulterioara a retelei   

- modul in care este administrata reteaua

Exista trei topologii standard principale de retea:  

- Magistrala (Bus);  

- Stea (Star);  

- Inel (Ring).

sursa: colectia mea de tutoriale si ghiduri it sau simplu zis, culese in timp de pe nu mai stiu ce site-uri sau de la diverse cunostinte.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.