Jump to content
Sign in to follow this  
nicolass bogdan

Recuperare Date Hdd - Doar Un Mit?

Recommended Posts

Desi o unitate de calculator, un stick, un hard disk pot fi inlocuite in caz de accident, datele pierdute de pe aceste dispozitive nu mai pot fi inlocuite. Fie ca este vorba de email-uri, liste de clienti, documente, prezentari, poze, video si nu numai, datele au devenit o parte importanta din viata noastra de zi cu zi.

Ce se intampla cand aceste date, de care depindem atat de mult, s-au pierdut sau nu pot fi accesate? Cu siguranta sunt situatii dramatice care conduc ”victima” la luarea unei decizii pripite. Fie ca apelam la sugestiile prietenilor, la sfaturile gasite pe internet sau la gandirea logica, este foarte important sa facem alegerea corecta.

Ceea ce pentru o firma specializata de recuperare poate fi un simplu caz, se poate transforma intr-un cosmar daca alegeti sa faceti incercari pe la prieteni, cunostinte sau oameni gen “repara tot”.

Sa analizam ‘’Miturile’’ legate de recuperarea de date, gasite pe internet:

Mitul 1: „Mitul schimbarii platanelor”Este unul dintre cele mai circulate mituri pe internet. Se crede ca daca un hard scoate sunete, adica este defect mecanic, schimbarea platanelor rezolva problema. Metoda raspandita pe internet ar fi gasirea unui hard disk functional identic cu cel defect si schimbarea platanelor de pe hardul defect pe hardul bun. Exista cateva aspecte care contravin acestui mit si care demonstreaza cat de grava poate fi o astfel de procedura :

- hardurile se desfac in CLEAN ROOM CLASS 100, orice desfacere in mediu normal poate duce la pierderea datelor datorita particulelor de praf din aer.

- platanele hardurilor sunt sincronizate, orice extragere a platanelor unul cate unul duce direct la pierderea datelor. Deasemenea si extragerea platanelor cu prese artizanale duce in peste 80% din cazuri la pierderea datelor.

- in peste 90% din cazuri mutarea platanelor nu este necesara conform statisticilor oferite de BIT DATA RECOVERY. In majoritatea cazurilor cu defect mecanic problemele sunt deteriorarile de suprafata sau deteriorarile capetelor de citire, ceea ce nu necesita mutarea platanelor.

- in 99% din cazuri daca platanele sunt extrase in afara unui centru specializat de recuperare date, ulterior datele nu mai pot fi recuperate.

defectmecanicbitdatarec.jpg

Mitul 2: „Mitul schimbarii partii electrice a hardului”Foarte multi cred ca in momentul in care un HDD nu mai functioneaza in mod sigur problema provine de la partea electrica a hardului. Asadar primul gand este schimbarea partii electrice …. insa de multe ori nu se stie ca acest lucru poate produce deteriorari ale hardului daca aceasta nu este facuta cum trebuie.

Este adevarat ca la modelele mai vechi de harduri Maxtor, Seagate era posibil acest lucru dar, toate modelele noi de harduri au PCB-uri unice special adapatate exact pentru hardul de pe care provin. Uitlizarea unui PCB necorespunzator poate duce la deteriorari in zona de FIRMWARE sau chiar la deteriorari ale capetelor de citire.

Mitul 3: „Si noi facem recuperare de date…”

In ultima perioada am auzit din ce in ce mai multe firme sau persoane specializate din domeniul IT care inafara de serviciile de specialitate oferite se ocupa si de recuperare de date.

In peste 90% din cazuri aceste firme sau consultanti IT inteleg prin recuperare date ca hardul se conecteaza pe un calculator si se scaneaza cu un soft, iar datele sunt recuperate. Multi dintre ei incearca diverse operatiuni in speranta recuperarii datelor, operatiuni care insa esueaza, iar in final cand ajung intr-un centru specializat de recuperare date starea hardiscului este inrautatita.

In foarte multe cazuri o problema de functionare defectuoasa a unui capat de citire este interpretata de un IT ca fiind “hardul asta are BAD sectoare” iar incercarile repetate de scanare a hardului pot duce la deteriorari majore de suprafata. In alte situatii asa cum am explicat si mai sus se incearca solutia universala “hai sa schimbam partea electrica” fara sa se stie ca acest lucru poate produce deteriorari majore ale hardului.

Desigur, optiunea de a alege o firma de recuperare date atunci cand este cazul, va apartine in totalitate. Insa, daca datele dumneavoastra sunt importante sfatul nostru este sa nu le lasati pe mana celor ”buni la toate”.

Mitul 4: „Garantam recuperarea datelor indiferent de situatie”Nimeni nu poate garanta 100% recuperarea datelor de pe nici un mediu de stocare existent. In general cei care fac astfel de afirmatii le fac doar pentru a atrage clientii! Realitatea este ca datele se pot recupera in aproximativ 80 – 90% din cazuri. Exista cazuri in care recuperarea datelor este imposibila. Spre exemplu daca un hard extern a fost scapat de pe birou si era in functiune in timpul cazaturii, exista o probabilitate de peste 70% sa se fi produs deteriorari majore de suprafata, mai pe intelesul tuturor zgarieturi pe platane. In astfel de cazuri in functie de gradul deteriorarilor, datele pot fi recuperate partial sau nu pot fi recuperate deloc. Recuperarea datelor partiala poate reprezenta un procent de 1 pana la 99%. In mod sigur un hard scapat produce deterioarari de suprafata de minim 1%. Pentru acest gen de caz este o certitudine ca recuperarea totala nu se poate realiza.

Mitul 5: „Mitul INCALZIRII sau INGHETARII fortate a Hard Disk-ului”Exista pe multe forumuri discutii despre harduri care nu mai functioneaza si recomandari conform carora se pot recupera datele daca pastrezi hardul in frigider sau daca il supraincalzesti o perioada de timp…. Toate componentele hardiscului sunt in mare parte metalice si racirea fortata poate produce o contractare a anumitor componente, in timp ce incalzirea fortata poate produce o dilatare. Cert este ca aceste proceduri pot face mai mult rau decat bine pentru un HDD. In timpul racirii hardiscul poate produce condens si astfel se pot produce deteriorari de suprafata la prima alimentare, iar daca se supraincalzeste un HDD poate produce alterarea capetelor de citire care sunt un ansablu extrem de sensibil. In anumite situatii un hard care are o temperatura foarte mare se poate ventila pentru ai fi scazuta temperatura si atunci e posibil sa functioneze mai bine, dar in nici un caz nu trebuie bagat la congelator.

serviciirecuperaredateb.jpg

Mitul 6: „Mi-am encriptat hardul si acum sunt in deplina siguranta, doar eu am acces la date”Orice HDD odata encriptat reduce sansele de recuperare cu minim 50%. Este adevarat ca ofera protectie fata de un eventual intrus care vrea sa acceseze datele respective, dar e posibil sa te protejeze atat de bine incat sa pierzi accesul la propriile date. In general este suficient un mic soc al hardului si informatia nu ma poate fi decriptata deoarece se deterioreaza zona de decriptare sau un virus poate sa stearga MBR-ul, unde de multe ori se afla informatia necesara pentru decriptarea datelor. In general este recomandat sa se faca copii de backup cu o anumita regularitate, spre exemplu la o luna.

Mitul 7: „Prefer sa ma incred in mainile unui prieten sau firmei IT cu care colaborez decat intr-un centru specializat pe recuperare deoarece tin la confidentialitatea datelor mele.”In general toate centrele specializate de recuperare de date semneaza pentru fiecare caz un acord care include clauza confidentialitatii. Datele indiferent de situatie raman confidentiale si accesibile doar posesorului de drept. Orice incercare de incalcare a clauzei atrage dupa sine sanctiuni grave conform legii. Atat firmele IT cat si prietenii nu garanteaza acest lucru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Este un articol ? sau e ceva scris de tine ? :D Intreb ca sa stiu cum raspund pentru ca iti pot spune cu siguranta ca nu toate sunt mituri :D

Din moment ce am facut cateva din lucrurile alea, si cu succes, zic, dispare mit-ul din ecuatie.

Daca o sa am mai mult timp dupamasa.. o sa fac un scurt rezumat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Este un articol ? sau e ceva scris de tine ? :D Intreb ca sa stiu cum raspund pentru ca iti pot spune cu siguranta ca nu toate sunt mituri :D

Din moment ce am facut cateva din lucrurile alea, si cu succes, zic, dispare mit-ul din ecuatie.

Daca o sa am mai mult timp dupamasa.. o sa fac un scurt rezumat.

acest articol a fost gasit pe internet, si din viata mea de zi cu zi, si cu problemele intalnite de mine, sunt de acord.

Te rog frumos sa ma contrazici daca ai gasit ceva, sau stii altceva :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, n-am avut timp sa citesc tot, dar mi-au sarit in ochi titlurile "miturilor". E adevarat, si sunt bine denumite asa, pentru ca nici un home user n-ar trebui sa incerce asa. La fel cum nici un home user n-ar trebui sa aiba access la cele mai noi filme aparute in cinema fara sa le cumpere. Dar pentru ca suntem o tara mai saraca, si nu ne permitem service specializat pe reparare/diagnosticare/recuperare date de pe HDD-uri, mai facem si de-astea. Nu am foarte mare experienta in domeniul asta dar in astia 4 ani de cand am intrat tare, am facut suport pentru utilizatori, diagnostic, reparatii, atat hardware cat si software.

Mitul 1: Nu recomand nimanui sa incerce nici macar daca stie ce face. E o operatie foarte sensibila si nu ar trebui incercata de catre NIMENI! S-a dus platanul, alt hard disk.

Mitul 2: Pot spune cu siguranta ca functioneaza, pentru ca mi-a reusit de cel putin 5 ori. Foarte important este sa gasesti un hdd care sa indeplineasca urmatoarele conditii:

-acceeasi firma

-acelas model

-acelas cod al hddului (nu stiu cum sa-i zic, dar fiecare model de hard disk are un cod diferit, iar hdd-urile care au iesit in aceeasi serie de multe ori au acelas cod).

Nu codul de pe hdd care e similar cu..spre exemplu un western digital de 500..care ar aparea asa: WD5000myaslre ceva.. deci, nu vorbesc de codul ala.

Mitul3: E strans legat de mitul 2. Majoritatea problemelor hard disk-urilor, vin din cauza windows-ului si se pot rezolva cu un format, dar inainte bagam un cd de boot si transferam toate datele. Asta inseamna "si noi recuperam datele.." Nu are acelas sens pe care il dau alte firme specializate (nu din romania), care te taxeaza cu 2-300 de dolari/euro pe procedura, poate chiar mai mult, dar mai mult ca sigur iti asigura o rata de succes mai mare.

Mitul 4: N-am auzit pe nimeni sa zica asa. Nici macar firmele specializate nu iti spun asta.

Mitul 5: Eah, cand ajungi la solutia asta, esti deja convins ca nu mai prea ai ce sa-i faci, si totusi incerci. Personal, nu a mers niciodata, not busted.

Mitul 6: No idea :D

Mitul 7: In traducere, ar putea suna asa: Decat sa dau 300 euro la un centru specializat, mai bine dau 5 beri unui prieten, sau 150 ron la o firma. Siguranta recuperarii datelor nu este niciodata 100 chiar si la centre specializate, romanii nu au date extraordinar de sensibile, nu cred ca vor sa cheltuie prea multi bani (ca n-au). Cine lucreaza la o firma care impune o securitate a datelor foarte mare, nu va apela niciodata la un astfel de serviciu extern (fie ei experti, fie ei foarte gentili cu datele). Ei vor avea tot timpul pe "ala de la IT" care a semnat politica noastra de confidentialitate, e expert, si lucreaza pentru noi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dane... din ce ai zis esti deacord cu el..cel putin astai impresia ce miai lasato.

nu vad unde lai contrazis...doar la ala cu partea electrica ai zis ce se subintelegea, cum ca daca e exact acelasi model, serie, etc. at is sanse sa mearga.


love is a verb
Love is a doing word

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai inafara de partea cu platanele si encriptarea, la toate am contrazis cate ceva. Adica, nu stiu la ce te gandeai, sau la ce te asteptai, dar acele titluri intitulate si mituri, sunt original facute de catre cei care lucreaza la o astfel de companie, si sunt ferm convinsi ca ei sunt experti, si ca restul habar n-au despre ce vorbesc. Personal pe mine nu ma intereseaza asta, dar de cate ori am fost nevoit sa aplic niste metode mai neconventionale, le-am aplicat fara sa "respect" chestiile de mai sus, si au functionat, deci, nu sunt mituri :D Deci nu numai firmele specializate pot face lucrul asta, nu exista asta, firmele ca astea, incearca sa indemne utilizatorii sa apeleze la ei. Nu e tot timpul asa. Si sunt absolut sigur ca si acele firme fac acelas lucru ca si restul, poate nu la fel exact (ei fiind mult mai atenti la detalii), dar in principiu sunt aceleasi proceduri ,si aceleasi soft-uri. Ustensilele lor poate's diferite. Eu desfac placa electrica de pe un hard pe un coltisor de birou, (ca e plin de hartii si cd-uri si tot felul, cu o surubelnita, pe cand ei au manusi de plastic, lampa de lumina, si un set de surubelnite.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dan, foarte interesant ce ai spus tu acolo. Lucrez si eu la o firma, si am intalnit multe cazuri, oameni care vin cu hardul vor recuperare date dupa ce isi instaleaza ei windows-ul si tot si cu greu mai salvezi. Odata ce datele noi s-au salvat peste cele vechi, cu greu mai recuperezi ceva, ori sunt fisiere incomplete, ori nu mai sunt deloc. Aici cred ca este vorba si de un mic noroc :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

In cazurile alea sansele sunt 50/50. Uneori merge fara probleme. Mie de cele mai multe ori mi-a reusit. Doar ca ai nevoie de un mediu de stocare extern pe care sa pui datele.

Cel mai mare volum de munca este la back-up si transfer de date, nu reinstalarea windows-ului.

Ce soft folositi la firma ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dap, e bun GetDataBack, lifesaver ! :D

Q&O nu stiu cum e. Poate-o sa-l incerc.

O&O pe mine m-a salvat cand am avut de salvat niste filmari si poze, totul dupa ce am reinstalat windows-ul si majoritatea mergeau fara probleme :) mai dificil a fost cu acele documente word, pe care cu greu le salvezi

Share this post


Link to post
Share on other sites

get data back: Din cate am incercat eu, poti salva orice, exact cum era inainte (pe un alt mediu de stocare bineinteles), si dupa ce-a fost reinstalat sistemul de operare, trebuie doar sa fi atent la partea premergatoare(inainte de recuperare si scanarea hdd-ului).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut,

Primul meu post aici, sper sa fiti ingaduitori cu mine. :) Am 2 HDD-uri din pacatoasa serie Seagate Barracuda 7200.11, cu firmare S15 (unul) si S33 (celalalt), care datorita unei erori de programare a firmware-ului, se blocheaza la un moment dat (poate fi imediat, poate fi peste cativa ani) in BSY state, din care nu mai ies. Mai multe detalii despre problema aici. http://www.expreview.com/img/topic/seagate_firmware/1-16_KB11_Barracuda_Field_Update.pdf Acum, intrebarea mea este daca cineva de aici s-a mai confruntat cu problema mea si cum a rezolvat-o. Am gasit pe net tutoriale de ce trebuie facut si de ce e nevoie, dar mi-e frica sa nu stric ceva. Problema sint datele, de care am nevoie. Seagate sustine ca datele sint safe si pot fi recuperate de ei, dar in Romania nu am gasit sa faca asa ceva, nici nu stiu daca au reprezentanta. Firmele de recuperari de date cer o mana si un picior, nu am atatia bani sa le platesc. Am intalnit un particular, dar nu prea am incredere in el sa-i dau discurile, asa fara sa-l cunosc si la fata locului nu vrea sa faca. Cine s-a mai confruntat cu aceeasi problema (au fost destule cazuri din acest lot, practic fiecare din ele se va bloca odata si odata in BSY state), poate sa-mi dea detalii cu ce trebuie facut si ce mi-ar trebui si daca fireste se pot pastra datele. Eventual, in Timisoara, daca e dispus si contra cost, sa faca operatiunea pe loc. Am citit destul pe net, dar nu am inteles daca procedeele descrise pastreaza datele sau nu. Merci.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...