Jump to content
Sign in to follow this  
bratiefanut

Total Commander Review

Recommended Posts

Pentru ca am observat ca nu multa lume cunoaste acest program (Total Commander), desi sunt sigur ca multi ati auzit de el, m-am hotarat sa fac un mic review, din punct de vedere al comparatiei cu windows explorer, al acestui manager de fisiere.

Pentru descarcarea kit-ului de instalare vă recomand site-ul www.ghisler.com - site-ul oficial al celor care au realizat Total Commander. Aici veţi găsi şi o mulţime de addon-uri - mici adăugiri la programul iniţial - care vă vor face lucrul şi mai uşor.

Kit-ul de instalare al Total Commander are o dimensiune de aproximativ 2,5 MB, iar intregul program instalat ocupă şi el foarte puţin spaţiu - aproximativ 4 MB.

totalcommander.gif

1.După ce aţi descărcat kit-ul de instalare, tot ce trebuie să faceţi este să daţi un dublu click şi procesul de instalare va incepe. Veţi fi rugat să selectectaţi limba pentru meniul programului. In lista iniţială oferită la instalare nu există şi opţiunea pentru limba romănă, insă pe site-ul www.ghisler.com veţi putea descărca această opţiune.

2.Total Commander este shareware, adică vă veţi putea bucura de o perioadă de o lună pentru a incerca acest program. Veţi beneficia de absolut toate funcţiile acestui program, singurul dezavantaj fiind că la pornire va trebui să apăsaţi un buton indicat aleator din cele trei butoane ce vor apărea pe ecran.

3.După perioada de incercare, timp de o lună, pentru a putea continua să folosiţi acest program, trebuie să achitaţi o taxă de 28 euro. Elevii şi studenţii vor beneficia de o reducere pe baza unui act doveditor, iar pe baza acestei reduceri preţul va fi de 21 euro. Atenţie! Numai persoanele care posedă un card bancar vor putea comanda Total Commander.Interfaţa acestui program este total diferită de cea oferită de Windows Explorer, avănd două ferestre una lăngă alta. Această abordare va fi cunoscută celor care au lucrat in Norton Commander. Fiecare din cele două ferestre va putea fi folosită separat pentru a accesa fişiere.

4. Ce este foarte util la folosirea a două ferestre este faptul că in acest fel se facilitează foarte mult copierea sau mutarea unor fişiere dintr-un loc in altul pe hard disk. Total Commander oferă libertate totală de mişcare, deoarece in cele două ferestre poţi lucra pe două partiţii diferite sau, de exemplu, intr-o fereastră poţi accesa un drive USB, iar in cealaltă, fişierele de pe un DVD.

5. Pentru cei pasionaţi de programare, Total Commander are o facilitate pe care aceştia o vor găsi extrem de utilă. In partea de jos există o linie de comandă de unde se pot rula programele ce trebuie să primească anumiţi parametri de la utilizator.

6. Ce mi s-a părut extrem de interesant la acest program este felul in care tratează lucrul cu arhivele. Practic, acestea pot fi folosite ca nişte directoare obişnuite: dai dublu click pe ele şi imediat ţi se va afişa conţinutul. Şi ce este şi mai frumos este faptul că la utilizarea funcţiei de Search, Total Commander va căuta inclusiv in interiorul arhivelor. Şi nu numai că va căuta in interiorul arhivelor după nume de fişiere, dar vei putea căuta chiar şi text in cadrul fişierelor conţinute in arhive. Formatele de arhivă suportate sunt: zip, arj, lha, rar, uc2, tar, gz, cab, ace.

7. Datorită celor două ferestre de care beneficiază, total Commander face copierea sau mutarea de fişiere dintr-un loc in altul să fie extrem de uşoară. Are butoane dedicate: F5 pentru copiere şi F6 pentru mutare.

8. Dacă te afli in mijlocul unei copieri de fişier şi vrei să mai faci altceva, poţi să pui pauză la copiere şi ulterior să reiei operaţiunea de unde a rămas. Această opţiune mi se pare a reprezenta un avantaj major faţă de concurentul Windows Explorer care va trebui să reia intreaga sarcină de la inceput.

9. Un alt avantaj major pe care il are Total Commander faţă de Windows Explorer il reprezintă timpul de căutare. Am făcut un mic experiment in care am căutat in cadrul unei partiţii acelaşi fişier cu două instanţe diferite, atăt cu Total Commander, căt şi cu Windows Explorer, in paralel. Ce am observat a fost faptul că progrămelul a zdrobit ca timp Windows Explorer-ul, care, in momentul in care Total Commander terminase de căutat, nu găsise decăt prima instanţă a fişierului. Fişierul era unul audio, iar la căutarea cu Windows Explorer i-am menţionat explicit că are de căutat un asemenea tip de fişier.

10. Pentru conectarea la un server FTP vei găsi in meniul de sus un buton pentru FTP şi apoi va trebui să introduci adresa serverului şi utilizatorul şi parola, dacă este cazul. Serverul FTP va apărea in una din cele două ferestre ca şi cănd ar fi o partiţie locală.

11. Total Commander vine in două versiuni: una pe 16 biţi şi una pe 32 de biţi. In oricare dintre variantele de 32 de biţi veţi putea face drag&drop din şi către Windows Explorer sau Desktop, veţi putea trimite fişierele şterse in Recycle Bin şi veţi putea beneficia de acelaşi meniu pentru click-dreapta pe fişiere.

12. O mulţime de alte funcţii mai sunt disponibile, cum ar fi Tree, care pune fişierele intr-o structură arborescentă, Synchronize Dirs, care compară două directoare cu subdirectoarele lor şi copiază fişierele mai noi din unul in celălalt sau funcţia de comparare ce poate compara conţinutul a două fişiere text. Pentru că este atăt de diferit ca interfaţă, mulţi vor fi tentaţi să renunţe foarte repede la Total Commander din motive de comoditate. Dar, dacă veţi avea puţină rabdare să invăţaţi să-l folosiţi, veţi constata căt de mult vă va uşura lucrul. Este intuitiv şi rapid şi poate fi rulat chiar de pe un stick USB.

Share this post


Link to post
Share on other sites

E ok review-ul daca ar fi sa-mi dau cu parerea.

Numai ca nu inteleg ce legatura are programarea cu linia de comanda la pct. 5. Linia de comanda e un command prompt chior.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×