Jump to content
Sign in to follow this  
gaby

Curiozitati Stiinta, It & C. Stiati Ca...?

Recommended Posts

Acest topic are ca scop aducerea la cunostinta utilizatorilor interesati a diverselor descoperiri din domeniul stiintei dar si IT & C de-a lungul timpului. Acestea fiind spuse, voi incepe cu 5 curiozitati:

 • Prima versiune de Internet Explorer (IE 1.0) a aparut in 1995.
 • Tehnologia GPS a fost dezvoltata in anii ‘40, iar primele navigatoare au fost folosite in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

 • Pe Marte se gaseste cel mai inalt vulcan din sistemul nostru solar, de 3 ori mai inalt decat Everestul. La polii planetei Marte se gaseste gheata. 

 • Rachetele pot calatori cu 40 000 km/h. Aceasta este viteza necesara pentru a scapa de gravitatia terestra si a patrunde in spatiu. O viteza constanta de 29 000 km/h pastreaza racheta pe orbita. 

 • Primul apel de pe un telefon mobil dateaza din 1973. Acesta a fost efectuat de catre Martin Cooper directorul general al diviziei Communications Systems din cadrul Motorola.Telefonul cantarea peste un kilogram si semana cu o caramida, dar era o noutate pentru acea vreme cand singurele telefoane mobile erau cele instalate de oamenii cu bani in automobile.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 • Panza tesuta de paianjenii Tetragnathidae(paianjenii cu falci lungi) este aurie.
 • Lansarea YouTube.ro inseamna drepturi dar si obligatii pentru cei care posteaza clipuri.
 • Scheletul unui bebelus are mai multe oase decat cel al unui adult 300 oase.
 • 2 milioane de copii mor anual din cauza lipsei sau insuficientei igiene a mainilor.
 • A fost lansat un site care adună tweeturi care au schimbat vieţi stories.twitter.com
 • Prima poza publicata pe Internet a fost cea a unei formatii muzicale feminine este vorba de cele patru fete ce alcatuiau trupa Les Horribles Cernettes!
 • Intel renunta la producerea de placi de baza pentru PC-uri.
 • A fost creat cel mai subtire ceas din lume 0,2 mm.
 • Statuile din Insula Pastelui sunt mult mai mari decat se vad la suprafata.

Si cam atat mai revin eu cu informatii.


 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • Clepsidra a fost primul aparat cu care a fost masurat timpul. Este alcatuita din doua incinte de sticla, una deasupra celeilalte si conectate printr-ub tub fin din sticla. Una din incinte este de obicei umpluta cu nisip, acesta scurgandu-se in cea de-a doua incinta, cu o viteza relativ constanta. Dupa ce incinta s-a golit, clepsidra este intoarsa, pentru a masura o alta perioada de timp.
 • Prima locomotiva cu aburi a atins viteza de 8 km/h (5 mph).
 • Nokia Mobira Cityman, primul telefon Nokia a aparut în 1987, era preferatul lui Gorbaciov. Liderul sovietic Mihail Gorbaciov folosea mereu un Cityman si exista chiar si o poza celebra cu el telefonandu-i unui ministru din Moscova folosind handsetul in Finlanda. Ca urmare a acestui eveniment, handsetul a primit porecla de "Gorba".
 • Temperatura zero absolut, (0 Kelvin sau -273.15°C) este temperatura ce teoretic corespunde starii materiei in care moleculele si atomii inceteaza sa se mai miste, sistemul neputand sa mai cedeze nicio cantitate de caldura in exterior. Temperatura de zero absolut nu poate fi atinsa in practica, insa se fac pasi pentru a ajunge la o temperatura cat mai apropiata.
 • Primul SMS (Short Message Service) a fost trimis la data de 3 decembrie 1992. Neil Papworth, un inginer din Marea Britanie, angajat al companiei Sema Group, din Newbury, Berkshire, pe atunci in varsta de 22 de ani, a trimis un mesaj directorului Vodafone, Richard Jarvis, cu ocazia unei petreceri de Crăciun. El i-a transmis urarea de sărbători fericite “Happy Christmas”.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • Ozonul este un gaz cu miros caracteristic (ozein = a mirosi) si se floloseste ca dezinfectant la purificarea aerului, apei alimentare, la finisarea si albirea fibrelor textile, animale, vegetale si artificiale si la decolorarea pastei de hartie. Distrugerea insectelor, tratarea bolilor tutunului, fermentarea gunoiului, imbatranirea vinului, alcoolului, coniacului se fac folosind ozon.
 • Consumul de fructe si legume poate ajuta corpul sa produca aspirina proprie. “Journal of Agriculture and Food Chemistry” a demonstrat in urma unui studiu cu participanti umani carora li s-a administrat acid benzoic, o substanta naturala intalnita in fructe si legume, ca propriul lor corp produce acid salicilic, componenta cheie in compozitia aspirinei, cu proprietati anti-inflamatorii si de calmare a durerii.
 • Primul exercitiu matematic care utiliza inductia matematica apare in 1575. Acesta demonstra ca suma primelor N numere naturale impare este egala cu N la puterea 2. 

 • In anul 1200 d. Hr. Leonardo Pisani cunoscut sub numele de Fibonacci scrie lucrarea „Liber abaci”, considerata timp de doua secole cea mai competenta sursa de cunostinte in teoria numerelor. Sunt prezentate criteriile de divizibilitate cu 2,3,5,9.

 • Subnotebook-urile, notebook-uri de dimensiuni mai mici decat laptop-urile obisnuite, au fost lansate incepand cu 1989, prin Compaq LTE, si au inceput sa castige o cota importanta de piata odata cu lansarea Asus Eee PC, in 2007.
 • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • Chinezii sunt cei ce au inventat cerneala, cu 2500 ani i. Hr. Aceasta era fabricata pe baza de funingine, lipici si diferite substante aromatice.
 • In timp ce cititi o carte veti converti cel putin 1000 calorii de energie cu un grad inalt de ordine, sub forma de hrana, in energie cu un grad mare de dezordine, prin caldura pierduta in mediu. Acest lucru va creste dezordinea (entropia) Universului cu 20 de milioane de milioane de unitati, de 10 milioane de milioane de ori mai mult decat cresterea ordinii produsa in creierul vostru chiar daca ati memora cuvant cu cuvant intreaga carte.
 • Ceasul de buzunar a fost inventat in jurul anului 1500 de catre Peter Henlein din Nurnberg, Germania.
 • “Dont`t be Evil” reprezinta motto-ul neoficial al Google. Aceasta expresie le apartine lui Paul Buchheit si Amit Patel si reprezinta angajamentul pe termen lung pe care compania si-l asuma in fata clientilor sai conform caruia profiturile imeditate nu trebuie sa primeze in fata reputatiei si increderii brand-ului pe termen lung. Unele din actiunile Google (cum ar fi cenzura aplicata cautarilor in China) contravin, conform majoritatii opiniilor, acestui motto.
 • Primul laptop comercial (oferit pentru cumparare) a fost Osborne1, produs in 1981. Acesta costa 1795 $ dar oferea un pachet software de 2000 $, pe langa configuratia hardware destul de avansata pentru acele timpuri: 64 kB RAM, procesor Z80 de 4 MHz si doua unitati floppy. Principalul avantaj al acestui notebook era, pe langa raportul pret-beneficii, faptul ca putea fi transportat usor cu ajutorul avioanelor comerciale, incapand sub scaunul pasagerilor. Principalul dezavantaj era dimensiunea foarte mica a ecranului: doar 5 inch.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • O secunda este definita ca a 86.400-a parte dintr-o zi. Dar rotatia Terrei in jurul propriei axe si in jurul Soarelui nu este perfecta. Frecarea mareica datorata Soarelui si Lunii incetineste miscarea Terrei. Astfel, durata unei zile va creste cu 3 milisecunde la fiecare secol.

 • Primul robot humanoid a aparut in 1939 si se numea Elektro. Construit de catre cei de la Westinghouse, robotul avea o inaltime de 2 metri si putea reproduce 700 de cuvinte.

 • Rachetele pot calatori cu 40 000 km/h. Aceasta este viteza necesara pentru a scapa de gravitatia terestra si a patrunde in spatiu. O viteza constanta de 29 000 km/h pastreaza racheta pe orbita. 

 • Turnul Eiffel a fost proiectat folosind tehnologii folosite la tronsonul de cale ferata Bucuresti – Predeal.
 • Manechinele folosite la testele de impact pentru masini, in engleza - Crash Test Dummies (Anthropomorphic Test Device, ATD), au fost pentru prima data folosite de catre Air Force, in Statele Unite, nu de catre industria automobilistica. Aceste manechine erau folosite initial pentru a testa scaunele ejectabile ale avioanelor de lupta.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • Unul din motivele pentru care angajatii Google isi apreciaza atat de mult compania este atmosfera de “campus studentesc” din sediile companiei. Headcenter-ul Google din Mountain View, California, este vestit pentru facilitatile oferite angajatilor: piscine (cu salvamari!), teren de volei in aer liber, sali de distractie (biliard, jocuri mecanice etc), sali de relaxare (masaj, camere de relaxare etc) , cafenele, frizerii etc. Cele 11 cafenele existente in campusul Google ofera angajatilor mancare gratuita.
 • Cea mai puternica bomba atomica detonata vreodata a avut o forta exploziva de 50 megatone de TNT (trinitrotoluen), de 2.500 de ori mai mare decat bomba de la Nagasaki. Numita “Tsar bomba”, explozibilul a fost detonat de URSS in cadrul unui test desfasurat pe 30.10.1961 intr-un arhipelag din Oceanul Arctic, in nordul Rusiei. Forta initiala a bombei era de 100 de megatone TNT insa a fost redusa pentru a limita cantitatea de deseuri radiocative rezultate.
 • Prima tentativa de creare a unui calculator portabil a apartinut companiei Xerox si a avut loc la inceputul anilor `70. Xerox PARC (Palo Alto Research Center), o divizie a corporatiei Xerox care a propus conceptul Dynabook – calculatorul portabil, este, totodata, si inventatorul printarii laser sau tehnologiei ethernet.
 • Nokia fabrica cizme de cauciuc, hartie si televizoare. Povestea începe în 1865, când inginerul în minerit Fredrik Idestam deschide o fabrică de prelucrare a lemnului în Finlanda de sud-vest. Apoi a urmat momentul antologic in care a fost deschisa a doua fabrica pe raul Nokianvirta, care a dus la aparitia denumirii Nokia Ab, data companiei in 1871. In acel moment, Nokia Ab producea hartie, material folosit pentru comunicare, atat cat era posibil in acele vremuri, prin scrisori si ziare. O a doua companie alaturata conglomeratului Nokia a fost Finnish Rubber Works, care producea cizme si chiar si cauciucuri de automobil.
 • Nokia Mobira Cityman, primul telefon Nokia a aparut în 1987, era preferatul lui Gorbaciov. Liderul sovietic Mihail Gorbaciov folosea mereu un Cityman si exista chiar si o poza celebra cu el telefonandu-i unui ministru din Moscova folosind handsetul in Finlanda. Ca urmare a acestui eveniment, handsetul a primit porecla de "Gorba".
 • Primul ascensor cunoscut a fost construit sub domnia lui Ludovic XVI, la Versailles, in 1703 si era folosit doar de rege personal.
 • Primele frigidere electrice contineau pentru racire substante toxice, cum este amoniacul. Dupa 1930, producatorii au utilizat o substanta care nu este nociva, denumita freon.Dar ulterior s-a descoperit ca freonul distruge stratul de ozon din atmosfera Pamantului. Frigiderul prietenos cu mediul a fost inventat în Germania în 1991.
 • Oxigenul este folosit si ca explozibil. Daca se imbiba cu oxigen lichid orice substanta combustibila poroasa (turba maruntita, praf de carbune, faina de lemn, rumegus sau paie) se obtin substante care poarta numele de oxiliquite, care sunt explozibile. Acestea au o viata scurta, intre 15 si 60 de minute, ele preparandu-se pe loc, acolo unde e nevoie de un explozibil ieftin.
 • Temperatura zero absolut, (0 Kelvin sau -273.15°C) este temperatura ce teoretic corespunde starii materiei in care moleculele si atomii inceteaza sa se mai miste, sistemul neputand sa mai cedeze nicio cantitate de caldura in exterior. Temperatura de zero absolut nu poate fi atinsa in practica, insa se fac pasi pentru a ajunge la o temperatura cat mai apropiata.
 • Ceasurile atomice sunt extrem de precise: au o eroare de doar 1 secunda la 1.7 milioane de ani.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • Cativa cercetatori spanioli sustin ca timpul s-ar putea opri. Tot ei declara ca expansiunea universului ar fi de fapt o iluzie, creata de incetinirea timpului. Dupa calculele lor, timpul se va opri. In acel moment, totul va sta pe loc.

 • Timpul nu a existat dintotdeauna. Cel putin asta spun majoritatea savantilor, si anume ca timpul a aparut acum 13,7 miliarde de ani, odata cu celebrul Big Bang, cand a aparut si Universul.

 • Servetelele nazale au fost initial facute ca bandaje in Primul Razboi Mondial.

 • Inventatorul submarinului este considerat olandezul Cornelius Jacobszoon Drebbel. El a construit primul submarin functional in anul 1620. Cu toate acestea, ideea nu a fost una noua. Leonardo da Vinci crease schite ale unui submarin cu cel putin 100 de ani inainte. Drebbel a reusit sa stea sub apele Tamisei pentru aproape trei ore.

 • Steve Job si Steve Wazniak au creat primul computer personal in garajul lor. Si inventia lor a revolutionat cu adevarat lumea. In 1976, Apple Computers a creat computerul de birou.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • Din cele 109 elemente chimice cunoscute, 92 se gasesc in natura, iar restul au fost obtinute pe cale artificiala.
 • Biblioteca Universitatii din Indiana, SUA, se scufunda in fiecare an cu circa 2,5 centimetri. Acest fenomen se datoreaza unei erori a constructorilor care au omis sa calculeze si greutatea cartilor care vor fi depozitate in uriasa cladire.

 • In anul 1100 d. Hr. Jia Xien stabileste o metoda de constructie a triunghiului de numere numit mai tarziu triunghiul lui Pascal.

 • Primul laptop din istorie este Xerox NoteTaker. Acesta a fost produs de Xerox in 1976, prin Xerox PARC, si continea o tehnologie foarte avansata pentru acele timpuri: 128 kB RAM si un procesor de 1 MHz. Costurile mari de productie, estimate acum la aproximativ 50.000 $, au facut ca acest model sa ramana un prototip produs in doar cateva exemplare.
 • Temperatura de fierbere a apei scade cu altitudinea. Astfel, la o inaltime de 1800 metri, apa va fierbe la 94,4 grade Celsius, iar nu la 100 grade Celsius, asa cum fierbe la nivelul marii.
 • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • Cel mai puternic laser din lume, Nova Laser de la Lawrence Livermore National Laboratory, USA, poate genera un puls de energie egal cu 100.000.000.000.000 wati, pentru 0, 000000001 secunde, asupra unei tinte de marimea unui fir de nisip.
 • Faxul a fost inventat in 1843 de Alexander Bain si a inceput sa fie utilizat abia in 1964. In prezent, odata cu dezvoltarea internetului, cea mai folosita metoda de transmitere a informatiilor scrisa este e-mailul.
 • Chinezii sunt cei ce au inventat cerneala, cu 2500 ani i. Hr. Aceasta era fabricata pe baza de funingine, lipici si diferite substante aromatice.
 • Ozonul este un gaz cu miros caracteristic (ozein = a mirosi) si se floloseste ca dezinfectant la purificarea aerului, apei alimentare, la finisarea si albirea fibrelor textile, animale, vegetale si artificiale si la decolorarea pastei de hartie. Distrugerea insectelor, tratarea bolilor tutunului, fermentarea gunoiului, imbatranirea vinului, alcoolului, coniacului se fac folosind ozon.
 • De pe Luna cerul se vede negru pentru ca Luna nu are atmosfera care sa imprastie lumina.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • Pe Marte exista un aliniament accidental de roci si alte formatiuni geologice care, privit dintr-un anumit unghi, se intampla sa arate ca un chip de om.
 • Savantul roman, Lazar Edeleanu, a reusit pentru prima data in lume, rafinarea produselor petroliere cu bioxid de sulf, adica separarea din petrol a unor grupuri de hidrocarburi componente, fara modificarea lor chimica.

 • Cea mai ieftina masina din lume este fabricata in India si se numeste „Tata Nano".
 • Timpul record in care un motor a fost demontat de pe o masina si a fost inlocuit cu unul nou e de 42 de secunde. S-a intamplat pe 21 noiembrie 1985, iar masina a fost un Ford Escort.
 • Hainele sunt mai calduroase daca sunt pufoase. De exemplu, pufoaicele, canadienele, cojoacele, hainele din lana, jachetele gen fleece, etc. sunt mai calduroase decat alte haine, pentru ca ele incalzesc un strat de aer in jurul corpului, aer ce impiedica apoi transferul de caldura direct intre corp si aerul din afara, formand un fel de bariera protectoare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Turnul Eiffel a fost proiectat folosind tehnologii folosite la tronsonul de cale ferata Bucuresti – Predeal.

 

As aduga ca, Turnul Eiffel a fost construit din fier de provenienta romaneasca mai precis din judetul Hunedoara

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • Durata care ii ia unui fulg de zapada ca sa ajunga de la nori pana pe suprafata pamantului? Cel putin o ora...
 • Absolut toti crevetii se nasc masculi. Unii dintre ei devin femele la maturitate.
 • Anvergura aripilor unui Boeing 747 este mai mare decat distanta parcursa de fratii Wright in primul lor zbor.
 • Un om uita, in medie, circa 80% din tot ceea ce a invatat intr-o zi.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...