CHMOD este o comanda unix/linux pentru modificarea atributelor unui fisier, al carei efect este similar, de exemplu, cu un click-dreapta in Windows pe un fisier si bifarea optiunii "Read-only". Daca va conectati la site prin FTP va trebui sa folositi acel program pentru modificarea atributelor fisierelor si directoarelor, deci nu este nevoie de comenzi in consola sau alte lucruri complicate. In functie de programele pe care le folositi pentru incarcarea fisierelor pe server, in principiu, ar trebui sa puteti da click-dreapta pe fisierele respective si cu Properties sa intrati in fereastra in care puteti face modificarile de rigoare.

Atributele 777 sau 644 sunt de fapt, reprezentarea octala a unui sir binar compus din 3 segmente. Drepturile unui fisier unix/linux sunt stocate intr-un set de 9 caractere, sub forma rwxrwxrwx. Pare complicat, dar e simplu. Acest set este alcatuit din 3 segmente a cate 3 caractere. Observam ca rwx se repeta, deci voi explica o singura data la ce ne folosesc ele.

rwx
000 = 0 (fara drepturi de scriere, citire si executie)
001 = 1 (drept de executie)
010 = 2 (drept de scriere)
011 = 3 (drepturi de scriere si executie)
100 = 4 (drept de citire)
101 = 5 (drepturi de citire si executie)
110 = 6 (drepturi de citire si scriere)
111 = 7 (drepturi de citire, scriere si executie)

Bun. Drepturile asupra fisierelor unix/linux sunt specificate pentru 3 tipuri diferite de utilizatori. Tocmai din acest motiv avem grupul de cifre 777. Avem 3 cifre de 7, deci drepturi depline de 3 ori.
Iata de ce:

* Prima cifra din grupul 777 reprezinta drepturile utilizatorului care a creat fisierul/directorul, adica proprietarul acestuia.
* A doua cifra din grupul 777 reprezinta drepturile grupului de utilizatori din care face parte proprietarul fisierului/directorului.
* A treia cifra din grupul 777 reprezinta drepturile tuturor utilizatorilor unui sistem asupra fisierului/directorului in pricina.

Daca si acum pare dificil, iata o explicatie banala. Eu am un calculator. Deoarece sunt proprietarul lui, am drepturi depline. Cifra corespunzatoare explicatiilor de mai sus este 7.
Familia si prietenii imi sunt apropiati. Se spune ca cine se aseamana se aduna. Mai avem noi micile noastre secrete, dar acest grup de oameni imi sunt apropiati, asa ca le voi permite sa lucreze la calculatorul meu. Daca se pricep toti la manuit calculatorul le voi da si lor drepturi depline - adica 7. Daca nu... vor trebui sa se multumeasca sa-mi utilizeze calculatorul, dar programe sa-si instaleze in alta parte, caz in care le voi da doar drepturile de citire si executie - adica 5.
Restul lumii? Sa spuna "multumesc frumos" daca ii las sa asculte muzica sau sa vada filme de pe calculatorul meu, ca nu-i las sa-mi foloseasca programele. Nu ma cunosc, deci nu au de unde sa stie cum imi place mie sa fie utilizat calculatorul. Le dau doar drept de citire - adica 4. Dar daca sunt sigur ca programele instalate nu imi pot dauna calculatorului prin folosirea lor, chiar si intr-un mod haotic, imi permit sa le dau si dreptul sa le foloseasca, prin executie - adica 5. Dar asta mai vad eu.

CHMOD 644 inseamna ca:
644: proprietarul fisierului trebuie sa aiba drepturi de citire si scriere.
644: grupul de utilizatori din care face parte proprietarul trebuie sa aiba doar drept de citire.
644: toti utilizatorii acelui sistem unix/linux trebuie sa aiba numai drept de citire.

Sper ca acest ghid va scoate putin la lumina si veti reusi sa va descurcati macar cat de cat cu CHMOD-ul.

Succes