Jump to content
Sign in to follow this  
robotboy

De Ce Nu Pot Instala Windows Pe O Tableta Cu Android?

Recommended Posts

Purtam astazi o discutie cu cineva mai nepriceput decat mine despre tablete. Din vorba in vorba respectivul ma intreaba: "dar ce sistem de operare folosesc tabletele astea? Windows?". I-am raspuns ca exista si tablete cu Windows, dar nu toate tabletele folosesc Windows, ci sunt si cu Android si cu iOS sau alte sisteme de operare. In continuare, respectivul m-a intrebat daca nu poate sa cumpere o tableta cu Android si sa puna apoi Windows pe ea. I-am spus ca nu se poate, sau, nu pe toate, iar urmatoarea intrebare a fost: "De ce?". Aici m-am cam blocat si nu prea am mai stiut ce sa ii spun. Deci, ma puteti lamuri voi? De ce nu pot instala Windows pe o tableta cu Android, de exemplu Samsung Galaxy Tab?

Share this post


Link to post
Share on other sites

In primul rand, alt procesor. Alea au ARM, tu ai x86 ( x64 ala e construit deasupra lu x86, deaia uneori vezi x64_86 ). Deci practic, vorbesc alta limba, functioneaza altfel.

 

Dar totusi exista si un windows pentru ARM. Ala nu se poate instala din urmatoarele motive:

1) Daca cumva il instalezi,nu vei avea drivere pentru componentele alea.. Windows 8 ala pe desktop are o groaza de drivere, altele si le ia de pe net, altele le instalezi tu.. Dar alea sunt facute de producator. La tablete driverele sunt facute doar pentru sistemu de operare cu care va fi livrata.

2) punctul anterior e relativ irelevant, pentru ca nu poti instala alt sistem de operare. Asta pentru ca are un bootloader blocat. (bootloader e programu aflat la o anumita adresa pe harddisk/ssd care porneste ulterior sistemul de operare). Deci el stie sa booteze doar sistemu ala de operare pentru care a fost scris, si nu altul.

 

Desigur, exista tablete/smarphone-uri cu bootloader deblocat (deobicei prin hackuri, nu vin ele asa.. Dar producatorii nu se chinuie sa le blocheze mai tare pentru ca le convine asta), cum ar fi cele din seria Nexus de la Google. Nu stiu prea multe detalii, insa pe aceste telefoane/tablete, care vin cu android, se pot instala alte sisteme de operare. Cum ar fi ubuntu touch. Desigur, sau facut multe eforturi pentru a se realiza acest lucru, mai ales problema cu driverele, intrucat driverele erau inca scrise pentru Android.. dar ne complicam deja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Deci, componentele nu permit instalare Windows-ului. La asta ma si asteptam.

 

Lamureste-ma putin, cine are ARM si cine are x86 sau x64? Tabletele pe Android au ARM?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ARM gasesti in general pe telefoane, tablete.. Mai sunt si in alte locuri, dar astea sunt cele mai interesante.

x86 sau x64_86 sunt la laptop,desktop.. Procesoarele alea de la AMD si INTEL pe care le avem in compurile noastre. 

 

http://stackoverflow.com/questions/14794460/how-does-the-arm-architecture-differ-from-x86

Share this post


Link to post
Share on other sites

pai eu ce-am zis mai sus?  :))

pe cele de la Microsoft nu prea poti sa deblochezi bootloaderu', se asigura ei de asta.

 

 

Partea cu lipsa driverelor nu se rezuma doar la chestii gen "nu merge placa video bine" sau "nu merge sunetul" ci afecteaza foarte multe componente. Gandeste-te doar la faptul ca nu poti instala OSX pe orice laptop, tocmai din cauza lipsei driverelor (la OSX se numesc kext).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×