Jump to content
Sign in to follow this  
robotboy

Cum Aleg Un Mouse De Gaming?

Recommended Posts

O intrebare foarte interesanta, la care sper sa ofer un raspuns pe masura :P.

 

Pentru o eficienta cat mai mare, ar trebui sa tii cont de specificatii/optiunii dar si de forma fizica a acestuia.
!!!Cea mai frecventa greseala este alegerea mouse-ului datorita designului atragator sau a multitudinii de butoane de care acesta dispune.

Aspectele / specificatiile de care ar trebui sa ti cont in ordinea importantei, sunt:

 

1. Tehnologia pe baza caruia functioneaza mouse-ul (optic/laser/wireless):
Mouse-ul optic
reprezinta cea mai buna alegere pentru gaming, intrucat are cea mai buna acuratete pentru a citi miscarile facute cu mana.
Mouse-ul cu senzor laser prezinta un dezavantaj pentru jocurile in care e nevoie de o precizie cat mai mare, si anume: in momentul in care se ridica mouse-ul mouse-ul cu senzor laser de pe suprafata de rulare (mousepad) dispozitivul continua sa inregistreze miscarea cursorului pana la o inaltime de ~1cm, mai mare decat in cazul mouse-ului optic. Acest dezavantaj este rareori resimtit de jucatorii obisnuiti, insa un jucator experimentat poate rata tinta din acest motiv.
Daca vrei sa faci economie la fire, mouse-ul wireless nu e cea mai potrivita alegere pentru gaming, intrucat acesta raspude mai greu la comenzi (se poate observa o intarziere in miscare/lag) fata de cele pe cablu.

 

2. Sensibilitatea acestuia (DPI):
Sensibilitatea unui mouse se masoara in DPI (Dots Per Inch) – cat de mult trebuie sa misti mouse-ul pe suprafata de rulare (mousepad) pentru ca cursorul sa se deplaseze pe ecranul monitorului – iar cu cat nivelul DPI este mai mare, cu atat trebuie sa misti mouse-ul mai putin pe suprafata de rulare pentru a obtine deplasarea cursorului.
Retine ca valoarea cat mai mare a sensibilitatii mouse-ului nu inseamna automat ca mouse-ul este mai bun, ci trebuie sa alegi mouse-ul in functie de sensbilitatea preferata de tine (nu toti jucatorii folosesc aceeasi sensibilitate; eu de exemplu folosesc 600 sau 800 DPI).
Daca preferi miscarile ample pe mousepad, poti alege un mouse cu DPI mai mic, de pana la 1200 – 1600 DPI, insa daca iti place sa folosesti cat mai putin spatiu fiziv poti opta pentru un mouse cu sensibilitatea de peste 2000 DPI.
Desigur, ar fi bine sa alegi un mouse care sa iti permita sa ajustezi valorile pentru DPI in functie de preferinta si necesitate. In plus, daca esti mai putin experimentat vei putea testa mai multe valori pentru DPI pana cand o vei identifica pe cea mai potrivita pentru stilul tau de joc.

 

3. Design-ul mouse-ului (Palm Grip/Claw Grip):
Designul mouse-ului este si el important, intrucat este important si modul in care tii mouse-ul in mana.
Palm grip – toata suprafata palmei este asezata pe carcasa mouse-ului (cea mai intalnita metoda de manipulare a mouse-ului)
Claw grip – pozitionarea mainii in forma de gheara pe carcasa mouse-ului, palma fiind arcuita. Avantajul acestui tip de manipulare este acuratetea sporita a miscarilor, un element important in cadrul jocurilor. Totusi, acomodarea cu un astfel de mouse poate fi obositoare si de lunga durata, drept pentru care nu iti recomand acesta forma decat daca esti deja obisnuit cu aceasta pozitie a mainii.

In cadrul Claw grip intra si Fingertip grip ce presupune utilizarea mouse-ului cu degetele, arcuirea fiind emnificativ mai mica, palma aflandu-se foarte aproape de nivelul carcasei mouse-ului:

 

z9As2EL.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...