Jump to content
MetadataX

Ce este si cum functioneaza racirea cu apa?

Recommended Posts

Ce este mai exact racirea cu apa? Am vazut ca sunt niste tuburi prin care curge apa, si niste chestii cu ventilatoare, etc., si am cateva intrebari:

-cel pe apa consuma mai mult curent ca cel pe aer?
-se pune niste apa speciala sau de aia de la robinet?
-este special facut pt amd OC?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se folosește pe orice chipset vrei (placă video, procesor intel, AMD), acea ”apă” e defapt un lichid special, nu știu exact despre asta, dar cred că nu merge cu apă de robinet mai mult ca sigur. La un capăt ai radiatorul care răcește lichidul, unde (într-un mod ironic) e răcit cu ventilatoare, care pot fi de mai multe mărimi.

Dacă vrei să folosești răcire pe apă, trebuie o carcasă special făcută pentru așa ceva.

Răcirea pe apă e mai eficientă, dar e mai costisitoare, riscurile sunt mai mari (poate pocni instalația, sau pur și simplu cedează cu timpul), consumul ceva mai mare de energie.

Răcirea pe apă e recomandată doar dacă ești vreun hardcore gamer, de vrei să faci overclock la cote extreme.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dezavantaje = trebuie sa schimbi apa la 1 luna/trebuie sa verifici sa n-ai scurgeri/daca iei o pompa ieftina face zgomot mai enervant decat orice ventilator

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Racirea pe apa este demai multe tipuri 

1) AIO Cooler (all in one) - pe romaneste tot intr-unul , adica ai pompa direct pe block (suprafata care face contact cu procesorul) sau pe radiator . La acesta trebuie doar montat (si desigur trebuiesc ventilatoare) si atat. Nu trebuie sa schimbi apa , doar sa cureti radiatorul.

2) Custom loop - aici e meseria , deci intr-un custom loop ai nevoie de toate componentele de la un aio si inca mai multe : pompa , radiator , block (CPU , GPU) , ventilatoare , furtunuri (rigid , nerigid) , fitinguri , lichid de racire. Aici e mult mai scump decat sa cumperi un aio si gata , dar aici il poti customiza cum vrei tu , poti pune tuburi de pvc si sa colorezi lichidul in ce culoare vrei , vei avea temperaturi mai scazute (aici depinde de ce radiator , ce pompa si ce block cumperi).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×