Jump to content

Care este diferența dintre un SSD și un HDD?


Recommended Posts

Unitate de stocare HDD (Hard Disk)

Majoritatea persoanelor ce vor să își cumpere un laptop sau un PC nou au de ales între două opțiuni pentru stocare: Solid State Drive (SSD) sau Hard Disk Drive (HDD).

Care este mai bun, SSD sau HDD?

Nu este un răspuns direct la această întrebare; fiecare utilizator are nevoi diferite și este necesar să își evalueze decizia bazându-se pe aceste nevoi, preferințe și, desigur, bugetul de care dispune. Chiar daca preturile SSD-urilor au mai scăzut, prețul per gigabyte încă este mult mai mare față de prețul per gigabyte al unui HDD. Performanța ridicată, viteza mai mare de încarcare a sistemului de operare sau al programelor sunt principalele motive care vă vor îndemna să alegeți o unitate de stocare SSD.

Voi face în continuare o comparație între opțiunile de stocare SSD și HDD evidențiind argumentele pro și contra.

Diferite modele SSD

Diferite modele SSD

Ce este un SSD?

Probabil mulți v-ați intrebat ce înseamna SSD? SSD este prescurtatarea de la Solid State Drive. Probabil cu toți suntem familiari cu memoriile USB – o unitate de stocare SSD poate fi considerată o versiune mai mare și mai sofisticată al unui stick de memorie USB.

Ca și un stick de memorie, un SSD nu are părți mobile, informația este stocată în microcipuri. Un Hard Disk folosește un braț mecanic pentru operațiunile de citire/scriere, acest braț se mișcă continuu de-a lungul unui platan de stocare (platan care are forma unui CD). Lipsa componentelor mecanice este unul din principalele motive care face dintr-un SSD o unitate de stocare mai rapidă.

Ca o analogie, de ce este mai rapid un SSD?

Gândește-te că vrei să cauți o carte într-o cameră pentru a obtine informații, nu ar fi mai simplu ca prin magie să îți apară cartea în față? Cam în acest fel este comparat un HDD cu un SSD, un HDD necesită miscare mecanică pentru a obține informația iar un SSD este capabil să acceseze direct informația.

Un SSD tipic folosește unități de memorie denumite NAND, acest tip de memorie nu este volatilă. Memoria non-volatilă se referă la faptul că unitatea de stocare nu „uită” ce a stocat după întreruperea cu alimenatre, bineînțeles este o caracteristică tipică oricărui tip de memorie permanentă.

Unitatea SSD nu foloseste nici o componentă mecanică pentru a citi sau scrie date, aceasta se bazează pe un procesor integrat (sau „creier”) denumit microcontroller pentru operatiuni referitoare la scriere și citire. Controller-ul este o componentă importantă în determinarea vitezei de lucru al unui SSD. Deciziile sunt luate în funcție de cum se stochează informația, cum se citește și cum curăță datele, toate acestea determină viteza unității de stocare. Un controller ce foloseste tehnologie bună este factorul determinant în separarea unui SSD excelent de un SSD bun. Un exemplu de controller poate fi considerat SandForce SATA 30 (6GB/s) ce suportă viteze citire/scriere de până la 550MB/s.

Dimensiunea unui SSD este diferită, un SSD vine în dimensiuni standard: 1.8 inci, 2.5 inci sau 3.5 inci, dimensiuni asemănătoare cu ale unui HDD iar conectorii acestuia sunt și ei identici. Conectorul standard pentru aceste dimensiuni este SATA. Pe piață sunt disponibile și unele unități de stocare SSD mai mici care folosesc un conector mini-SATA (mSATA)sau M.2.

 

Înteriorul unui HDD

Interiorul unui HDD

Ce este un HDD?

HDD este prescurtarea de la Hard DIsk Drive, unitățile de stocare HDD există încă de la începuturile calculatoarelor. Primul HDD a fost folosit intr-un calculator IBM. Un HDD folosește magnetismul pentru a stoca datele pe un platan rotitor. Un braț mecanic operează funcțiile de citire/scriere, acesta se mișcă de-a lungul platanului. Cu căt mai mare este viteza de rotație a platanului, cu atât mai mare este performanța unui HDD. Unitățile HDD de astăzi au viteze de rotație de 5400RPM, 7200RPM sau 15000RPM în cazul unităților de stocare pentru servere.

Un avantaj major al unităților de stocare de tip HDD este acela că sunt capabile să stocheze multă informație ieftin. Costul per gigabyte este de aproximativ 0.2 lei (preț bazat pe un model de 4TB din oferta curentă a eMag), un preț foarte bun în comparație cu prețul per gigabyte al unui SSD care este de aproximativ 2 lei (al unui model de 240GB). Dacă vrei mult spatiu de stocare atunci folosirea unui HDD clasic este soluția cea mai bună.

La nivel de aspect, un SSD este asemanator unui HDD. HDD-urile folosesc interfața SATA (dar si IDE) sau SAS, SCSI pe servere. Mărimea standard a unui HDD pentru un laptop este de 2.5 inci iar dimensiunea de 3.5 inci este folosită în PC. Bineinteles că un HDD de 2.5 inci poate fi adaptat pentru folosirea într-un PC.

Ca și concluzie, un HDD îl poți folosi:

  • dacă vrei o capacitate mare de stocare
  • nu vrei să plătești prea mult pentru spațiul de stocare
  • nu te dezavantajează vitezele de scriere/citire ale unui HDD,

iar un SSD îl poți folosi:

  • dacă vrei performanțe superioare
  • dacă vrei să plătești mai mult pentru o performanță ridicată
  • dacă nu te deranjează o capacitate de stocare mai mică.

Un HDD rămâne alegerea primară pentru majoritatea cumpărătorilor, cel mai important factor fiind prețul. Dacă ești un entuziast sau performanța este importantă pentru tine atunci un SSD este alegerea cea mai bună. Întotdeauna va exista o piață atât pentru unitățile HDD cât și pentru SSD iar o soluție de compromis este reprezentată de dispozitivele hibrid SSHD (Solid State Hard Drive) care combină folosirea unui SSD alături de HDD.

Dacă ești în căutarea unui HDD sau SSD atunci îți poți îndrepta atenția către retaileri precum eMag, Cel.ro sau evoMAG. Prețurile sunt avantajoase iar ofertele sunt pe placul oricărui client.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.