Jump to content
Sign in to follow this  
Coryna Ln Kov

Ce este Kendama?

Recommended Posts

Ați auzit de jocul Kendama? Ați jucat si daca da, ce părere aveți? 

O scurta prezentare:

Ce este Kendama?
Kendama este o jucărie de îndemânare de lemn tradițională japoneză, care s-a bucurat la început de popularitate în rândul copiilor, dar a ajuns în scurt timp o jucărie pentru adulți și copii deopotrivă. Ca și data inventării Kendama, de obicei se consideră că a apărut undeva prin secolele XVII-XVIII, data exactă neputând fi stabilită cu exactitate. Se pare că jocul care a inspirat Kendama este jocul originar din Franța Bilboquet, joc a cărui denumire înseamnă textual ”cupă și bilă”. 

Ce trebuie să știți de la început este că provoacă ”dependență”. Așa cum vei afla de la orice pasionat pe care ”microbul” Kendama l-a ajuns, kendama nu este un joc - kendama este un stil de viață. De ce se spune asta?! Ei bine, pentru că odată prins jocul, vei putea face oricâte trucuri cu Kendama, dacă îți lași îndemânarea și imaginația să ”zburde”. Kendama este un joc de atenție, este un joc de coordonare, este un joc de strategie. De obicei, jocul de Kendama este recomandat copiilor peste 4 ani. 

Ca și dimensiune, există atât mini Kendama cu diametrul bilei de 3 cm, cât și Kendama medii care sunt cele mai obișnuite cu diametrul bilei de 6 cm (și ideal și cele cu care ar trebui să începi), precum și Kendama mari cu un diametru al bilei de 8 cm (dar și mai dificil și mai greoi de mânuit). Există de asemenea și varietatea Kendama Pill care are exact aspectul unei pilule și care se bucură de popularitate la nivel global.

kendama

Cum se numesc părțile Kendama/ din ce este compusă o Kendama?

Componența Kendama explică rapid și de unde vine numele de Kendama. O kendama este compusă în primul rând din ”ken” care este mânerul și din ”tama care este bila de lemn. Cele 2 părți, ken și tama sunt legate între ele printr-un fir, o ață numită ”ito”. Corpul kendama, ken, are 2 cupe de dimensiuni diferite și un vârf, iar la capăt are o altă cupă. Vârful corpului ken se numește kensaki, iar cupa de la partea opusă se numește Chuzura. Cele 2 cupe sunt de dimensiuni diferite, după cum spuneam: cea mare se numește Ozara, iar cupa mică se numește Kozara. Traversa de pe Ken pe care sunt situate cele 2 cupe se numește Sorado. Gaura din bilă, din tama, se numește ana.

Cum se joacă Kendama

Obiectivul principal în jocul cu Kendama este de a îți coordona corpul pentru a prinde tama (bila) cu diferite părți ale mânerului ken. Pentru a face acest lucru, mai ales odată ce trucurile devin mai complexe, va fi nevoie de o bună coordonare a părții superioare a corpului cu partea inferioară. Mâinile sunt cele care execută mișcările, pe când picioarele sunt cele care ridică sau coboară bila, tama

Deși jocul de Kendama pare foarte simplu pe hârtie și nu este deosebit de complex, în realitate este de dificultate cel puțin medie, anumite trucuri fiind cu adevărat dificile. Cele mai simple trucuri cu care ar trebui să începi călătoria în universul Kendama sunt acelea în care prinzi bila de lemn în cupa cea mare și reușești să o menții, prinzi bila de lemn în cupa cea mică și reușești să o menții, prinzi bila de lemn în cupa opusă vârfului sau prinzi cupa direct în vârf. 

Atunci când ajungi la un nivel mai avansat, există trucuri complicate cu Kendama, trucuri care implică secvențe de prinderi, echilibru și jonglări. La nivel mondial, sunt cunoscute mii de trucuri pentru Kendama, deci nu vei avea timp să te plictisești prea repede. Odată ce avansezi, se pot inclusiv schimba regulile - sunt trucuri Kendama unde trebuie să ții de bilă și să prinzi vârful mânerului în gaura bilei. Dacă ajungi la nivelul de maestru, există și numeroase competiții naționale și internaționale de Kendama la care poți participa și în care se testează rapiditatea, îndemânarea, imaginația".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×