Jump to content
GabrielHS

De ce este nevoie pentru a deschide un ”mic datacenter”?

Recommended Posts

*Pentru moderatori: Nu sunt sigur dacă aceasta este categoria potrivită pentru topic-ul meu, însă rog prin această cale mutarea topic-ului în categoria corectă.

Salutare comunității PCTroubleshooting.ro,
Salutare membrilor acestui forum,
 

Sunt membru nou înregistrat pe acest forum și aș dori să aflu câteva informații despre cum îmi pot crea un așa-zis datacenter pentru o comunitate de jocuri.
Ideea este în felul următor; doresc să înființez și investesc într-o comunitate de jocuri (gaming) cu servere de jocuri populare precum CounterStrike: Global Offensive / 1.6, Minecraft, GTA V ș.a. Pentru asta e nevoie de găzduire, însă vreau să găzduiesc eu comunitatea pe propiile mele sisteme server, pe rețeaua mea...mai pe scurt, pe resursele mele. Am un spațiu disponibil în casă unde aș putea ține astfel de sisteme server, iar întrebările mele sunt următoarele:

 1. Se poate realiza un astfel de ”datacenter” la mine în locuință?
  Dacă da, ce resurse suplimentare am nevoie (pentru reducerea zgomotului, zone speciale pentru cabluri, amenajări interioare suplimentare etc.)?
 2. Din punct de vedere legistlativ, este nevoie de o autorizație? Luând în calcul că acest lucru este în interes personal, nu spre comercializare de VPS-uri, VM-uri sau alte chestiuni de genul.
 3. După părerea voastră, cum ar fi bine să încep un astfel de lucru?
  Aș dori să aflu un minim de sisteme cu care să pornesc pentru a avea rezultate optime sau trucuri care să-mi ușureze promovarea
 4. Ce furnizor de internet este recomandat și de ce viteză am nevoie pentru rețea?

Aceasta sunt câteva dintre întrebările pe care le am în privința acestei investiții. Merg pe ideea de a investi banii pe care sunt pregătit să-i pierd, însă cu mic ajutor din partea altora cu niște sfaturi sau idei este mereu loc. Orice critică constructivă este deasemenea bine venită.

Mulțumesc anticipat!

Edited by GabrielHS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se poate realiza un astfel de ”datacenter” la mine în locuință?

 - da se poate face asa ceva.

Dacă da, ce resurse suplimentare am nevoie (pentru reducerea zgomotului, zone speciale pentru cabluri, amenajări interioare suplimentare etc.)?

- in primul rand ai avea nevoie de o instalatie electrica foarte buna la (casa/apartament) deoarece se va produce un consum de electricitate foarte mare. De asemenea o conectiune foarte buna la internet (viteza) sa ai constant 100mb/s.  De cabluri ai nevoie doar de cele de alimentare si restul cablurilor necesare pentru conectare la internet etc. De preferat o camera unde nu sta nimeni ( o debara sau altceva ).

Din punct de vedere legistlativ, este nevoie de o autorizație? Luând în calcul că acest lucru este în interes personal, nu spre comercializare de VPS-uri, VM-uri sau alte chestiuni de genul.

- la aceasta intrebare nu stiu 100% sigur dar dupa parerea mea nu cred ca ai nevoie de nimic.

După părerea voastră, cum ar fi bine să încep un astfel de lucru?

 - poti incepe cu achizitionare de servere dedicate (in acelasi timp ai nevoie de niste servere cu resurse destul de ridicate procesor,ram,hdd etc.) in al doilea pas poti cumpara domeniu si in al trilea pas incepi configurare serverelor,hostului,aplicatiilor, etc.

 

Si un sfat/parere din partea mea pentru tot ceea ce vrei tu sa faci ai nevoie de o investitie destul de substantiala mai bine inchiriezi un server dedicat si platesti lunar esti mult mai avantajos asa.

 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Costurile pentru un mini datacenter sunt de 7000 9000 euro, am calculat eu tot la limita saptamana trecuta si nu ti se merita.

Daca faci in apartament vei avea zeci de plangeri de la locatari/vecini, serverele produc un zgomot foarte mare mai ales cand sunt multe.

Aparate pentru aer conditionat cel putin 2, cost 5000 lei

Instalatie electrica facuta sanatos peste 1000 euro

Ai nevoie de minim 3-4 provideri de internet, 2-3 RO 1 Extern, costurile / Provider este de peste 120 Euro Luna

1 Provder Extern Pering Extern.

1 Principalul RO ex RDS

2 Provider Transport de Date Pentru Pering cu alti provideri de net

3 Provider pentru Backup daca pica linia de la RDS

+ Switchuri

+ Generator care porneste in 30 secunde sa nu ai pana de curent este peste 100 MIL

+ UPS-uri care 1 UPS BUN care sa tine 2 3 servere este peste 1000 lei

+ Rack-urile peste 700 euro / rack

+ Cabluri peste 500 euro

+ Curent trifazic cu mono nu faci nimic.

Ajungi ca nu ti se merita

Daca nu indeplinesti cele 3 de mai sus nu o sa poti face nimic, v-a fi un lag la servere si in ping de te va dorea capu, la restu care nu sunt pe RDS.

Iei un half rack sau full rack la ceva firma si iesi mai ieftin.

Eu iti recomand de inceput sa iei dedicat astepti sa te extinzi sa ai venit sa fi macar cu cheltuielile pe 0 pe urma poti sa mai faci invetitii, inca 1 dedicat, cand ajunti sa ai 2 dedicate iti cumperi serverele tale si le colochezi deja aici ajungi sa ai venit su sa cresti.

Edited by ChrysUK
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×