Jump to content
Sign in to follow this  
gaby

Detalii Retea De Calculatoare

Recommended Posts

Reteaua de calulatoare (in engleza: computer network) leaga intre ele o multime mai mica sau mai mare de calculatoare, astfel inca un calculator poate accesa datele, programele si facilitatile unui alt calculator din aceeasi retea. De obicei e nevoie desigur si de masuri de restrictie/siguranta a accesului.

Cisco-Self-Defending-Network--1.jpg

Metodele de conectare sunt in continua dezvoltare si deja foarte diverse, incepad cu tot felul de cabluri metalice si de fibra de sticla, cabluri submarine, si termin??nd cu legaturi prin radio cum ar fi WLAN, Wi-Fi sau Bluetooth, prin raze infrarosii ca de exemplu IrDA sau chiar prin intermediul satelitilor. Foarte raspandita este metoda Ethernet, termen care se refera la natura fizica a cablului folosit si la tensiunile electrice ale semnalului. Cel mai rasp??ndit protocol de comunicare in retelele Ethernet se numeste CSMA/CD ("Carrier Sense Multiple Access / Collision Detection"). Daca drept mediu fizic sunt utilizate undele radio, atunci reteaua se numeste retea fara fir (wireless).

Retelele de calculatoare se impart dupa extinderea lor in urmatoarele tipuri: LAN, MAN, WAN si, ceva mai nou, PAN. Retelele relativ mici, de exemplu cu cel mult c??teva sute de calculatoare in aceeasi cladire legate intre ele direct, se numesc Local Area Network (LAN). O retea de tip LAN dar fara fir (prin unde radio) se numeste WLAN (Wireless LAN). Retele de mare intindere geografica, de exemplu intre 2 orase, pe o tara, un continent sau chiar pe intreaga lume, se numesc Wide Area Network (WAN). Retelele particulare de tip WAN au fost initial foarte costisitoare. La ora actuala insa, cele mai multe conexiuni de tip WAN folosesc ca mijloc de comunicatie Internetul - acesta este universal si public, deci nu foarte controlabil de catre un utilizator, dar foarte convenabil ca pret. in sfarsit, PAN inseamna Personal Area Network - o retea de foarte mica intindere, de cel mult cativa metri, const??nd din aparatele interconectabile pe care o persoana le poarta cu sine, ca de exemplu telefon mobil, player MP3 sau aparat de navigare portabil.

Exista retele de calcutoare centralizate si descentralizate. Printre retelele descentralizate se numara ca exemplu retelele ARPAnet, Metanet si Freenet.

Structura unei retele rezulta din modul de conectare a elementelor retelei intre ele. Ea determina si traseul concret pe care circula informatia in retea "de la A la B". Principalele tipuri de topologii pentru retelele LAN sunt:

  • topologia Bus (se citeste "bas" si inseamna magistrala) - are o fiabilitate sporita si o viteza mare de transmisie;
  • topologia Ring (inel) - permite ca toate statiile conectate sa aiba drepturi si functiuni egale;
  • topologia Star (stea) - ofera o viteza mare de comunicatie, fiind destinata aplicatiilor in timp real.

Articol intocmit cu ajutorul informatiilor de pe wikipedia. Mai multe detalii puteti afla de aici.

:pct2:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...