Jump to content
Sign in to follow this  
gaby

Ce Este O Retea De Calculatoare ? Componente. Tipuri De Retele.

Recommended Posts

Tendinta actuala a utilizatorilor o reprezinta folosirea calculatoarelor, nu izolat, punctual ci cuplate intr-o retea. Optiunea din ce in ce mai frecventa pentru o "retea" de calculatoare si nu pentru posturi izolate de lucru (calculatoare) izolate este pe deplin justificata de multiplele avantaje oferite de aceasta solutie:

  • Programele pot fi pastrate intr-o singura copie (pe server) si sunt folosite de oricare dintre utilizatorii retelei.
  • Bazele de date pot fi exploatate concurent (de mai multi utilizatori simultan).
  • Resursele hardware(imprimantele in special) pot fi exploatate de mai multi utilizatori.
  • Posibilitati de comunicare si schimb de informatii la nivel larg.

Dar de fapt ce este o retea de calaculatoare?

Definitia suna astfel: "un grup de calculatoare (de orice tip) si periferice care partajeaza resursele".in cele ce vor urma, voi incerca sa caracterizez mai putin riguros acesta definitie. O retea este formata ca si un calculator dintr-o parte software si o parte hardware.

network.jpg


Componetele hardware

O retea de calculatoare este in general compusa din mai multe calculatoare conectate intre ele. Unul dintre acestea, de obicei cel mai puternic, gestioneaza activitatea intregului sistem; el este numit server; celelalte calculatoare sunt numite workstation(statii de lucru )

Comunicarea intre calculatoare se poate face serial sau paralel. Conectarea de tip serial implica o viteaza de transfer destul de mica, dar linii de comunicare destul de putin pretentioase(cum ar fi liniile telefonice). in conculizie ea este folosita cu predilectie pentru calculatoare aflate la mare distanta.

Calculatoarele unei retele cu mica raspandire geografica (acealsi birou, cladire, cladiri vecine), comunica intele ele printr-un protocol special de tip paralel care este asigurat de o placa speciala, cate una pentru fiecare calculator in parte. Aceasta placa se introduce in calculator (in unul din conectorii de extensie ai placii de baza), iar in exterior are o mufa ce va fi cuplata la cablul de comunicatie.

Cablul de comunicatie poate fi de tip thin(subtire) sau de tip thick (gros). El trece pe la ficare calculator in parte asigurandu-i conectarea la retea, iar la ultimul nod al unei retele, conexiunea este incheiata de un conector de tip terminator.

Pe langa aceste componente, des intalnite pentru o retea de calculatoare, exista disponibile diferite alte produse ce asigura comunicatii de tip special.

Bridge (pod) ??€

Share this post


Link to post
Share on other sites

I simple language we can say that to connect & share two or more than two computers is called computer Network. Networking is not need any internet connections. but if you want to run internet than its requirement.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×