Jump to content
Sign in to follow this  
gaby

Ce Este Mac Os X ? - Informatii Mac

Recommended Posts

Mac OS X (pronuntie aproximativa: mæc) este un sistem de operare dezvoltat si comercializat de firma Apple pentru computerele sale de tip Macintosh ş.a. Incepand din anul 2009, fiecare sistem Macintosh include preinstalata cea mai recenta versiune a acestui sistem de operare. Mac OS X este succesorul originalului sau "clasicului" Mac OS, care a fost sistemul de operare principal al companiei Apple Computers (astazi: Apple), inca din 1984. Spre deosebire de predecesorii sai, Mac OS X este un sistem de operare pe baza de Unix, construit pe tehnologiile dezvoltate la compania NeXT intre 1985 si inceputul anului 1996, cand NeXT a fost achizitionat de catre Apple. Versiunea 10.5, atunci cand ruleaza pe procesoare Intel, detine certificatul "UNIX 03".

macosxt.png

Prima versiune lansata a fost Mac OS X Server 1.0 in 1999, iar in martie 2001 a urmat versiunea "desktop" Mac OS X v10.0 (aici termenul "desktop" se refera la calculatoare relativ mici care au loc pe masa de lucru obisnuita). Pana astazi au mai fost lansate multe versiuni de tip "end-user" şi "server", cea mai recentă fiind Mac OS X v10.6 din iunie 2008. Versiunile de Mac OS X sunt supranumite dupa feline; spre exemplu, Mac OS X v10.5 este de obicei numită "Leopard" (10.4 a fost numit Tigru, 10.3 era Pantera, etc.)

Versiunea server, Mac OS X Server, este din punct de vedere arhitectural foarte asemanatoare cu varianta sa desktop. Prin comparatie ea mai include cateva unelte administrative (software) pentru managementul grupurilor sau pentru accesul simplificat la serviciile de retea de baza. Aceste unelte includ un agent de e-mail, un server Samba, un server LDAP, un server de nume si altele. Este preinstalat pe echipamentele hardware de tip server Xserve de la Apple, dar poate fi rulat pe majoritatea modelelor de computere Apple.

Apple mai produce si versiuni de Mac OS X specializate pentru utilizarea pe urmatoarele articole de consum: Apple TV, Apple iPhone si Apple iPod Touch.

Versiuni MAC:

 • 1.1 Mac OS X v10.0
 • 1.2 Mac OS X v10.0 Cheetah
 • 1.3 Mac OS X v10.1 Puma
 • 1.4 Mac OS X v10.2 Jaguar
 • 1.5 Mac OS X v10.3 Panther
 • 1.6 Mac OS X v10.4 Tiger
 • 1.7 Mac OS X v10.5 Leopard
 • 1.8 Mac OS X v10.6 Snow Leopard
 • 1.9 Mac OS X v10.7 Lion
 • 2.0 Mac OS X v10.8 Mountain Lion

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×