Jump to content
Sign in to follow this  
gaby

Ce Inseamna Gprs, Edge, 3G, Hsdpa ?

Recommended Posts

Iata mai jos explicatiile pentru fiecare in parte (GPRS, EDGE, 3G, HSDPA):

GPRS - General Packet Radio Service - este un serviciu de transfer date in comunicarea celulara de generatie 2G, la viteze de pana la 60 kbps si fara consum mare al bateriei. Viteza de transfer disponibila este mica dupa standardele prezentului, chiar si daca va limitati la browsing si e-mail.

EDGE - Exchanged Data Rates for GSM Evolution - are la baza standardul GPRS si a fost clasificata (fals, as zice) de generatie 3 (3G) deoarece permite viteze de transfer de pana la 473.6 kbps. Daca un telefon este compatibil EDGE poate fi folosit pentru a transmite/receptiona mesaje email cu atasamente de mari dimensiuni ori navigare pe pagini de internet care necesita viteza mare de transfer. Celulele retelelor GSM trebuie modificate pentru a fi compatibile cu acest protocol si acoperirea poate lasa de dorit in unele zone. Este o optiune buna in "portofoliul" oricarui telefon inteligent.

3G (third generation) - echivalata la inceput cu capabilitatea de apeluri video peste retelele mobile de telefonie, a devenit si o metoda de navigare si mesagerie instant foarte eficienta. Poate consuma repede bateria telefonului, mai ales pentru ca in zonele fara acoperire aparatul incearca detectarea semnalului 3G. In Romania, din cate stiu, acoperirea 3G a marilor furnizori de servicii de telefonie mobila este limitata la marile orase.
excl.gif Multi asociaza 3G cu faptul ca poti face videoconferinta, insa este total gresit, 3G referindu-se la viteza de transfer a datelor (de pana la 2.4Mbps).

HSDPA - High Speed Downlink Packet Access - are la baza tot tehnologia 3G. Este de fapt un upgrade de viteza al 3G-ului initial - vitezele sunt de pana la 7.2 Mbps (teoretic, dar numai 3mbps in practica, totusi suficient pentru a vedea stream video live pe mobil). Celulele GSM ale furnizorului trebuie sa fie upgrade-ate pentru a suporta protocolul, asadar, in Romania cel putin, acoperirea lasa de dorit (marile orase).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, ar trebui sa se poata dezactiva. Vezi prin : Meniu -> Settings -> Phone Settings -> General -> Phone -> Network -> Setezi GSM only in loc de dual mode.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×