Jump to content

Recommended Posts

Posted

Un lucru foarte important pe care trebuie sa il luam in considerare pentru a avea un PC pefrormant este racirea corecta. Daca componentele nu sunt bine ventilate, investitia facuta poate fi fost in zadar, iar performanta pc-ului va fi afectata.

Asadar, exista 3 modalitati de a raci un PC:
1. Racirea cu aer
2. Racirea cu apa
3. Racirea cu azot lichid

1. Racirea cu aer se face cu ajutorul unor ventilatoare, radiatoare si al unui fan controller . Ventilatoarele trebuie montate pe carcasa in anumite locuri, pentru a crea in interior un flux de aer corespunzator si astfel racirea sa fie eficienta. In cazul procesorului si a placii video se monteaza un cooler de buna calitate (ventilator + radiator) care sa asigure acestuia o temperatura optima, temperatura care va depinde mult de cea din interiorul carcasei. In cazul chipset-urilor, sau a memoriilor ram ori a hard disk-urilor vor fi montate radiatoare specifice fiecaruia, care vor fi racite de fluxul de aer din interior. Fan controller-ul se foloseste pentru a controla turatiile mai multor ventilatoare.

2. Pentru racirea cu apa (water cooling) se foloseste un waterblock, care vine montat pe cpu, gpu sau chipset, un waterpump, o pompa care pune in miscare un fluid, un radiator, care va raci fluidul si furtunuri prin care sunt transportate fluidele. Racirea lichidului va fi preluata in totalitate de radiator. De aceea este important dimensiunea acestuia si numarul ventilatoarelor montate pe el. Pentru un astfel de sistem se foloseste o carcasa speciala pentru watercooling.

3. Racirea cu azot lichid nu este accesibila oricui, datorita pretului, echipamentului si instrumentelor folosite. Este adesea folosita pentru overclocking extrem la diverse evenimente IT, pentru diverse teste si experimente.

Din toate cele 3 variante, cea mai sigura, fara riscuri si mai putin costisitoare o reprezinta racirea cu aer. Pentru acest sistem este nevoie de o carcasa ATX Middle Tower sau ATX Full Tower, care sa aiba locasul pentru sursa pozitionat in partea de jos, si o distanta de sol de min.2cm. Deasemenea sa aiba locasuri pentru 6 ventilatoare care vor fi montate in felul urmator: 2 sus, 2 in partea din fata, 1 in spate si 1 in lateral in dreptul placilor de extensie (placa video, placa de sunet, tv tuner etc.). Pe langa cele 6 locuri pentru ventilatoare sunt necesare si spatii pentru aerisire care sa se afle in dreptul HDD-urilor si in dreptul placii de baza.

Conform imaginii de mai jos, ventilatorul 1 si ventilatorul 2 vor fi asezate in dreptul hdd-urilor sau ssd-urilor si turatia setata la 100%. Acestea au dublu rol pentru ca vor introduce aer rece dar vor indeparta si aerul cald eliberat de mediile de stocare. Aerul cald va fi scos din carcasa prin partea de jos si prin spatele carcasei.

Ventilatorul 3 si ventilatorul 4 au rol doar de a introduce aer rece. Ventilatorul 4 trebuie setat la 5-10% din capacitatea sa, pentru a nu perturba fluxul de aer creat de cooler-ul procesorului. Este recomandat ca ventilatorul 4 sa introduca aer, sau locul unde acesta vine montat sa fie lasat liber.

Ventilatorul 3 trebuie setat la 15-25%. Ventilatorul 5 trebuie sa scoata aerul cald din partea de sus a carcasei.

Ventilatorul 6 trebuie setat la 40-50%, si montat pe panoul lateral, in dreptul placii video si a celorlalte placi. Pe langa cele 6 ventilatoare se vor mai gasi inca 1 ventilator pe radiatorul procesorului, 1 ventilator la placa video, si posibil inca alte 2 la sursa.

Numai bine :pct2: !

  • Upvote 2

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

  • gaby changed the title to Tutorial racire corecta PC / tipuri de racire

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.