Jump to content

Recommended Posts

• Moderators
Posted

A dispărut profesoara care ne făcea să înţelegem totul în 5-8 şi la care scriam caiete întregi :((.

Îmi explică şi mie cum se rezolvă probleme be baza legilor lui Gregor Mendel?

Să luăm un exemplu:

Un bărbat cu ochii albaştri (bb) şi cu grupa de sânge AB (IV) se căsătoreşte cu o femeie cu
ochii negri (BB) şi cu grupa de sânge A (II) (heterozigot). Stabiliţi următoarele:
a) genotipul celor doi indivizi;
b) tipurile de gameţi formaţi de fiecare dintre aceştia;
c) probabilitatea apariţiei descendenţilor cu grupa 0 (I), respectiv a celor cu ochii negri.
Scrieţi pe foaia de examen toate etapele rezolvării problemei.

Încercarea mea de a-l rezolva (ştiu că e fail, aşa că nu râdeţi!!!)

abtkA4y.jpg

• Upvote 1

Posted

Biologia nu e punctul meu forte, poate Corina sa te poata ajuta :D, dar, uite o explicatie gasita pe Internet la problema ta:

1. genotip barbat : bbAB (fenotip: ochi albastrii, grupa AB)
genotip femeie :BBAa ( fenotip : ochi negrii, grupa A heterozigt )

2.genotip gameti masculini : bA si bB
genotip gameti feminini : BA si Ba

3. In prima generatie, F1, segregarea caracterelor este : 50% din descendenti au ochi negrii si grupa A; 25% au ochi negrii si grupa AB; 25% au ochi negrii si grupa B >>> rezulta ca ochii negrii si grupa A sunt caractere dominante

In generatia a doua F2 : 6, 25% au ochii albastrii si grupa A; 6, 25% au ochi albastrii si grupa AB; 6, 25% au ochii negrii si grupa O; 37, 5% au ochii negrii si grupa AB; 31, 25% au ochii negrii si grupa A; 12, 5% au ochii negrii si grupa B

P.S: Nu stiu cat de corecta sau incorecta este, dar, poate te ajuta.
  • Upvote 2

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

• Moderators
Posted

:(( deci nu înţeleg nimic de la proful ăsta... şi când mă gândesc că mâine dau test...

Mai bine scriu pe lucrare "Ne vedem la toamnă." >.<

• Upvote 1
Posted

Heterozigot e când are mai multe perechi de caractere (gene). De exemplu, ochi albaști și păr blond.

Homozigot este atunci când ai un singur set de caractere (gene). De exemplu, găini albastre (ai doar culoarea).

• Upvote 1
  • Downvote 1

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.