Jump to content

Lamurire Asimptote: Functia Adminte Asimptota (De Care)

Recommended Posts

Posted

Daca tot am vazut ca se fac temele in acea categorie ma gandesc ca ma puteti lamuri si pe mine cu ceva.

Cum aflu daca o functie admite asimptote si de care? (vericala, orizontala, oblica)

Spre exemplu la asta

f: [-1, 3] -> R
f(x)= (x la puterea 2)+2

Posted

La intervalul tau nu ai asimpt. verticala pentru ca nu ai puncte excluse. Orizontala sau oblica (daca ai una nu ai pe cealalta) se face dupa formule (http://ro.wikipedia.org/wiki/Asimptot%C4%83), inas daca nu ma insel, nu ai nici de astea pentru ca intervalul tau are capete. Nici eu nu prea le stiu.

Uite, rezolv pe intervalul (0, inf)->R, poate intelegi.

f(x)=lnx

Cercetezi existenta asimpt vert in x=0

limita cu x->0 cu x>0 din f(x)= lim cu x->0 cu x>0 din lnx  (inlocuiesti x cu 0)= -infinit => x=0 e limita la stanga

Cercetez pe cele orizontale spre +infinit de ecuatie y=l, unde  l=lim cu x->infinit din lnx (inlocuiesti x cu infinit, care nu exista)=> nu exista asimpt orizontale (trebuie sa-ti dea numar ca sa existe)

Cercetez pe cele oblice de ec y=mx+n

m=lim cu x->inf din f(x)/x = lim cu x->inf din lnx/x (inlocuiesti si da infinit pe infinit, aplici L'Hopital, adica derivat pe derivat) = lim din x-> inf din 1/x/1 (inlocuiesti iar si da 1/infinit/1, unde 1/infinit = 0) => limita = 0=> nu exista nici oblice 

Na, nu stiu, daca nu ai facut probabil sa nu intelegi ce-am zis.

Inca un ex:

F: R {-4}

f(x)= x+3/x+4

Verticale:

limita cu x->-4 cu x<-4 din x+3/x+4 (inlocuiesti)= -1/0- (0 cu minus, deci - pe - = +) = +infinit

limita cu x->-4 cu x>-4 din x+3/x+4 (inlocuiesti)= -1/0+ (0 cu plus, deci - pe + = -) = -infinit

Din astea 2=> ca x=-4 asimptota vert

Orizontale de ec y=l:

l= lim cu x->infinit din f(x)= lim cu x->inf din x+3/x+4 (aici ori inlocuiesti si vei avea iar L'Hopital, deci faci derivatele, ori iei dominantu care este x) => lim cu x->inf din x/x =1

la fel faci si pentru x->-infinit

Din astea 2=> y=1 asimpt orizontala. Ai orizontala deci nu mai faci oblica.

Saptamana viitoare (sau dupa simulari) ajung cu recapitularea la functii, am sa incerc sa-ti explic mai bine atunci, ca nu prea mai tin minte.

• Upvote 1

fWy1P.gif

Posted

ai explicat bine... adica a trebuit sa le scriu pe foaie sa le vad mai bine (poate vorbim cu Gaby sa introduca si suport pt ecuatii), dar le-am inteles.... Multumesc mult!

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.