Jump to content

Cum Aflam Ce Componente Ale Pc-Ului Nu Functioneaza Corect?


Kyuubi

Recommended Posts

Calculatorul poate parea o masinarie complexa pentru cei care nu stiu cum functioneaza.Exista multe lucruri care poat cauza problema si nu exista multe moduri care sa indice exact acea problema.Am facut acest topic pentru cei mai putin avansati aratandu-le ce trebuie sa faca.
 
Inainte de a incepe sa analizati componentele calculatorului vostru, pentru a depista care dintre acestea nu functioneaza corect sau este defecta, asigurativa ca sistemul este conectat la priza din perete si verificati daca toate cablurile atat din exteriorul unitatii centrale, cat si din interiorul acesteia, sa fie corect conectate. Verificati  daca aveti electricitate.

66g6q1.jpg
 
 
1. Probleme cu sursa pc-ului
Calculatorul nu poate porni fara aceasta componenta ea reprezinta piesa care da viata celorlante componente.Ea este conecta direct cu placa de baza si celelante componente hardisk, DVD etc.
 
Calculatorul nu porneste
Sursa distribuie curent calculatorului, iar daca acesta nu porneste principalul vinovat poate fi chiar aceasta. Metoda pentru a determina daca sursa calculatorului cauzeaza acest lucru, este ascultarea sunetului scos de unitatea centrala. Daca nu auzim sunetul ventilator, atunci sursa poate fi arsa. Daca singurul sunet al calculatorului vine de la sursa, probabil ventilatorul acesteia este singurul lucru care functioneaza sau probabil aceasta nu este conectata corect la placa de baza.
DVD-ul sau hard disk -ul nu functioneaza
Isi pot opri functionarea daca nu mai sunt conectate la sursa verificati daca cablurile sunt bine bagate.Pentru cei cu hardiskuri sata verificati sa aveti jumperii corect configurati.

Insuficienta putere
Daca am adaugat o noua componenta la calculator iar calculatorul nu porneste probabil sursa de curent nu furnizeaza suficienta energie pentru a alimenta noul hardware. Deconectam componenta atasata initial si pornim calculatorul. Daca  functioneaza, trebuie sa cumparam o sursa de curent mai performanta inainte de a conecta iar noua componenta a calculatorului

 

2. Probleme RAM
Daca memoria RAM nu functioneaza bine, atunci putem descoperii urmatoarele probleme:
Calculatorul nu afiseaza nimic cand este pornit (se aude niste bipuri sau lipsa lor).
Daca in mod normal calculatorul bipaie o singura data in momentul pornirii, asculati daca acesta emite doua sau mai multe semnale sonore, sau nu bipaie deloc. Pentru mai multe detalii despre codul bipurilor calculatorului, puteti vizita pagina asta http://www.computerhope.com/beep.htm . Daca auzim un bipait ciudat al calculatorului,avem o problema cu memoria acestia, in cazul in care nu am adaugat o noua componenta hardware.

Blue screen
De obicei, erorile blue screen vor aparea atunci cand memoria calculatorului nu functioneaza corespunzator. Aceasta nu este valabila mereu.
Performanta foarte scazuta a calculatorului
Daca sistemului de operare ii va lua mult timp sa deschida programele, prima data accesati task managerul pentru a va asigura daca memoria RAM nu este plina. Daca aceasta este plina, incercati sa inchideti cateva programe care folosesc foarte mult RAM. Daca asta nu este de ajuns, atunci aveti nevoie de ai mult RAM. Placutele de memorie RAM sunt printre cele mai ieftine componente ale unui calculator. Asa ca trebuie  sa achizitionati unele de o performanta mai mare, si daca placa de baza e compatibila cu ele unele si cu o frecventa mai buna. Incercati si scanarea memoriei ram pentru a vedea daca aceasta este infectata de malware.
Performanta scazuta a calculatorului este cauzata de utilizarea unei capacitati minime RAM, necesara rularii sistemului. Este foarte indicat sa avem pentru o capacitate RAM de 2 ori sau 3 ori mai mare decat cerintele minime ale sistemului de operare.
Un instrument pentru testarea ram-ului este windows memory diagnostic (pentru al accesa intram in start tastam mdsched.exe si alegem prima optiune)alta optiune ar fi memtest86+. Daca veti observa probleme cu RAM-ul in timpul testului (randuri rosii pe ecran), atunci trebuie sa-l schimbati.
3. Hard disk-ul Transferul de fisiere s-a blocat.
Aceasta eroare poate reprezenta un sector defect rulati chkdsk /r in cmd cu privilegii de administator pentru a incerca sa rezolvati.
Zgomote hard-disk
Acest semn fi un semn al mortii al hard disk-ului. Faceti backup la sistem, asta daca inca mai puteti face acest lucru.
Pierderea datelor complet si dintr-o data
Daca nu ai formatat hard disk-ul si ai pierdut datele, probabil ai de aface cu o partitie sau sistemul de fisiere corupt. Acest lucru nu se intampla de multe ori dar cand o face efectele sunt nasoale. Pentru a incerca rezolvarea problemei, incercati sa folositi programe precum Recuva.
Performanta foarte slaba
Cand calculatorului ii va lua un timp foarte mare sa porneasca sau sa deschida programele (cand ramii nu sunt vinovati) atunci hard disk-ul este lent. Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa il defragmentati. Daca problema persista, probabil ar trebui sa va ganditi la achizitionarea unui nou hard disk, sau aveti virusi mai poate fi si spatiu pentru system restore.(pentru al dezactiva intrati in computer-propiertes-system protection-selectati partitia cu sistemul de operare C si dati turn off system restore).

 

4. Probleme cu procesorul
Procesorul poate fi o componenta foarte suparatoare datorita caldurii  si de cantitatea de responsabilitate pe care o are. Procesorul este este inima calculatorului. Cateva simtome cauzate de problemele procesor:
Opriri frecvente si bruste ale calculatorului
Daca nu primim nici un blue screen dar calculatorul s-a inchis din senin fara nici o avertizare atunci procesorul poate fi  incins, trebuie sa cumparam un ventilator mai bun sa curatam ventilator de praf pentru a putea face aerisirea sau sa inlocuim procesorul cu unul mai bun si sa speram ca acesta este facut pentru a rezista la o temperatura mai ridicata.
Performanta scazuta a procesorului
Daca aveti un procesor mai nou, puteti uita acest lucru daca procesorul este cumparat cat mai recent  atunci acesta nu trebuie sa aibe nici o problema cu performanta cu toate acestea puteti verifica task managerul. Daca procesorul este incarcat 100% de cateva aplicatii deschise atunci dezactivatile.
Desigur, poate fi de vina si o eroare de program. Daca o aplicatie foloseste 100% procesorul in mod constant, atunci trebuie sa o inchideti. Dupa aceasta, urmariti evolutia procesorului si performanta sistemului. Daca acesta tine sa ramana la 100% utilizat, atunci poate fi ceva in neregula la acesta.
Calculatorul nu afiseaza nimic
Ca si ramii o problema de procesor poate cauza oprirea completa a calculatorului cand acesta incearca sa porneasca. Din pacate nu exista o metoda usoara prin care sa ne dam seama daca procesorul este vinovat. Prima data ar trebui sa incercati inlocuirea placutelor de ram cu altele, pentru a observa daca sunt problema. Daca problema nu inceteaza atunci va trebui sa inlocuim procesorul sau chiar placa de baza.

 

5. Placa de baza
Aceasta se afla in  legatura cu procesorul, ramii si sursa calculatorului in cazul in care nu apar probleme cu memoria sau procesorul, atunci placa de baza poate fi defecta din nefericire aceasta este o piesa dificila pentru a fi testata prea usor. Pentru a verifica componentele celelalte pentru a afla daca acestea functioneaza corespunzator, trebuie sa le conectam la alt pc  nu pot sa spun despre placa de baza.

 

sursa: http://mystreet7.com/hardware/probleme-componente-pc.html

Link to comment
Share on other sites

  • Moderators

Mutat la categoria Hardware/Depanare sistem. E mai mult troubleshooting hardware.

 

Te rog sa precizezi sursa de unde e articolul, daca e luat de undeva. Daca e facut de tine, atunci felicitari, si multumim pentru ca ai impartasit aceste lucruri cu noi, si pentru efortul depus.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Mutat la categoria Hardware/Depanare sistem. E mai mult troubleshooting hardware.

 

Te rog sa precizezi sursa de unde e articolul, daca e luat de undeva. Daca e facut de tine, atunci felicitari, si multumim pentru ca ai impartasit aceste lucruri cu noi, si pentru efortul depus.

Eu l-am facut mi-a luat peste 30 de minute sa il scriu mai erau cateva detalii dar nu am avut timp. :-??

O sa mai fac unu despre cum putem imbunatii performanta pc sau cum scapam de virusi si poate si unu despre cum sa remediem efectele care leau facut asupra pc-ului.

Link to comment
Share on other sites

Imi cer scuze pentru asta oricum inca invat am doar 14 ani dar zic eu ca stiu cate ceva la varsta mea am reparat ceva pc-uri mai multe pe partea software decat pe cea hardware.

 

E destul timp , important e sa - ti placa ce faci . :) 

Daca mentionezi si sursele de inspiratie in articol , e totul ok .

Link to comment
Share on other sites

Hah ... ajungi tu la liceu ... daca acum iti pare greu , atunci o sa ai parte de un infern . :stars:  :))

Avand in vedere articolul '' tau '' de mai sus , ai inclinatii spre IT ?

 

Daca da , mai mult spre Software sau Hardware ?

Pai am inclinatii chiar imi place ce fac si inclinatii creca am mai mult pe partea software partea hardware e mai simpla dupa parerea mea avand in vedere ca sunt doar defectiuni ce-a software poate parea mai complicata.

Link to comment
Share on other sites

Pai am inclinatii chiar imi place ce fac si inclinatii creca am mai mult pe partea software partea hardware e mai simpla dupa parerea mea avand in vedere ca sunt doar defectiuni ce-a software poate parea mai complicata.

 

Mnu stiu ... la drept vorbind , Software - ul ti se pare simplu pana dai in programare ...

Pentru mine , care de la o vreme '' spionez '' configuratii si asa mai departe , mi - e mai greu cu Hardware - ul si aleg sa intreb pe cei cu mai multa experienta .

Eu inteleg ca iti place sa repari [ dupa cum vedem mai sus ] dar ce zici de a - ti face propriul PC ?

Link to comment
Share on other sites

Placa de baza o iei fix dupa socket - ul pentru CPU si vezi sa aiba cel putin 6+2 power phase design [ tii cont daca vrei overclock ] .

Cat despre sursa : Dupa ce ti-ai pus pe foaie tot, faci un calcul de putere aici: http://www.extreme.o...culatorlite.jsp. La rezultat mai adaugi 1/4. Motivul ? Sursele in comutatie au eficienta maxima la 50-80% din capacitatea lor. Ex: daca sistemul consuma 500W (peak power), ia-ti o sursa de 650W. Sursa sa fie de constructie moderna, cu curentul cel mai mare pe linia de 12V.

ATENTIE ! 650W reprezinta puterea totala a sursei, ea impartindu-se si pe liniile de 5V si 3.3V, linii care nu prea sunt folosite de consumatorii de putere (procesor si placa video). Astea se alimenteaza de la 12V si trebuie sa ai un curent mare pe linia de 12V.

 

Multumiri lui Raziel pentru cele de mai sus .

Dupa preferinte alegi daca placa de baza sa aiba compatibilitati SATA 3 / USB 3.0 / PCI - E  3.0 s.a.m.d .

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Placa de baza o iei fix dupa socket - ul pentru CPU si vezi sa aiba cel putin 6+2 power phase design [ tii cont daca vrei overclock ] .

Cat despre sursa : Dupa ce ti-ai pus pe foaie tot, faci un calcul de putere aici: http://www.extreme.o...culatorlite.jsp. La rezultat mai adaugi 1/4. Motivul ? Sursele in comutatie au eficienta maxima la 50-80% din capacitatea lor. Ex: daca sistemul consuma 500W (peak power), ia-ti o sursa de 650W. Sursa sa fie de constructie moderna, cu curentul cel mai mare pe linia de 12V.

ATENTIE ! 650W reprezinta puterea totala a sursei, ea impartindu-se si pe liniile de 5V si 3.3V, linii care nu prea sunt folosite de consumatorii de putere (procesor si placa video). Astea se alimenteaza de la 12V si trebuie sa ai un curent mare pe linia de 12V.

 

Multumiri lui Raziel pentru cele de mai sus .

Dupa preferinte alegi daca placa de baza sa aiba compatibilitati SATA 3 / USB 3.0 / PCI - E  3.0 s.a.m.d .

Am invatat cum se face un sistem merci pentru ajutor. :P

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.