Jump to content

Recommended Posts

Posted

In anul 1911,savantul polonez Kasimir Funk aduce o contributie valoroasa la sistematizarea cunostintelor cu privire la unele maladii cum sunt:scorbul,beri-beri,pelagra,rahitismul.Funk sustine ca aceste maladii se datoresc lipsei de alimentatie a unor factori esentiali pentru mentinerea vietii,numiti de el vitamine.

Vitaminele sunt compusi organici necesari in cantitati mici bunei functionari a organismelor vii.Vitaminele intervin in preocesele biochimice care asigura cresterea, dezvoltarea si reproducerea tuturor vietuitoarelor,inclusiv a omului.

legume-111-shutterstock.jpg

Vitaminele pot actiona atat la interval molecular cat si la nivelurile superioare de organizare ale functiilor organismului.Unele vitamine indeplinesc functia de coenzima si influeaza viteza reactiilor biochimice.Vitamilele exercita si un rol coordonator,integrator si reglator la nivelul intregului organism.Lipsa din alimentatie a unor vitamine poate duce pana la tulburari de functionare a unor organe,aparate sau sisteme ale organismului viu.

Necesarul de vitamine variaza in functie de mai multi factori:starea de sanatate sau de boala,graviditate,varsta,tip de activitate,temperatura mediului ambiant etc.In general,vitaminele sunt necesare in cantitati foarte mici.

In cazul omului,necesarul de vitamine este adigurat ,in cea mai mare parte,in alimente.Alimentele de orgine vegetala si animala trebuie sa fie cat mai diverse pentru a asigura toate vitaminele necesare organismului.Anumite grupe de alimente precum fructele,legumele,laptele sunt remarcabile prin continutul calitativ si cantitativ de vitamine.

fructe-cocktail.jpg

In putine cazuri si in cantitati reduse,este posibila biosinteza vitaminelor in organismul uman.De exemplu,biosinteza vitaminelor D se realizeaza la nivelul tegumentului,iar biosinteza unor vitamine din complexul B are loc in intestin sub actiunea microorganismelor saprofite prezente in tractul intestinal.

In alimente,se gasesc compusi organici apropiati structural cu unele vitamine care,in organismul animal,se transforma pe baza unor reactii simple in vitamine propriu-zise.Acesti precursori imediati ai vitaminelor se numesc provitamine.

Lipsa partiala a unei vitamine din alimentatie conduce la aparitia unor simptome de gravitate mica,situatie numita hipovitaminoza.

Lipsa totala a unei vitamine determina aparitia unor tulburari grave,cu simptome caracteristice in raport cu fiecare vitamina,stare denumita avitominoza.

De cele mai multe ori,in alimentatie,nu lipseste o singura vitamina,ci mai multe,instalandu-se o poliavitominoza.

Pentru a preveni aparitia acestor stari,este necesar ca alimentatia sa fie cat mai diversificata,sa cuprinda cat mai multe legume si fructe,cereale integrale,lactate,peste etc.

index_alimentatie_clasificarea_alimentelor_MEDIA.jpg

In procesul de prelucrare a alimentelor prin fierbere sau conservare,o parte din vitamie se distrug.De aceea,se recomanda consumul fructelor si legumelor in stare cruda.

Utilizarea produselor farmateutice ce contin vitamine trebuie sa se faca numai la recondarea medicului.Consumul in exces a unor astfel de preparate poate sa duca la acumularea in organism a unor vitamine (in special vitamine liposolubile) si la degradarea starii de sanatate.

  • Upvote 1

4Qn7oKL.gif cjZhNAh.gifsykL3n4.gif

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.