Jump to content

Review Toshiba Nb520


ralucamateas

Recommended Posts

1. Generalitati

Aspectul exterior ne duce imediat cu gândul spre publicul ţintă, iubitor de distracţie şi dornic să fie în ton cu tendinţele tehnologice. Ridicând capacul, descoperim două difuzoare Harman/Kardoncompatibile cu tehnologia Dolby Advanced Audio. Cele două difuzoare alături de un minuscul subwoofer îi asigură lui Toshiba NB520 un binemeritat loc fruntaş în topul calităţii sistemelor audio prezente pe mini laptop-uri.

Toshiba_NB520-8.jpg

Într-o zonă în care majoritatea producătorilor aleg să folosească materiale lucioase, Toshiba a optat pentru un material mat cu textură cauciucată, puţin pretenţios la depunerile de praf sau amprente.

Zona de conectivitate este bine acoperită, fiind remarcată prezenţa standardului WiFi 802.11n. Portul de reţea wired nu suportă decât conexiuni Fast Ethernet 10/100 mbps însă în cazul netbook-urilor nu este neapărat un dezavantaj major.n lucru mai puţin inspirat considerăm că este poziţia acestora, mâinile utilizatorului acoperindu-le în cazul activităţilor ce presupun interacţiunea directă cu tastatura portabilului.

2. Configuratie produs

Toshiba_NB520-11.jpg

NB520 vine echipat cu un procesor Intel N550, primul procesor cu două nuclee din gama Atom, 1GB memorie DDR3 1066 MHz şi un harddisk cu o capacitate de 250 GB. Deşi procesorul este unul dual core, autonomia nu a fost pusă în pericol, puterea consumată în plus faţă de N450 fiind recuperată prin frecvenţa de lucru scăzută la 1,5 GHz în cazul N550 şi prin folosirea memoriei DDR3, cu un consum mai mic decât DDR2.

Din păcate, sistemul per ansamblu nu este foarte bine susţinut de către placa video, modesta Intel GMA3150 tactată la 200 MHz, nefiind o soluţie foarte fericită pentru activităţile multimedia din sfera video de înaltă definiţie.

Hardware-ul este susţinut de sistemul de operare Windows 7 Starter preinstalat şi de o suită de aplicaţii: Toshiba Media Controller, Toshiba Eco Utility, Toshiba Life Space, respectiv Toshiba ConfigFree.

Dacă tot avem în faţă un sistem audio performant, producătorul s-a gândit să profite de acest avantaj punând la dispoziţia utilizatorilor funcţia Sleep and Music. Astfel, orice player audio conectat prin jack-ul de 3,5 mm poate reda conţinutul audio prin difuzoarele netbook-ului chiar şi atunci când acesta este oprit. În aceeaşi idee, atunci când netbook-ul este oprit există posibilitatea de a folosi unul dintre porturile USB pentru a încărca alte dispozitive, precum plazer-ele audio.

3. Teste

Cu ale sale 43 de secunde până la apariţia desktop-ului, sistemul primeşte un rating excelent din partea BootRacer.

toshiba_nb520_bootracer.png

Placa video integrată, Intel GMA3150 face imposibilă implementarea unor porturi precum DisplayPort, HDMI sau DVI iar specificaţiile tehnice nu permit redarea conţinutului video de rezoluţie mai mare decât 720p, fapt confirmat de testele rulate. Încărcarea totală a procesorului urcă până la 70% în cazul filmelor 720p iar în cazul 1080p apar întreruperi de sunet şi blocări de cadre.

Scorul 3DMark06 obţinut este unul foarte scăzut, GMA3150 spunându-şi cuvântul. Urmărind punctajele PCMark Vantage de mai sus şi CINEBENCH de mai jos putem să ne facem o idee despre nivelul de performanţă per ansamblu al netbook-ului. Pe parcursul testelor NB520 s-a dovedit a fi pe măsura aşteptărilor în ceea ce priveşte puterea de procesare a unui astfel de dispozitiv, capabil să întreţină cursiv activităţi de navigare pe Internet sau redare de conţinut multimedia.

temperaturi_nb520.jpg

Temperaturile atinse în timpul funcţionării sunt acceptabile, dar foarte gălăgios ventilatorul. Am lăsat pentru sfârşit poate cel mai important aspect de urmărit la un netbook, autonomia. Toshiba NB520 ne-a surprins în mod plăcut cu cele 8 ore şi 30 de minute obţinute în Reader’s test din Battery Eater Pro 2.7. Reader’s test este un test de baterie prin care se poate deduce durata de funcţionare a bateriei în condiţii optime pentru aceasta. Deşi puteam spori autonomia acumulatorului prin diminuarea luminozităţii display-ului sau prin oprirea conexiunii Wireless nu am făcut nimic în acest sens, încercând să ne apropiem cât mai mult de modul de utilizare curent.

Autonomia sporită vine odată cu un timp destul de mare de încărcare a acumulatorului de 6 celule: 3 ore şi 53 de minute.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.