Jump to content

Suntem Mai Aproape De Aparitia Computerelor Cuantice


CorinA

Recommended Posts

Oamenii de stiinta americani au prezentat, o serie de inovatii care au capacitatea de a simplifica aparitia unei noi generatii de computere cuantice, in viitor, ce vor putea sa "manipuleze" atomii mai degraba cu ajutorul microundelor decat cu ajutorul unor lasere complexe.

computer_08330600.jpg

In cazul unui computer clasic, valoarea unui bit este fie 1, fie 0. Un bit cuantic (Qubit) contine ambele valori in acelasi timp, deoarece un atom poate sa se gaseasca "suspendat" intre cele doua "stari" posibile. Acest fapt ar trebui sa permita efectuarea in paralel a unor calcule multiple.

Si mai bizar de atat: este chiar posibil sa se asocieze atat de strans doi atomi - care sa se "intrepatrunda" - astfel incat orice actiune facuta asupra unuia dintre ei sa transmita in mod instantaneu o informatie catre "geamanul" acestuia, indiferent de distanta care ii separa.

Fizicienii au reusit pentru prima data sa "intrepatrunda" doi ioni (atomi purtatori de sarcini electrice), manipulati cu microunde in locul obisnuitelor raze laser, potrivit unui studiu publicat, miercuri, in revista stiintifica britanica Nature.

Pentru viitoarele computere cuantice, "o tehnologie cu microunde miniaturizata, asemanatoare celei utilizate in telefoanele inteligente", ar putea inlocui voluminoasele si costisitoarele instalatii cu laser, se afirma in comunicatul emis de cercetatorii de la National Institute of Standards and Technology (NIST), autorii studiului.

4Qn7oKL.gif cjZhNAh.gifsykL3n4.gif

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.