Jump to content

Cei Mai Mari Specialisti Vorbesc Despre Sfarsitul Europei! Ce Inseamna Asta Pentru Romania?


CorinA

Recommended Posts

“Sfarsitul Europei!”, asa titreaza, aproape la unison, presa straina in ultimele zile. Prabusirea burselor, cresterea datoriilor, atat in mediul privat, cat si in cel guvernamental, si problemele bancilor europene par a avea toate un singur rezultat: sfarsitul Europei, asa cum o stim astazi!

Untitled-15_31_8fc3261349.jpg

Cei mai apreciati specialisti economici la nivel mondial sustin ca urmeaza ceea ce s-ar putea numi, intr-o varianta blanda, o apocalipsa! Iata care sunt principalele motive pentru care Batranul Continent se afla in pragul de-zastrului:

Datoriile imense

Statele Europei sunt inglodate in datorii, dupa ce fiecare problema economica a fost “rezolvata” printr-un imprumut, de cele mai multe ori, urias. Unul din cei mai cunoscuti economisti, profesorul Nouriel Rubini (foto), cunoscut drept “profetul crizei”, dupa ce a prevazut criza din 2008 inainte cu un an sa inceapa, a declarat, intr-un interviu pentru Wall Street Journal: “Exista prea multe datorii. Din datorie nu poti sa iesi decat prin economisire, printr-o crestere economica puternica sau prin metoda periculoasa a inflatiei. Dar, daca nu se reporneste consumul populatiei si al firmelor, atunci risti sa ramai in recesiune”. Analistii au cazut de acord ca una dintre cauzele pentru care Europa nu-si va mai reveni este situatia Greciei. Falimentul acestui stat a fost impiedicat printr-un nou imprumut.

RTEmagicC_Untitled-13_21.jpg.jpg

Sfarsitul monedei euro

Specialisti in economie, printre care si politicianul francez Jacques Delors (foto), cel considerat chiar “tatal Europei moderne”, sustin ca moneda unica europeana este in pericol sa se destrame in urmatorii ani, daca actuala componenta a zonei euro se va pastra. “Lasati euro, mergeti inapoi la monedele nationale pentru a atinge o depreciere masiva nominala si reala”, este si sfatul profesorului Roubini catre sefii guvernelor.

RTEmagicC_Untitled-14_19.jpg.jpg

Caderea burselor europene

Fluctuatiile de pe pietele de capital reprezinta un real motiv de ingrijorare. Teama cea mare este ca bancile europene nu se vor putea refinanta. Concluzia pesimista a analistilor este ca de amploarea blocajului din domeniul bancar vor depinde gravitatea si durata incetinirii economice. Daca bancile nu reusesc sa-si revina, sistemul financiar va duce la prabusirea tarilor.

Iata ce ne asteapta pe noi in Romania, lucrurile vor merge prost cel putin pana in 2014, moment in care se estimeaza ca vom ajunge la acelasi nivel cu cel la care eram in 2008. Iata ce ne paste, in opinia specialistului Liviu Voinea (foto), presedintele Grupului de Economie Aplicata:

RTEmagicC_Untitled-12_14.jpg.jpg

- imprumuturile se vor face mai greu si mai scump.

- Romanii isi vor gasi mai greu de lucru in strainatate, intrucat multe din statele europene vor aplica politici protectioniste pentru cetatenii lor.

- Vor exista noi valuri de concedieri, iar din pricina scaderii veniturilor se va reduce si consumul.

- Datoria nationala va creste in continuare, si asta pentru ca statul a contractat imprumuturi mari, pe care nu le va mai putea returna. E de asteptat ca, din acest motiv, sa creasca si fiscalitatea.

«Bancile vor fi lasate sa intre in faliment»

Liviu Voinea, presedintele Grupului de Economie Aplicata (GEA), a explicat, pentru Libertatea, de unde vine declinul Europei.

“In multe cazuri, datoria marilor companii a fost preluata de state, devenind datorie publica, greu de returnat. Tot de aici a decurs caderea burselor. Parerea mea e ca o criza nu se poate rezolva in absenta unor falimente. Or, in ultimii 80 de ani, noi nu am avut decat unul rasunator: cel al Lehman Brothers”, ne-a declarat seful GEA. Liviu Voinea sustine ca declinul mondial nu isi va gasi rezolvarea decat prin asumarea unor pierderi: “in curand vor exista banci care vor fi lasate sa intre in faliment, state care nu isi vor mai salva datornicii. Nu mai pot fi salvati toti! Cineva trebuie sa iasa din zona euro, si cel mai probabil va fi intre Spania, Italia, Belgia, Grecia, tarile cu mari datorii. De cealalta parte se afla Germania si Franta, tari considerate motorul UE”.

Somajul si traiul tot mai scump i-au dus la violentaProtestele de la Londra, Anglia, din urma cu doua saptamani, cand mii de tineri au manifestat violent impotriva presupuselor abuzuri ale politiei, au reprezentat, se pare, inceputul unui sir de violente in intreaga Europa.

Conform analistilor, rata tot mai mare a somajului, precum si gradul de indatorare al populatiei au constituit motivul pentru care oamenii au dat navala pe strazi, incidentul cu politia de la Londra sau vizita Papei la Madrid fiind doar pretexte pentru a-si da frau liber adevaratelor nemultumiri. in vreme ce in Spania mii de oameni au protestat fata de costul urias al vizitei Papei, in Germania, tinerii au comis recent violente pe strazi din cauza traiului tot mai dificil. “Londra e peste tot”, au scris anarhistii care au incendiat 50 de masini de lux in Hamburg.

«La noi nu functioneaza constiinta colectiva»

Miscari violente de strada, precum in tarile europene, ar putea avea loc si in tara noastra, dar doar in cazuri extreme, intrucat romanii nu sunt uniti, dupa cum afirma psihologul Hanibal Dumitrascu (foto) . “La noi constiinta colectiva nu functioneaza, insa daca se desface Europa, si Romania va suporta acelasi tip de manifestare violenta. La noi nu exista idealuri si valori comune”, afirma specialistul.

RTEmagicC_Untitled-11_26.jpg.jpg

Aurul atinge valori-record

Pretul aurului pe pietele internationale a depasit record dupa record. Ieri, acesta a crescut cu 1,6%, la 1.882 dolari pe uncie, analistii estimand ca pana la sfarsitul anului ar putea atinge 2.000 dolari pe uncie, potrivit Bloomberg. Specialistii sustin ca acest metal ar putea deveni, in scurt timp, cea mai stabila moneda de schimb.

Sursa:realitatea.net

4Qn7oKL.gif cjZhNAh.gifsykL3n4.gif

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.