Jump to content

Pentru Prima Oară, O Centrală Solară Poate Produce Energie Și Noaptea


alex008

Recommended Posts

centrala_12551600.jpg

S-a deschis oficial prima centrală solară ce poate opera și fără lumina Soarelui. Centrala electrică neconvențională Germasolar, în valoare de 300 de milioane de euro, a fost special proiectată pentru a funcționa chiar și noaptea, fiind capabilă să stocheze căldură pentru a-și alimenta turbinele timp de 15 ore în lipsa expunerii la lumina Soarelui.

Este vorba despre o centrală solară heliostatică – un furnal solar, care întrebuințează 2.600 de oglinzi dispuse concentric pentru a direcționa căldura intensă a Soarelui spre un punct de colectare, de unde energia termică este concentrată înspre două rezervoare de sare. Temperatura de 900 de grade Celsius obținută topește sarea, fierbând apa din jurul acesteia pentru a pune în mișcare turbinele producătoare de electricitate.

centrala_solara_37795400.jpg

Sarea, o combinație între nitrat de sodiu și nitrat de potasiu, își păstrează permanent o formă lichidă. Ea este stocată într-un rezervor încins, ce reține căldura pentru a o exploata atunci când radiația solară este slabă, sau inexistentă, așa cum se întmplă noaptea, când sistemul nu încetează să producă energie electrică. Momentan, centrala nu oprerează la capacitate maximă, urmând ca anul viitor să funcționeze la 70% din potențial.

În lume, există puține centrale de acest fel, iar aceasta, proiectată de compania Torresol, este singura construită în ideea menținerii unui ciclu de producție de 24 de ore. Centrala și-a început producția în mai și a reușit să atingă nivelul de 24 de ore în această vară. Una și mai mare de același fel ar putea fi produsă în Africa de Sud.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.