Jump to content

Recommended Posts

Posted

Un hoax (farsa/inselaciune) este o incercare de a insela, de a face publicul sa creada intr-o idee neobisnuita. Are deseori un obiect material ce ar conduce catre castiguri financiare ilicite sau apeleaza la convingeri religioase sau scopuri caritabile, ori pur si simplu este o farsa.

Multe tipuri de hoax urmaresc ridicolul sau satira, ironizand credulitatea publicului. S-au propagat utilizand mass-media, inca de la aparitia acestor mijloace, insa mediul IT este cel care ofera posibilitati nelimitate de raspandire.

hoax.png

  1. Virus hoax:
    Hoax este un mesaj de avertisment trimis prin email catre diversi destinatari, care se refera de obicei la un virus nou si foarte periculos. Mesajul sfarseste prin a sugera ca cititorul ar trebui sa-si avertizeze prietenii si colegii sau chiar sa retrimita mesajul primit catre intreaga agenda. Rezultatul este o proliferare exponentiala a unor mesaje inutile, care poate duce la o supraincarcare a sistemelor.
    Acest hoax poate convinge utilizatorii sa stearga anumite fisiere din sistem, sub falsul motiv al anihilarii virusului, cauzand astfel pagube reale. Uneori se intampla chiar ca un hoax sa inspire aparitia unui virus.
    Exemplu:

    hoaxvirus.png

  2. Scrisori electronice in lant (chain-letter):
    Scrisorile in lant sunt mesaje nedorite, care apar sub diverse forme. Acestea contin un mesaj surprinzator sau emotionant (sau chiar un text oarecare) si solicita transmiterea sa catre cat mai multi destinatari, dupa ce au fost indeplinite anumite conditii (trimiterea unei sume de bani, o dorinta, o rugaciune etc) si chiar ameninta cu consecinte grave neindeplinirea acestora.
    Trimiterea mesaje in lant este considerata hartuire, deoarece sunt mesaje nesolicitate, inutile, care ajung sa contina un sir considerabil de headere colectate de la destinatarii anteriori. NU trebuie sa raspundeti sau sa transmiteti mai departe aceste scrisori! Provoaca pierdere de timp si eventual de bani.
    Exemplu:

    hoaxmail.png

Iata si cateva tipuri de scrisori electronice in lant:

• Scrisori care aduc noroc- promit sa aduca noroc celor care continua lantul (este cel mai vechi tip de scrisoare in lant, care circula de multa vreme si care profita de avantajele formei electronice inca de la aparitia computerelor);

• Schema piramidala- este un sistem fraudulos de castiguri financiare, format dintr-un lant de persoane recrutate pentru a participa cu bani si pentru a inrola noi membri;

• Scrisori de caritate;

• Scrisori de rugaciune;

• Farse;

• Hoax politic;

• Legende urbane;

• Cereri fara sens;

• Anti-chain letters.

Numai bine :pct2: !

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.