Jump to content

Glonass, Gps-Ul Rusesc


PAUL-XX

Recommended Posts

Este un sistem de poziționare globală prin satelit, început de fosta Uniune Sovietică și continuat în prezent de Rusia. Este o alternativă la sistemul american Global Positioning System (GPS) și la cel al Uniunii Europene, Galileo (aflat în construcție).

Povestea sistemului rusesc de navigaţie prin satelit începe în perioada războiului rece , ca aproape orice competiţie a Uniunii Sovietice cu Statele Unite.A fost conceput pentru a funcţiona cu 24 de sateliţi, în 1991 doar 12 din cei 43 de sateliţi GLONASS lansaţi pe orbită mai erau funcţionali. Constelaţia a fost întregită în 1995, cu toate că preşedintele Boris Yeltsin se grăbise încă din 1993 să anunţe că sistemului este operaţional. Datorită problemelor financiare întâmpinate de Rusia, sistemul nu a mai fost întreţinut, iar în 2002 doar 8 sateliţi mai erau funcţionali, insuficienţi pentru ca să se poată realiza localizarea.Vladimir Putin a decis că proiectul este foarte important şi a alocat fonduri pentru reabilitarea sistemului. În 2007 au fost lansaţi 8 sateliţi, iar in 2008 martie au fost trimişi pe orbită încă 6.

Acoperire totală a teritorului rusesc necesita 18 sateliţi, iar unul din secretarii de stat ai cabinetului Putin a declarat că până la sfârşitul anului 2008 GLONASS va avea 21 de sateliţi. Putin, acum prim-ministru, a testat sistemul naţional de poziţionare prin satelit cu ajutorul labradorului său, Koni in 2008.A fost ataşat câinelui o zgardă cu un dispozitiv de poziţionare şi l-a urmărit cu un receptor special. Momentul a fost televizat, într-o încercare de a convinge populaţia rusiei că sistemul GLONASS este disponibil consumatorilor de rând , nu doar forţelor armate. Acurateţea sa este de 57-70 m în planul orizontal şi 70 m în plan vertical, comparativ cu aproximativ 15 m pe orizontală în cazul sistemului GPS. Ce de-a treia generaţie de sateliţi GLONASS a intra în serviciu începând cu anul 2009.

GLONASS-M.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.