Jump to content

Telefon Cu Camera De 41 Megapixeli


Graham777

Recommended Posts

Tehnologie SF sau artificiu de marketing? Telefonul cu camera de 41 MP. Secretele tehnologiei PureView

Nokia a adus la expozitia de la Barcelona smartphone-ul 808 PureView, care are o camera foto de 41 MP.

tehnologiesfsauartifici.jpg

Nokia a mirat pe toata lumea la Mobile World Congress de la Barcelona, unde a prezentat smartphone-ul care are o camera cu rezolutia fabuloasa de 41 de megapixeli, Nokia 808 PureView. Sa vii cu un astfel de produs e, cel putin la prima vedere, lucru suspect, daca ne gandim ca in acest moment aparatele foto compacte din varful ierarhiei se cam opresc pe la 16 MP. Si, daca mai luam in calcul si pretul telefonului, de aproximativ 450 euro plus taxe, foarte scazut in comparatie cu camerele foto de 41 MP, e natural sa ne intrebam daca Nokia 808 PureView e o treaba serioasa sau o strategie de marketing.

Noul telefon lansat de Nokia la Barcelona l-a mirat si pe Vlad Chetroiu, expert echipamente foto la F64, care a studiat pentru YODA.ro documentatia despre tehnologia PureView, diponibila pe site-ul nokia.com. "Avem de-a face cu un telefon intr-adevar revolutionar in ceea ce priveste inregistrarea fotografiilor. Va fi un aparat de exceptie si, cu siguranta, o mare inovatie in domeniu. Utilizatorul de rand s-ar putea sa inlocuiasca aparatul foto compact cu telefonul mobil", spune Vlad Chetroiu.

Telefonul are 41 MP, dar de obicei foloseste 3, 5 sau 8 MP

Interesant la Nokia 808 PureView este ca, desi camera are 41 MP, in cele mai multe moduri de fotografiere face poze de doar 3, 5 sau 8 MP. Dar aceasta e o idee ingenioasa a oamenilor care au creat aparatul.

Tehnica se numeste "pixel oversampling", in traducere foarte libera: "combinare a pixelilor". Practic, aparatul face o poza imensa, de 41 MP, dar apoi incepe sa calculeze. Din mai multi pixeli, de exemplu 7, face unul singur, care este un fel de medie. Rezulta o poza de 5 MP, curata ca lacrima, fara zgomot de imagine.

In cazul in care v-am bagat in ceata, recurgem la o explicatie mai la-ndemana. Daca am avea 6 cutii de vopsea neagra si una de vopsea alba si le-am amesteca, rezultatul ar fi o nuanta apropiata de negru. Asta este pixelul final.

"Aparatul ar trebui sa se comporte destul de bine in lumina slaba, fata de telefoane si fata de unele aparate compacte", spune Vlad Chetroiu, care nu crede ca reducerea megapixelilor ar fi o problema: "Rezolutia la care inregistreaza aparatul in modurile cele mai uzuale, de pana la 8 MP, e arhisuficienta pentru vizualizare pe ecran sau chiar pe un print A4, la calitate foarte buna", sustine el.

"Tehnologia PureView PRO este rezultatul multor ani de cercetare", spune Nokia.

Telefonul lansat de finlandezi nu stie sa faca zoom in adevaratul sens al cuvantului, pentru ca n-are deloc elemente de zoom optic. Arunca, in schimb, la inaintare megapixelii din dotare.

Daca l-am pune sa pozeze tricolorul de pe Palatul Victoria, el ar face tot ce stie mai bine: o poza absolut obisnuita la 41 MP. Apoi ar decupa din ea fix suprafata care ne intereseaza: un dreptunghi de, poate, 5 MP in care e steagul, si ar arunca restul informatiei la gunoi. Zoom-ul se face, asadar, prin crop. Pur si simplu se taie o bucatita dintr-o imagine mai mare. Doar ca, in cazul zoom-ului maxim, nu se mai poate aplica metoda cutiilor de vopsea, deci pixelii zgomotosi raman la locul lor. Ori capra, ori varza.

Megapixelii spun ceva, dar nu spun tot despre o camera foto. Degeaba ii avem, daca restul hardware-ului dezamageste. N-ar fi cazul Nokia 808 PureView, crede Vlad Chetroiu, expert echipamente foto. Telefonul vine cu optica renumita Carl Zeiss, iar dimensiunea senzorului il face deosebit. "Are un senzor de 5 ori mai mare deca al unui telefon obisnuit si de vreo 3 ori mai mare decat al unui aparat foto compact obisnuit. Asta inseamna definitie mai buna, culori mai bune si profunzime de camp mai redusa, acel blur obtinut pe DSLR cu obiective luminoase", spune Vlad Chetroiu.

Pentru cunoscatori, camera lui 808 are o deschidere a diafragmei de f/2.4, focalizare macro la 15-50 cm si distanta focala de 8,02 mm (pe formatul 35 mm este echivalent cu 26 mm format 16:9 si 28 mm, 4:3).

Pot fi realizate fotografii format 16:9 la rezolutii de 2 MP, 5 MP, 8 MP si 41 MP, iar in format 4:3 la rezolutii de 3 MP, 5 MP, 8 MP si 41 MP.

808 PureView poate face inregistrari video cu sunet stereo la o rezolutie de 1920 x 1080 pixeli la 15, 24, 25 sau 30 de cadre pe secunda. La un zoom de 6x poate inregistra la o rezolutie de 1280 x 720 pixeli, iar la 12x de 640 x 360 (nHD). Sunetul este Dolby Digital Plus 5.1

Nokia 808 PureView are ecran AMOLED 16:9 nHD de 4 inch, cu o rezolutie de 640 x 360 pixeli, realizat cu tehnologia Gorilla Glass.

Telefonul a primit un procesor la frecventa de 1,3 GHz, un procesor grafic cu tehnologie OpenGL 2.0, memorie RAM de 512 MB, spatiu de stocare de 16 GB, ce poate fi extins cu un card de pana la 48 GB prin slotul microSD.

Lista de specificatii continua cu conectivitate 3G (14,4 Mbps), Wi-Fi, Bluetooth 3.0, NFC, GPS, HDMI, DLNA, microUSB 2.0 (High-Speed), TV-out si jack audio de 3,5 mm.

  • Upvote 1
  • Downvote 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.