Jump to content

Iluminarea Din Harry Potter, Facuta De Romani


PAUL-XX

Recommended Posts

In versiunea pentru telefoane mobile a jocului Harry Potter si Ordinul Phoenixului, tortele de pe zidurile de la Hogwarts ofera un efect vizual ce contribuie la imbunatatirea nivelului de realism.

Harry_Potter_Iluminare_RO_Foto.jpg

'Noi am inventat aceasta tehnologie, denumita 'dynamic lighting', a declarat Mihai Pohontu, general manager Electronic Arts Mobile, divizie din Romania a Electronic Arts Inc, cel mai mare producator de jocuri video din lume. Compania a dezvoltat pana acum, in cadrul studioului din Bucuresti, jocuri pentru telefoane mobile precum Medal of Honor, EA Sports Fifa 07, Need For Speed Carbon, Tetris, EA Sports NBA Live 07, EA Sports Tiger Woods PGA Tour 07, The Sims 2.

Harry_Potter_Iluminare_RO_Screenshot_01.jpg

Programatorii romani, cum este echipa lui Pohontu, sunt la mare cautare pe masura ce marile companii internationale de IT se indreapta spre Romania pentru a profita de cunostintele de programare si cunoasterea limbilor straine, asociate cu mana de lucru ieftina. Insa exista si reversul medaliei, Romania are o reputatie negativa pentru fraudele prin computer si o mare comunitate de hackeri.

Industria legala de IT din Romania este sectorul de export care cunoaste cea mai puternica crestere, cu o cifra de afaceri de aproximativ un miliard de euro. Aproximativ 90 la suta din cele 1.000 de companii IT din Romania sunt controlate de companii straine si guvernul de la Bucuresti spera ca exporturile vor ajunge la un miliard de euro in urmatorii ani. In luna februarie, Bill Gates a inaugurat un centru de suport tehnic Microsoft Corp. la Bucuresti, dupa ce retailerul Amazon.com a lansat un centru de dezvoltare la Iasi in 2005. Centrul de la Iasi este singurul detinut de Amazon in Europa, pe langa cel din Edinburgh (Scotia).

Harry_Potter_Iluminare_RO_Screenshot_02.jpg

Perspectivele unor intrari masive de capital dupa aderarea la Uniunea Europeana, taxele reduse si salariile mici cresc atractivitatea Romaniei. 'In Europa de Est, Romania este apreciata a avea cel mai mare potential de crestere alaturi de Turcia si Rusia. Distanta geografica, acelasi fus orar si mentalitatea de afaceri ne determina sa ne dezvoltam activitatile intr-o tara in care costurile sunt mai mici', a declarat directorul Oracle Corp din Romania, Stefan Cojanu. Grupul Oracle Corp are un centru de dezvoltare si suport in Romania al carui personal a fost dublat pana la 1.000 de persoane de la deschiderea sa anul trecut. Oracle intentioneaza sa mai angajeze 500 de persoane. In Romania, salariile sunt de aproximativ 600 de dolari pe luna, comparativ cu 1.050 in Polonia si 950 de dolari in Cehia.

Cu toate acestea, exista si analisti care intrevad riscul unei supraincalziri. Un nivel de crestere de doua cifre a salariilor precum si lipsa de specialisti diminueaza entuziasmul unor investitori iar Romania se lupta sa limiteze fenomenul emigrarii muncitorilor care cauta un salariu mai bun in strainatate. 'Concurenta pentru specialisti este deosebit de intensa. Nu exista suficienti, in special avand in vedere ca multi dintre ei au emigrat', declara Ana Ber, director la firma de resurse umane Dr.Pendl & Dr.Piswanger. Analistii sunt de parere ca aceasta situatie a fortat companiile sa se concentreze pe centre de suport sau dezvoltare de software, care necesita mai degraba mana de lucru ieftina si slab calificata decat programatori de top. 'Romania este o piata buna pentru serviciile de outsourcing dar nu pentru creatori de software de top', apreciaza Dragos Stanescu, marketing manager la GECAD, o companie romaneasca care in 2003 si-a vandut tehnologia antivirus RAV catre gigantul american Microsoft.

Harry_Potter_Iluminare_RO_Screenshot_03.jpg

Pe de alta parte, datele FBI arata ca Romania ar putea fi cea mai mare sursa de frauda online din lume, o industrie de mai multe milioane de dolari care utilizeaza conturi false de site-uri web ca eBay pentru a insela pe cei care se cred protejati. 'Daca romanii ar fi opriti, nivelul fraudelor online ar scadea semnificativ', a declarat Gary Dickson, reprezentantul FBI in Romania. In plus, expertii sunt de parere ca aproximativ 70 la suta din programele software utilizate in Romania sunt piratate, iar in zona centrala a Bucurestiului poti cumpara CD-uri si DVD-uri piratate. Hackerii romani sunt renumiti pentru penetrarea unor retele informatice, cum este cazul lui Victor Faur, care in 2006 a fost acuzat ca a accesat ilegal mai multe computere din reteaua guvernului SUA, inclusiv de la NASA.

Sursa:HIT.ro

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.