Jump to content

Recommended Posts

• Moderators
Posted

De multe ori mi se intampla sa primesc un IP dar eu defapt am nevoie sa stiu hostname-ul unui calculator. Bineinteles, vorbesc iarasi de retele, mici, mari, chiar nu conteaza, in toate e la fel.

Dupa cum stiti, intr-o retea, ip-ul unui calculator este strans legat de hostname-ul cu care se afisaza/identifica. Ip-urile sunt date de un DHCP server, printr-un router, fie el wireless sau nu. Apoi prin switch-uri se face legatura la calculatoare, si fiecaruia ii este asignat un IP. De multe ori, departamentul IT, foloseste, bineinteles, aceeasi clasa de ip-uri interne, ca altfel nu merge, si denumesc calculatoarele dupa un anumit standard. Spre exemplu, eu sunt din Brasov, am o retea, si calculatoarele din retea sunt de forma BVxxxx, unde, xxxx reprezinta un numar. Primul calculator din retea va fi 0001, deci BV0001, al 2-lea BV0002 si tot asa. Eh, eu stiu spre exemplu un IP, 192.168.200.123. si vreau sa ii aflu numele (BVxxxx), iar dupa cum probabil stiti, cand dai un ping la un hostname iti returneaza IP-ul statiei respective.

EX: ping bv0001, va returna 192.168.200.101, si daca dau ping in 192.168.200.101, tot ip-ul mi-l va returna.

Ca sa iti returneze si hostname-ul, se va folosi urmatoarea comanda, urmarind exemplul de mai sus:

Nu stim decat ip-ul 192.168.200.101.

Deschidem cmd, si scriem: ping -a 192.168.200.101

Prima linie returnata va fi numele pc-ului (hostname), urmat, dupa caz, de domeniul din care face parte (sau workgroup, etc).

Exemplu returnare:

Pinging bv0001.domeniulmeu.com [192.168.200.101] bla bla bla

Reply from [192.168.200.101] ...

Deasemenea daca dorim ca sa urmarim raspunsul la ping al unui IP, ca sa testam spre exemplu pachetele, sa nu aiba drop-uri sau, sa verificam diferiti timpi de raspuns pe servere diferite, putem folosi comanda -t adaugata la un ping, pentru a returna incontinuu timpul de raspuns, si validitatea adresei respective.

ex: ping google.ro -t va returna incontinu reply de la ip-ul adresei google.ro pana cand ii vom spune noi sa se opreasca. comanda scurta pentru a opri un ping dat cu "-t" ..este "ctrl+c".

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.