Jump to content

Topologia Magistrala (Bus)


alex008

Recommended Posts

Este cea mai simpla si mai utilizata metoda de conectare a calculatoarelor in retea. Consta dintr-un singur cablu (backbone, trunck - segment, trunchi, coloana), care conecteaza toate calculatoarele din retea pe o singura linie.Calculatoarele dintr-o retea cu topologie de magistrala comunica adresand datele unui anumit calculator si transmitindu-le prin cablu sub forma de semnale electronice.

kYZT5.png

Un semnal transmis de un calculator se raspandeste pe toata coloana si ajunge la toate calculatoarele aproape instantaneu. Desi semnalele electronice sunt transmise tuturor calculatoarelor conectate, informatia este acceptata doar de calculatorul caruia ii este adresat semnalul (a carui adresa este codificata in semnalul transmis ). La un moment dat, un singur calculator poate transmite mesaje. Din aceasta cauza, performanta retelei depinde de numarul de calculatoare atasate la magistrala. Cu cit sunt mai multe calculatoare conectate, cu atit mai multe dintre ele vor astepta sa plaseze date pe magistrala, si deci reteaua va fi mai lenta.

yTpdD.png

Magistrala este o topologie pasiva. Calculatoarele legate la o magistrala receptioneaza datele care sunt transmise in retea. Daca un calculator se defecteaza, el nu afecteaza restul retelei. Deoarece datele sau semnalele electronice sunt transmise in intrega retea acestea vor parcurge cablul de la un capat la altul.

Daca semnalului i s-ar permite sa se deplaseze fara intrerupere, el ar continua sa se reflecte inainte si inapoi de-a lungul cablului, impiedicind celelalte calculatoare sa transmita semnale. Din acest motiv, semnalul trebuie oprit dupa ce a ajuns la adresa de destinatie.

Pentru a opri reflectarea semnalului, la fiecare capat al cablului este plasata o componenta numita terminator, care are rolul de a absorbi semnalele libere.

qHufP.png

sursa: colectia mea de tutoriale si ghiduri it sau simplu zis, culese in timp de pe nu mai stiu ce site-uri sau de la diverse cunostinte.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.