Jump to content

Recommended Posts

Posted

Pentru ca a venit vara, iar odata cu ea au venit si temperaturile ridicate, si, din pacate calculatoarele nu apreciaza la fel de mult aceasta perioada ca si noi, deoarece nu de putine ori ating temperaturi de-a dreptul periculoase, m-am gandit la un articol de genul acestuia.

Procesoarele noastre atat de puternice, placile video cu performante (dar si consum de energie) incredibile, HDD-uri cu sute si mii de GB de memorie care se rotesc de peste 7.400 sau chiar 10.000 de ori pe minut, toate acestea genereaza (sau mai exact transforma) o cantitate importanta de energie sub forma de caldura.

Un procesor poate atinge 100 de grade Celsius in mai putin de 1 minut chiar daca nu face nimic. Placa video in starea ei normala sta constant undeva in jur de 70 de grade, si tot asa. Fara acele cateva coolere pe care le tot auzim bazaind, calculatorul ar deveni scrum si cenusa in numai cateva minute. Iar vara, acest interval il putem scurta la jumatate.

digitalstormaventumseri.jpg

Asadar, iata cateva sfaturi pentru a ne proteja cat mai bine calculatoarele de caldura:

1. In primul rand locatia calculatorului este foarte importanta. Cu cat spatiul de depozitare este mai liber, si mai aerisit, cu cat aerul din jurul calculatorului circula mai mult cu atat este mai bine. Niciodata nu puneti un calculator intr-un spatiu complet inschis, si nu obstructionati ventilatoarele din carcasa.

2. Carcasa. O carcasa cu un design inteligent, care permite o ventilatie eficienta este foarte importanta. Cu cat exista mai mult spatiu intre componente cu atat caldura se va dispersa mai bine. Si, un alt element important este sa nu existe "conflicte" intre diversele ventilatoare. Daca cel de la procesor trimite tot aerul fierbinte spre placa video, sau invers, nu rezolvam nimic. In cazul in care nu ati investit intr-o carcasa eficienta din acest punct de vedere si nici nu vreti sa faceti asta, sau pur si simplu componentele stau prea aproape unul de celalalt este recomandat sa tineti carcasa deschisa macar intr o parte, dar in acest caz trebuie sa aveti mare grija la punctul urmator.

3. Praful. Elementul principal care scade eficienta ventilatoarelor, praful reuseste sa se strecoare si in cele mai mici si mai greu accesibile locuri din calculatorul dumneavoastra (in special daca aveti carcasa deschisa). Acesta, nu de putine ori, strica ventilatoarele si functioneaza ca izolator termic tinand caldura aproape de componente. Este recomandat sa curatati cat mai des si carcasa, si componentele si inclusiv spatiul de depozitare pentru a nu avea asemenea probleme.

4. Overclocking, sau supratactare cum se spune in limba romana. Daca nu stiti la ce ma refer probabil nu folositi asa ceva deci nu are rost sa va agitati, dar puteti totusi afla de aici: . Daca stiti despre ce vorbesc atunci ar trebui sa fiti deja constienti de suprasolicitarea la care supuneti componentele, de consumul in plus de energie si mai ales de riscurile de supraincalzire pe care le presupune acest procedeu. Este recomandat sa nu faceti overclocking, cel putin pe perioadele cu temperaturi foarte inalte, fara o solutie de racire performanta.

5. Mai mult (sau mai putin) decat overclocking, daca nu aveti nevoie de puterea completa de procesare a unui i7, sau Phenom II X6 de la AMD, si realistic vorbind majoritatea oamenilor nu folosesc nici 20% din puterea de procesare a CPU-ului, atunci este recomandat sa schimbati setarile de consum. Desigur aceste schimbari nu se aplica numai procesorului ci si placii video, monitorului si multor altor componente. Abilitatea de a personaliza aceste setari este extinsa. In Windows este foarte simplu. Tot ce trebuie sa faceti este sa intrati in Control Panel -> Power Options si de aici fie selectati unul dintre planurile predefinite (recomandat Balanced) fie puteti sa va creati propriul plan de consum, sau sa editati setarile unuia deja existent daca aveti nevoie de schimbari mici.

6. Ventilatoare in plus. Cea mai accesibila si usor de implementat recomandare este sa adaugati, unul, doua sau chiar mai multe ventilatoare. Sau sa le inlocuiti pe cele existente cu altele mai perfomante.

7. Stingeti calculatoarele. Cand nu le folositi pentru perioade mai lungi de timp pur si simplu stingeti-le. Sau macar utilizati Hibernate-ul. Asta va da un prilej componentelor sa se raceasca pana la urmatoarea utilizare.

P.S: Pentru a verifica temperatura diferitelor componente, va recomand sa cititi acest articol:

De asemenea, Joulemeter, un programel distribuit de Microsoft, aproximeaza consumul de putere al calculatorului si puteti vedea cum diferite setari influenteaza acest consum.

  • Upvote 1

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.