Jump to content

Recuperare Date Partitii Sterse Sau Avariate Cu Active Boot Disk


Gabriel™

Recommended Posts

Din diverse motive, un atac malware, o comandă greșită în managerul de partiții, poate face o întreagă partiție, sau chiar întregul hard disk (dacă sunt montate două), inutilizabil. Nici eu nu am fost scutit de acest necaz, dintr-o singură comandă greșită în utilitarul Diskpart, din Windows, am șters un hard disk de 750GB, ocupat în proporție de aproximativ 60-70%.

Active_BootDisk.jpg

După mai multe căutări în spațiul virtual, am hotărât să apelez la Active Boot Disk, un program complet de recuperare a datelor, partițiilor, parolei sistemului de operare, inclusiv posibilitatea de a clona o partiție, sau întregul hard disk.

 

Singura problemă a programului, este comercial, având posibilitatea de a fi utilizat în versiune demo, cu câteva limitâri, însă cele 10 zile de încercare oferite sunt suficiente. Instalarea programului este simplă, nu va pune probleme nimănui. Lansarea programului ne oferă posibilitatea de a crea un mediu boot-abil pe un CD/DVD/Blu-ray, un stick USB sau să realizăm o imagine ISO pentru o utilizare ulterioară.

Active-Boot-Disk-creator.png

După selectarea opțiunii dorite, va trebui să alegem modul de boot. Pentru a beneficia de interfața grafică a programului, deci pentru simpliate, vă recomand modul Boot into Windows.

Selectare-mod-de-boot.png

După click-ul pe butonul Next, înainte de crearea mediului boot-abil, vom avea un sumar al opțiunilor selectate, având posibilitatea de a le modifica prin derulare cu butonul Back. Urmează un click pe Create. Dacă vom crea mediul boot-abil pe un stick USB, vom fi întrebați în ce sistem de fișiere se va formata. Vă recomand FAT32. Atenție, toate datele existente pe acel dispozitiv vor fi pierdute!

Mediul de boot fiind creat, nu rămâne decât să restartăm calculatorul, să boot-ăm de pe dispozitivul creat. Interfața grafică a programului este cât se poate de simplă, sugestivă, având posibilitatea de a selecta ce ne interesează atât din interfață, cât și din Taskbar.

Active-Disk-Image-e1368169005342.png

În afară de caracteristica de creare a unei imagini de sistem, programul oferă posibilitatea recuperării de date care au fost șterse accidental. Nu trebuie decât să selectăm locația cu pricina și să scanăm partiția respectivă. Comenzile programului sunt situate în meniul superior.

Active-File-Recovery-e1368169204713.png

Similar, caracteristica de recuperare funcționează și pentru recuperarea partițiilor șterse, formatate sau avariate. În acest caz, programul va scana întregul hard disk, indiferent de procentul de ocupare al acestuia, durata de scanare fiind destul de lungă, executându-se sector cu sector.

Scanare-hard-disk-e1368169313336.png

Trebuie să menționez, că există două moduri de scanare, una rapidă (Quick Scan), utilizabilă în cazul recuperării de date,sau în profunzime (Deep Scan), în cazul recuperării partițiilor. În cazul meu, doar scanarea în profunzime a 750GB, a durat 3h.55min, recuperarea fiind mult mai lungă, însă cu rezultate cu adevărat spectaculoase, adică în proporție de 100%.

Recuperare-partitie-e1368169503636.png

În afară de cele prezentate mai sus, Active Boot Disk mai pune la dispoziție un manager de partiții, într-adevăr, nu foarte avansat, însă destul de eficace în caz de urgență. Așa cum am amintit mai sus, există și posibilitatea recuperării parolei uitate a sistemului de operare, plus alte câteva utilități ca un Explorer (cam rudimentar), un dispozitiv de făcut capturi de ecran, editor HEX, program de inscripționat CD/DVD-uri, Task Manager, etc.

În încheiere, nu pot să am decât cuvinte de laudă la adresa Active Boot Disk, fiind un program all-in-one complet, deosebit de util în cazuri de urgență. Programul poate fi rulat numai în boot, având suport pentru toate formatele de fișiere de sistem Windows, UFS, EXT4, atât pentru HDD, cât și pentru SSD.

Download Active Boot Disk

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.