Jump to content

Telefoanele Viitorului


Cjb

Recommended Posts

Multi ar crede ca telefonul mobil va fi complet schimbat in viitor si ca va fi un gadget futurist cu foarte multe functii. Insa parerea specialistilor din piata este cu totul alta.

Nu este nevoie de un exercitiu de imaginatie prea greu pentru a vizualiza telefonul viitorului, pentru simplu motiv ca acesta va fi asemanator cu cel de astazi. Cel putin asa sustin cei care proiecteaza telefoane in cadrul marilor companii din industrie, scrie Financial Times.

"Telefonul mobil va fi cel mai probabil unul pe care o sa-l tinem in mana si va fi extrem de similar cu cel de astazi", a declarat pentru Financial Times Rikko Sakaguchi, vicepresedintele departamentului pentru produse si aplicatii in cadrul producatorului de telefoane mobile Sony Ericsson.

De aceeasi parere este si Chang Ma, directorul de marketing pentru divizia de telefoane mobile din cadrul LG Electronics. "Nu vad schimbari majore in aspectul de baza al telefonului mobil, desi in cazul dimensiunii si formei este intotdeauna loc pentru inovatie", considera el.

Probabil ca accentul se va pune pe anumite caracteristici specifice ale unui celular, precum functii de televiziune sau muzica. Insa telefonul nu va mai avea aceeasi dimensiune indiferent de functiile sale, crede Ralph Eric Kunz, vicepresedintele departamentului multimedia de la Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume. "In viitor, forma telefonului mobil va fi in functie de modul in care utilizatorii vor sa foloseasca respectivul telefon mobil", a adaugat acesta.

O alta predictie a specialistilor in legatura cu telefonul mobil este faptul ca acesta va deveni legatura noastra wireless (fara fir) la toate dispozitivele ce ne inconjoara, de la combina muzicala din living pana la PC-ul din birou sau consola de jocuri video, scrie Financial Times.

Sanyo a inceput sa testeze terenul in aceasta directie. Muzica, inregistrarile video si televiziunea vor ramane in mod sigur functii importante ale telefonului mobil din viitor, insa nimeni nu poate spune exact ce va urma. "Este greu sa-ti dai seama ce lucruri vor deveni importante pentru oameni de-a lungul timpului si ce vor considera ei ca fiind necesar la un telefon mobil", a spus Ed Colligan, director executiv al Palm.

Mike Short, directorul tehnic al operatorului de telefonie O2, crede ca domenii precum sanatatea, educatia si transportul vor determina evolutia telefonului.

Insa specialistii sunt de parere ca telefoanele ar putea coplesi utilizatorii. "O prapastie din ce in ce mai mare ar putea aparea intre ce functionalitati ofera comunicarea si ceea ce utilizatorii folosesc cu adevarat. Fiecare noua functie poate creste complexitatea unui telefon si in acelasi timp poate reduce fiabilitatea lui", crede Dave Tansley, director de comunicare la Deloitte. El crede ca tocmai aceasta prapastie ar putea ingreuna posibilitatea utilizatorilor sa acceseze functii de baza, precum vocea sau mesageria text.

Integrarea telefonului mobil cu alte dispozitive de la birou sau din casa sigur va creste. "Oamenii vor dori sa foloseasca dispozitivele mobile cu altele din viata lor", crede Scott Horn, directorul de marketing al diviziei de dispozitive mobile din cadrul Microsoft.

Sakaguchi crede ca problema conectivitatii intre dispozitivele mo-bile si cele din viata de zi cu zi este o problema mai degraba de mentalitate si nu tehnologica. Nu are nici un sens sa conectezi doua dispozitive intre ele daca nu te vei folosi de aceasta conexiune.

Insa convergenta intre dispozitive ar putea deveni o amenintare pentru producatorii de telefone mobile. "Exista un risc sa ajungem intr-o era cand un MP3 player sau un televizor sa aiba functii de telefon mobil si nu invers", a avertizat Chang Ma.

Odata cu trecerea timpului, alegerea de cumpararea a consumatorilor se va concentra in jurul asa-numitei "experiente" a utilizatorului in locul unor functii sau servicii. De exemplu, multe telefoane vor fi proiectate pentru asa-numita experienta de explorare, ce va pune accentul pe cautare pe Internet, servicii locale si navigare, spune Kunz. Un astfel de telefon va avea cel mai probabil un ecran mare, dar cele mai dramatice schimbari vor aparea in interfata utilizatorului, precum o casuta de cautare pe ecranul principal.

Sakaguchi crede ca cele mai mari schimbari la telefonul mobil vor fi determinate de integrarea cu Internetul. "Terminalul mobil va deveni un tovaras de comunicare pe web. Acest lucru va fi mai mult decat multimedia", crede el. Consumatorii au determinat evolutia Internetului fara sa fi stiut acest lucru. Pe de alta parte, industria telefoanelor mobile nu poate fi schimbata la fel de usor de utilizatori, pentru ca acestia nu au posibilitatea sa modifice chiar ei un produs precum telefonul mobil.

Sakaguchi da ca exemplu pe fiul sau, in varsta de opt ani, care l-a intrebat de ce atunci cand face fotografii cu ajutorul telefonului mobil, acestea nu apar imediat pe blog-ul sau. Sakaguchi a vorbit cu inginerii care i-au spus ca tehnic este posibil, dar erau ingrijorati de faptul ca vor fi nevoiti sa vorbeasca cu oficialii unor companii precum Google. "Ei bine, vorbiti cu ei", a spus el.

Insa telefonul viitorului va intampina provacari ce nu vor fi atat de usor de rezolvat si nu vor gasi o rezolvare in viitorul apropiat. O limitare a dispozitivelor mobile va fi cel mai probabil durata de viata a bateriei. "Uitam ca legea lui Moore nu se aplica si la baterii", explica David Wood, directorul departamentului de cercetare la Symbian. Legea lui Moore spune ca puterea de procesare a calculatoarelor se dubleaza la fiecare 18 luni. Optimizarea software-ului va putea salva din viata bateriei, dar nu este decat o solutie temporara. Unele companii se uita deja la noi tipuri de baterii, complet diferite de acumulatorii folositi astazi.

Foarte multi jucatori din industrie sunt de parere ca telefoanele mobile vor avea aceeasi importanta pentru utilizatori ca si hainele lor si vor putea fi "schimbate" pe parcursul zilei ori de cate ori este nevoie, in functie de starea de spirit si de preferintele utilizatorului, scrie Financial Times. Si cu toate acestea, telefonul

s-ar putea transforma in aceasta situatie intr-un echipament de cosmar daca utilizatorii nu stabilesc foarte bine dinainte ce vor sa faca cu celularul. "Utilizatorii va trebui de fapt sa se conecteze la telefon", este de parere Wood.

Concluzia este ca, indiferent de care va fi aspectul telefonului mobil in viitor si indiferent de functiile de care va fi capabil, utilizatorii nu se vor putea desparti de acest echipament.

sursa: Financial Times.

" N-am, pleacă ! "

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.