Jump to content

Care este mai bun: Windows sau Linux?


Daniel Lazar

Recommended Posts

Popularitatea. Windows este foarte popular, ceea ce este un avantaj mare. Toti pot lucra cu Windows. Asta inseamna ca in cazul unor probleme cu sistemul de operare mult mai usor vei gasi ajutor.

Software. In general, pentru Linux exista foarte multi programe. Doar ca multe programe speciale inca nu au alternative pentru Linux, sau calitatea lor este mai slaba. Pentru rularea acestor programe pe Linux se folosesc diferite trucuri. De exemplu, emulatorul Wine. Acest lucru creeaza dificultati pentru utilizatorii neexperimentati.

Jocuri de calculator. Cu jocuri pe Linux totul este foarte rau. Practic nu exista jocuri decente pentru acest sistem, nici aparitia acestora nu se asteapta.

Securitatea. Problemele cu securitatea in sistemul de operare Windows cu mult timp in urma a devenit subiect de glume si bancuri. Sub Windows lucreaza o intreaga industrie de creatori de virusi, care doresc sa fure banii tai sau pur si simplu sa-ti faca rau. Din punct de vedere al securitatii, Linux are un avantaj imens. Daca in intrebarea, care este mai bun Linux sau Windows, pentru tine nivelul de securitate este pe primul loc, atunci Linux este alegerea corecta.

Pret. Linux este o platforma gratuita, asta o stim cu totii. La acest parametru Windows pur si simplu nu poate concura.

Performanta. Asta, bineinteles, depinde de distributia concreta. Dar in general, Linux are mai putine cerinte si poate rula chiar si pe calculatoare foarte vechi. In timp ce cele mai recente versiuni de Windows consuma foarte multe resurse din sistem.

Compatibilitatea. Probleme cu drivere pentru Linux nu este o raritate. Mai ales daca folosesti dispozitive mai putin cunoscute.

Rezumat

Deci, care este mai bun Windows sau Linux? Depinde de nevoile si cerintele tale tehnice. Daca ai nevoie de programe speciale, care nu au alternative pentru Linux, sau iti plac jocurile de calculator, atunci Windows este cea mai buna alegere. Iar ceea ce priveste Linux, primul lucru pe care vreau sa-l spun, este ca nu trebuie sa-ti fie frica de el. Daca nu ai nevoie de programe speciale sau jocuri, atunci poti incerca Linux. Distributiile actuale, cum ar fi Ubuntu, se instaleaza foarte usor. Si daca ceva nu va merge bine, vei putea sa te intorci la obisnuitul Windows.

Link to comment
Share on other sites

Emulatorul wine :)). :D Wine Is Not an Emulator :)) gen de acolo vine numele, ca nui emulator. :P 

 

si cat despre jocuri pe linux.. http://store.steampowered.com/browse/linux/

is cateva :P dar da, majoritatea titlurilor noi inca lipsesc.

 

 

Daca 99% din timp folosesti Chrome si vlc.. ai tot ceti trebe :))

love is a verb
Love is a doing word

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.