Jump to content

SALUS IT500 review: termostat controlabil prin internet


Şucăr

Recommended Posts

SALUS IT500 este un gadget, daca pot sa-i spun asa, care-ti aduce casa cu un pas mai aproape de conceptul de casa inteligenta sau de cel de IoT – Internet of Things. Nu e ceva nou, insa e primul dispozitiv de acest tip pe care-l testez si pot sa va spun, inca de la inceput, ca imi place foarte mult ideea. 

 

Probabil v-ati dat deja seama din titlu despre ce e vorba: un termostat, pentru centrala termica sau alt tip de incalzire centrala, care poate fi controlat de oriunde ai acces la internet. A ajuns la mine in octombrie, cand deja era cazul pornirii centralei termice, asa ca l-am putut testa de atunci incontinuu. Sa vedem despre ce e vorba. 

Ideea de baza 

E simplu. Ne dorim sa avem cat mai mult control dar, in acelasi timp, si cat mai mult confort pentru mediul in care ne petrecem cea mai mare parte din timp. De aceea de multe ori vrem un pat mai confortabil, un televizor mai bun, becuri economice sau un termostat la centrala termica. Pentru control si confort, nu? 

Insa pentru unele persoane un simplu termostat, care permite doar mentinerea temperaturii, la centrala termica nu e suficient. Poate unul programabil ar fi, dar ce faci daca ai o casa de vacanta sau un program zilnic nu foarte previzibil? Nu-i asa ca ti-ar placea sa economisesti avand in continuare tot confortul de care ai nevoie? Aici intra pe fir SALUS IT500. 

Design si componente 

Un dispozitiv care se conecteaza la centrala termica si care permite pornirea si oprirea acestuia 
termostatul, care comunica cu elementul de mai sus, si care permite setarea temperaturii 
un dispozitiv wireless care comunica cu serverele Salus, pentru setarea termostatului prin internet, dar si cu termostatul din casa, cel de mai sus 
Cam atat. As fi vazut poate, cumva, mai simplu sistemul: doar termostat + dispozitiv (releu, sa-i zicem asa) la centrala. Iar partea de Wi-Fi sa fie integrata in termostat. Cine stie, poate in versiunile viitoare. 

Design. Partea de pus la centrala e simplu, e o cutie alba cu un led care reprezinta starea conexiunii la termostat sau daca incalzirea trebuie sa mearga sau nu. Termostatul, pe de alta parte, arata mult mai bine. Se integreaza perfect in living. Ecranul e si el placut si functional, insa mi-ar fi placut sa afiseze ceva chiar si atunci cand lumina e stinsa, ca sa vezi cat e ora si ce temperatura ai in casa, fara sa fie nevoie sa-l atingi. 

Atat despre design cat si despre componente puteti afla mai multe si din video-ul de mai jos. 
SALUS IT500 

Functionalitate si utilizare 

SALUS IT500 poate fi configurat si prin intermediul termostatului, insa asta nu e deloc interesant. Puteti afla cum se face din manualul de utilizare, il gasiti pe pagina lor de prezentare. Partea cea mai interesanta e ca poate fi configurat si prin interfata mobila (iOS, Android sau Windows Phone) dar si prin interfata web. 

Aplicatia de Android, ca doar pe aceea am testat-o, nu e cea mai aratoasa din lume (aveti cateva imagini mai jos) insa e functionala. Merge fara probleme si isi face treaba. Permite setarea temperaturii curente, modificarea programului saptamanal, setarea modului concediu (sa ai o temperatura pana te intorci si sa revina la normal cand te intorci) sau oprirea totala a caldurii. 


Sistemul mi se pare foarte util in urmatoarele situatii: 

Nu ai un program fix de lucru, inainte cu 30-40 de minute de a pleca de la serviciu dai drumul incalzirii. Poti sa faci asta chiar cand esti pe drum, ca sigur majoritatea persoanelor fac minim 20 de minute pana acasa. - 
Ai o casa undeva la tara sau la munte. Pornesti caldura cu 2-3 ore inainte de a ajunge, ca sa fie calda casa cand esti acolo. Nu trebuie sa mai rogi niciun vecin sa faca asta. 
Mergi la cumparaturi sau prin oras intr-o zi normala, chiar de weekend sau de concediu, si esti sigur ca stai minim cateva ore. Aplica regula de la primul punct. 
Iar cazurile se pot extinde. Poate aveti chiar voi idei pentru folosirea unui astfel de termostat. Toate ideile mele de mai sus implica economisire de energie si, implicit, de bani. 

Din aplicatia web, in caz ca ai acces de la calculator, poti sa faci cam acelasi lucru. Din ambele poti sa controlezi mai multe termostate (daca ai in mai multe locuinte) si sa le faci si update de firmware. Eu i-am facut de doua ori deja. De fiecare data a mers doar din a doua sau a treia incercare, dar a mers pana la urma. 

Concluzie, dispobilitate si pret 

In concluzie, SALUS IT500 mi se pare un gadget al viitorului. Pentru ca in viitor vor fi tot mai multe astfel de dispozitive care te vor ajuta sa-ti controlezi cat mai bine mediul in care traiesti dar, in acelasi timp, sa economisesti bani. Il vad folositor in multe scenarii, o parte le-am enumerat mai sus. 

Mai multe detalii despre Salus IT500 gasiti pe pagina oficiala. Preturile am vazut ca incep de undeva de la 700 lei in magazine precum Romstal. 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.