Jump to content

Licenta Microsoft Office sau alternative gratuite?

gaby

Recommended Posts

Am fost intrebat recent daca recomand sa se achizitioneze o licenta de Microsoft Office (Word, Excel + Powerpoint) pentru un utilizator casnic, cam la ce pret este aceasta, sau daca exista alternative gratuite. Haideti sa vedem toate optiunile.

Cea mai noua versiune a suitei Microsoft este Office 2016 si poate fi achizitionata:

• pe viata (one time) si include editorul de texte Word, aplicatia de calcul tabelar Excel, aplicatia de prezentari Powerpoint precum si editorul de notite OneNote. Pe site-ul Microsoft suita Office poate fi achizitionata in prezent la pretul de 650 de lei. Totusi, e bine sa verificati si site-urile tertilor, de exemplu pe eMag este acum 630 de lei, daca prindeti o promotie e posibil sa-l prindeti si mai ieftin.
  • prin intermediul unui abonament lunar sau anual cunoscut drept Office 360. In acest caz veti primi suplimentar, comparativ cu versiunea pe viata, clientul de mail Outlook cu 50GB spatiu de stocare, 1TB spatiu de stocare pe serviciul de stocare in cloud OneDrive, aplicatia Publisher pentru machetare DTP si aplicatia de baze de date Access; ultimele doua fiind disponibile doar pe PC sau MAC.

Licenta pe viata poate fi instalata pe un singur calculator si nu poate fi folosita pe dispozitivele mobile, in timp ce licenta lunara/anuala - Office 365 poate fi instalata pe maxim 5 calculatoare + 5 tablete + 5 telefoane.

Totodata, exista si alternative gratuite pentru Microsoft Office dintre care as recomanda:

• Google Docs - va ofera acces la documentele personale de pe orice dispozitiv, iar documentele pot fi exportate in format Office pentru a nu exista nicio problema de compatibilitate;
  • OpenOffice - ofera o interfata clasica, similara cu cea oferita de Microsoft Office 2003;
  • LibreOffice - pentru cei care prefera o interfata clasica dar functii mai avansate;
  • WPS Office - suita care se aseamana foarte mult cu Microsoft Office dar care pana nu de mult afiseaza reclame cam intruzive (pop-up ce pot fi inchise dupa 5 secunde de vizualizare sau reclame care apar chiar daca nu folosesti suita).

Asadar, in functie de frecventa si motivele (comerciale sau nu) utilizarii suitei dar mai ales daca ~30 de lei pe luna sau ~650 de lei o singura data, nu constituie o problema, eu m-as indrepta spre suita Microsoft Office, altfel alternativele gratuite mi-ar sta la dispozitie.

• Like 2
  • Thanks 1

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

• 8 months later...

Ca utilizator de Linux m-am trezit mereu pus in situatia de a alege intre suitele office opensource. Pana acum am folosit OpenOffice si LibreOffice, de ambele fiind relativ multumit. Personal, prefer OpenOffice dar sincopele de parcurs si trecere de la Sun la Oracle apoi la Apache... iti dau impresia ca folosesti un produs instabil, impredictibil. LibreOffice in schimb pare mai bine articulat din punct de vedere comercial, insa, cel putin din punct ul meu de vedere, per ansamblu, un produs inferior (bugs, folosire intensiva a resurselor pe sisteme low-end, etc...) De asemenea, daca esti ca mine si folosesti, din varii motive, si Windows (7, 8, 10) asadar MicrosoftOffice,  poti sa te astepti la unele probleme de compatibilitate atunci cand importi o fila creata in OpenOffice sau LibreOffice. O poti rezolva importand fila respectiva in OneDrive, retusezi cu Office 365 si salvezi fie intr-un folder din OneDrive, fie pe harddisk, in formatul in care dorsti.