Jump to content

Primesc Freeze și nu știu ce să fac


Recommended Posts

*Pentru inceput țin să precizez că s-ar putea să fie un roman toată explicația mea, pentru a mă asigura că nu vă introduc și mai mult în eroare.

Buna seara, o sa incerc totuși să fiu scurt și la obiect. De vreo 3 luni bune mă confrunt cu o defecțiune la calculator, freeze indiferent ce fac, la puțin timp după ce pornesc calculatorul. Întâmplarea s-a petrecut așa: era sâmbătă seara, desenam in Paint Tool Săi de vreo 2 ore să zic, nimic nu era solicitat prea tare aș zice, dintr-o dată totul se blochează și aud un sunet continuu, puternic și ciudat în căști. Oarecum am aflat ce era, un hard disk defect cu 0% Health (Raw Read Error Rate și sectoare instabile), simptomele de care am avut parte au fost decât freeze (efectiv se bloca calculatorul, tastatura și cam orice, putând să fie oprit decât dacă scoteam cablul de alimentare sau opream sursa)
După o vreme am "schimbat" hardul, deși nu prea eram sigur cum trebuia, am căutat câteva tutoriale să văd de setări în Bios și cam atât. Problema era că în timpul instalării windowsului pe noul hard apăreau iar simptomele și nu puteam duce la sfârșit instalarea. Ok, am zis lasă așa, poate există șansa ca și hardul ăsta să fie stricat, hai să încerc cu altul și să fiu sigur că e bun. L-am luat (ce-i drept nu era cine știe ce, 80 GB, Sata, 150 MB/s. Folosit pentru a testa doar), chiar și cu asta nou tot au apărut momentele de freeze și nu puteam instala nimic pe el. Iar azi dimineață m-am trezit și am zis să încerc iar, am mai căutat câte ceva despre instalare a hardului cu o seară în urmă și am început să fac câteva setări diferite. A mers în mare, nu s-a mai blocat și a mers să instalez singurul Windows pe care îl aveam (XP, într-adevăr, XP in 2019 aproape, dar asta pentru că parcă a intrat 8.1 in pământ, nu-l găseam deloc). L-am instalat și de aici a venit problema și ce m-a determinat pe mine să fac acest post: Conform HDD Sentinel avea 95% Health, și 405+ zile rămase, aparent nu era așa nou pe cât credeam dar era tot ce trebuia. Am zis să instalez Windows 7 dar mergea cam prost și dintr-un motiv s-a blocat, l-am restartat și ce să vezi, freeze și 0% Health! Ceva 10 Spin Retry Error - am căutat dar nimic cert, ce e asta?. Și punctul culminant: Am zis că nu văd bine, i-am dat restart după ce l-am lăsat oprit vreo 15 minute, intru înapoi, iar 95%, nici urmă de eroare, ce s-a întâmplat? E normal că acum să am Predicted Failure și peste 15 minute să fie totul ok iar? 
(Aici țin să precizez că sincer se auzea un sunet asemănător cu o eroare "Hard Disk Head", cel puțin după bănuielile mele, să fie asta cauza problemei cu 95% - 0%?)
Întrebările mele: De ce mai are simptomele și problemele de pe vechiul hard disk? 

Ce anume aș putea să fac să pot repara calculatorul ăsta..? In caz că o să ziceți să schimb Windowsul.. nici nu mai știu de câte ori am încercat.. + sunt norocos dacă reușesc să-l schimb, că la cât de repede primesc freeze..

Caree faza cu starea HDD ului de care am zis mai sus? Cum se poate rezolva?


Am să îl duc la un service zilele astea dar aș vrea să îi explic omului respectiv problema așa cum trebuie.. știu că nu am nicio treabă cu astea dar nu știu unde să mai apelez (Da, am niște bani pentru un hard bun dar voiam să știu ce să fac să fiu 100% sigur că o să meargă bine)

Respect celor care au citit și sper să mă puteți ajuta cu un răspuns... Seară bună și un an nou fericit!

Link to comment
Share on other sites

Salut. Daca ai fi continuat povestea si cu ce configuratie ai (placa de baza, memorii RAM, placa video,procesor,sursa), cred ca aveai sa fi ales autorul anului.

Din moment ce pe Windows XP a mers bine, pare a fi un sistem ceva mai vechi caruia nu-i prea place Windows 7, sau poate nu aveai driverele potrivite.

Alte cauze: poate HDD-urile sunt bune, dar cablurile sunt de proasta calitate; poate sursa e prea slaba pentru ce configuratie rulezi, poate memoria RAM sa creeze erori/nu lucreaza eficient/nu ai placutele de acelasi fel, HDD-urile au mai mult de 3 ani de operare sau peste 2 TB de informatie scrisi in perioada lor de viata, scazandu-le astfel eficienta. Ai sansa sa incerci cu unul nou nout? Da' nou-proaspat, nu nou luat de la baietz.

In BIOS, nu stiu daca ai asa setare, dar trebuie sa fie una de genul "OnChip Sata Type" care sa-ti permita sa schimbi intre IDE si AHCI. Daca folosesti HDD obisnuit si nu SSD, trebuie sa pui setarea pe IDE. Sau "On Chip IDE Channel" trebuie sa apara ca Enabled. Daca nu gasesti nimic de genul, poti ignora acest pas

                                                                                         🎮      :filme:

                                                                            ps3addict.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ai mare dreptate, mai bine puneam și specificațiile:

Într-adevăr, calculatorul nu e ultimul răgnet, e destul de slăbuț aș zice:

Placa de bază sincer nu știu cum se numește dar revin cu edit.            Procesor: AMD Sempron 140 2.71GHz.                                               Placă video: HD Radeon 5450 1024 MB.                                              RAM: 4 GB DDR2 (2 × 2, știu că unul parcă are o frecvență puțin mai mare decât celălalt) Aici într-adevăr ai dreptate, ramii sunt diferiți dar am uitat firmele, revin și aici cu edit, având în vedere că până acum a mers nu mă gândeam că ar fii o problemă.          Vechiul HardDisk era ceva Samsung de 250 GB, Sata 2, 7200RPM. Are în jur de 6100 de porniri/opriri, 28600+ de ore. Dar ăsta "nou" pe care l-am luat e mult mai bătrân, 30000+ ore, 80 GB și nicio eroare acolo, câteva sectoare dar HDD Sentinel zice că e totul ok. Sursă: 450W, am o sursă de rezervă dar e de 400w.

PC-ul se înțelegea bine cu orice Windows, am stat vreun an și pe 10 dar n-am avut nicio problemă, cel mai mult am folosit Windows 8 și a mers ca uns.. Să fac așa o comparație, nici nu știu, Mă puteam uita pe YouTube 1080p60, iar în jocuri.. acum câțiva ani când jucam Minecraft aveam 60+ fps fără probleme, în jur de 100-120 fps și max 180, Pe LoL am 60-70 pe Medium, 40-60 pe High și 90 pe Low, CsGo vreo 20-30 pe low, cel mai mult jucam samp unde aveam 70-80 (deși ăsta cam merge pe orice cartof:)) )

Dar am să încerc ceea ce ai spus mai sus! Mulțumesc!

Link to comment
Share on other sites

Un HDD obisnuit e garantat 2-3 ani (in functie de producator) sau 10-15.000 de ore. In 30.000 deja a depasit pragul de 3 ani si e normal sa mai "freezuiasca", la fel si cel de la Samsung. Chiar prea uzate, as putea spune.

Si memoria RAM e OK daca sunt frecvente diferite, dar trebuie sa fie acelasi producator si sa aiba acelasi voltaj neaparat (scrie pe ele la cati "V" functioneaza); daca nu, apare instabilitate in sistem si poti da procesorul peste cap + posibilitatea arderii placii de baza.

                                                                                         🎮      :filme:

                                                                            ps3addict.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ei bine, l-am dus la service și l-a reparat ziua următoare. Problema era, pe lângă Hard Diskul Mort.. placa de baza dusă, avea numeroase condensatoare umflate și mna. Inițial a zis că repara placa dar până la urmă a fost irecuperabila și a fost nevoie să o schimbe. De 3 zile îl folosesc și e totul bine. Mulțumesc pentru ajutor!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

E impresionant ce harddiskuri proaste se fabrica in ultimii ani... dupa 2-3 ani incep sa dea freeze, sa scoata sunete ciudate, si sa ti umple diagnosticul de bad sectors. Nu mai zic de alea care devin inutilizabile in primele 6 luni de la cumparare. Daca imi cobor din pod pentiumul din 99 cel cu procesor de 330 si cu harddisk de 4G de la Seagate si dau in terminal un "sudo badblocks" probabilitaea sa gaseasca mai multe badsectors/capacitate la laptopul de pe care scriu decat cel fabricat acum 20 de ani. E ridicol, avand in vedere cat de mult s-a dezvoltat tehnologia in ultimele 2 decade. Daca tot ti-a schimbat placa de baza (eventual ti-a pus ceva nou cu sata3) ai putea sa investesti intr-un ssd. Preturile au scazut binisor in ultima vreme si daca vrei ceva sub 500G sigur gasesti ceva la un pret rezonabil iar performantele cresc simtitor.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.