Jump to content

Html -basic Tutorial-


Acrono

Recommended Posts

Hipertext inseamna ca orice cuvint, fraza, imagine sau alt element al documentului vazut de un utilizator ( client ) poate face referinta la un alt document, ceea ce usureaza mult navigarea intre multiple documente sau chiar in interiorul unui aceluiasi document. sStructurarea riguroasa a documentelor permite convertirea acestora dintr-un format in altul precum si interogarea unor baze de date formate din aceste documente.

BASICS

Orice document HTML incepe cu notatia <html> si se termina cu notatia </html>. Aceste "chestii" se numesc in literatura de specialitate "TAG-uri".Prin conventie, toate informatiile HTML incep cu o paranteza unghiulara deschisa "<" si se termina cu o paranteza unghiulara inchisa ">".

Tag-urile intre aceste paranteze transmit comenzi catre browser pentru a afisa pagina intr-un anumit mod. Unele blocuri prezinta delimitator de sfarsit de bloc, in timp ce pentru alte blocuri acest delimitator este optional sau chiar interzis.

Intre cele doua marcaje <html> si </html> vom introduce doua sectiuni:

-sectiunea de antet <head>...</head> si - corpul documentului <body>...</body>. Blocul <body>...</body> cuprinde continutul propriu-zis al paginii HTML, adica ceea ce va fi afisat in ferastra browser-ului.

O eticheta poate fi scris atat cu litere mici, cat si cu litere mari.

Adica <HTML> = <HtmL> = <html>. Caracterele "spatiu" si "CR/LF" ce apar intre etichete sunt ignorate de catre browser.

Deci un prim document HTML ar fi ceva de genul asta:

<html>

 <head> </head>

 <body>

 </body>

</html>
Asa arata primul document HTML. Copiati-l folosind Copy/Paste intr-un fisier nou si salvati-l ca PRIM.HTM sau PRIM.HTML. Apoi porniti Mozilla Firefox sau Internet Explorer, dati CTRL-O si introduceti calea spre fisier. Dati OK si ... nimic. Sa nu disperam ... vom adauga primele elemente la pagina noastra. In primul rand, titlul unei pagini se obtine inserand in sectiunea <head>...</head> a urmatoarei linii:
    <title>Aceasta este prima mea pagina de Web</title> 
In plus, in sectiunea <body>...</body> putem scrie texte cat dorim. Daca nu intalnim nici un marcaj < sau > atunci interpretorul HTML le va lua ca texte simple si le va afisa pe ecran. Sa vedem o noua versiune a paginii noastre:

<html>

  <head>

  <title>Aceasta este prima mea pagina de Web</title>

  </head>

  <body>

     Bine ati venit in pagina mea de Web!

  </body>

</html>
Se va obtine asta: Click pentru a vedea Continutul blocului <title>...</title> va aparea in bara de titlu a ferestrei browser-ului. Daca acest bloc lipseste intr-o pagina HTML, atunci in bara de titlu a ferstrei browser-ului va aparea numele fisierului. Daca introducem mai multe linii intr-o pagina browser-ul va afisa intr-un singur rand, intrucat caracterele " CR/LF " sunt ignorate de browser. Trecerea pe o linie noua se face la o comanda explicita, care trebuie sa apara in pagina html. Aceasta comanda este marcajul <br> ( de la " line break " - intrerupere de linie ). Folosind aceleasi operatii ca mai sus, vizualizati noua pagina! Veti vedea textul ce apare in fereastra navigatorului. In plus, pagina dvs. va avea un titlu nou, cel introdus de dvs.

<html>

<head>

<title> titlul paginii</title>

</head>

<body>

Bine ati venit in <br> pagina mea de Web!

</body>

</html>

Se va obine asta: Click pentru a vedea

Sursa:Worklance.com

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.