Jump to content

Zaharul Nu Calmeaza Durerile Bebelusilor


absolutep0wer

Recommended Posts

Practica de a oferi bebeluşilor zahăr înainte de examenele medicale invazive nu contribuie la eliminarea durerii, potrivit unui studiu publicat joi în revista britanică The Lancet şi preluat de AFP.

În 2001, anumite recomandări medicale, care citau rezultatele anumitor teste clinice, impuneau administrarea de zaharoză pe cale orală bebeluşilor, pentru a calma durerile provocate de anumite teste medicale, notează publicaţia.

Însă Rebeccah Slater şi colegii ei de la Londra sugerează că în realitate zahărul nu face decât să modifice expresia facială, dând în mod greşit impresia că durerea este înlăturată.

În noul studiu, 59 de bebeluşi au fost înţepaţi în călcâi, pentru a li se preleva câte o picătură de sânge. 29 dintre ei au primit o soluţie pe bază de zahăr, iar 30, apă sterilizată. Electroencefalogramele efectuate bebeluşilor au permis măsurarea reacţiilor dureroase la nivelul circuitelor nervoase. Nicio diferenţă semnificativă statistic nu a fost înregistrată între cele două grupuri de bebeluşi în ceea ce priveşte calmarea durerii.

Autorii au constatat că expresia feţei micuţilor care au consumat soluţia dulce a rămas, cel mai adesea, nemodificată în timpul testelor, dând greşit impresia că aceştia nu suferă, comparativ cu celălalt grup de copii.

Subliniind nevoia unor studii mai ample, autorii cercetării spun că nu recomandă această practică în cadrul examenelor medicale efectuate asupra bebeluşilor, ci mai degrabă geluri şi creme calmante. Alte metode simple pot fi folosite de infirmiere în astfel de cazuri, precum contactul "piele-piele" sau polisenzorial - stimularea mai multor simţuri.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.