Jump to content

De Câte Ore De Somn Ai Nevoie?


absolutep0wer

Recommended Posts

Vârsta şi sexul ne dictează necesarul de somn de care avem nevoie în fiecare noapte, arată ultimele studii. Află de câte ore de somn ai nevoie ca să te simţi fresh dimineaţă!

Somnul este esenţial pentru sănătatea organismului, iar cele mai recente descoperiri arată că orele de somn de care avem nevoie fiecare diferă în funcţie de vârstă şi sex. Ai să vezi de ce este bine să sari peste somnul de după-amiaza, asta în cazul în care îţi permiţi acest "lux", dar să nu aplici metoda pentru somnul din timpul nopţii. Potrivit specialiştilor este obligatoriu sa dormim măcar 6-8 ore pe noapte şi să cuprindem cel puţin o parte din intervalul 22:00 - 02:00.

De ce să nu dormi după-amiaza?

Pentru că rişti săa faci diabet, este concluzia cercetătorilor de la Spitalul Guangzhou din China şi de la Universitatea din Birmingham care au constatat că persoanele care obişnuiau să doarmă în timpul după-amiezii au un risc cu 26% mai ridicat să se îmbolnăvească de diabet. "În timpul somnului de amiază, corpul nu mai produce insulina şi devenim mai sensibili la această afecţiune. Iar la trezire se activează anumiţi hormoni şi mecanisme care împiedică insulina să-şi facă efectul", explică dr. Shahrad Taheri, coordonatorul studiului.

Nici prea puţin, nici prea mult somn

Trebuie să-ţi stabileşti singură un program de somn pe care să îl respecţi pe cât posibil. Rutina în acest caz este mai mult decât indicată. Nici prea puţine ore de somn, dar nici prea multe nu te vor ajuta să funcţionezi la capacitate maximă. Potrivit specialiştilor, sub 6 ore de somn pe noapte sunt prea puţine, iar mai multe de 9 ore sunt prea multe. "Orele necesare pentru somn variază de la persoană la persoană, însă statisticile arată că în general fiecare avem nevoie de 7-8 ore de somn. Sub 6 ore sau peste 9 ore de somn în cazul persoanelor adulte sunt asociate cu dereglarea metabolismului şi cu probleme la nivelul inimii", atenţionează dr. Phyllis C. Zee, profesor de neurologie şi directorul Centrului pentru Studiul Tulburărilor de Somn de la Şcoala de medicină Feinberg din cadrul Universităţii Northwester din Chicago.

Dacă dormi prea puţin...

rişti să faci diabet;

rişti să ai probleme cu greutatea şi să devii obez;

rişti să ai probleme de natură psihică.

Iată cât trebuie să dormi

Potrivit profesorului de neurologie, dr. Phyllis C. Zee, citat de publicaţia EveryDayHealth iată de câte ore de somn avem nevoie pe parcursul vieţii:

bebeluşi (sub 11 luni): 14-15 ore de somn;

copii (1-2 ani): 12-14 ore de somn;

preşcolari: 11-13 ore de somn;

şcolari: 10-11 ore de somn;

adulţi: 7-8 ore de somn (adolescenţii au nevoie de puţin mai mult)

persoane în vârstă: 7-9 ore de somn.

Femeile dorm mai mult decât bărbaţii

Potrivit cercetărilor, femeile petrec mai multe ore dormind decât bărbaţii şi se trezesc foarte uşor la diferite zgomote. Printre factorii care le pot disturba somnul se numără: tulburările hormonale, depresia, problemele emoţionale, sindromul picioarelor neliniştite, apneea de somn, atrita, durerile de spate şi fibromialgia.

În schimb, bărbaţii au probleme cu somnul atunci când întâmpină probleme la serviciu sau în viaţă (divorţ, copii, bani), epilepsie, probleme cardiace, apnee de somn, depresie sau abuz de diverse substanţe.

Sfaturi pentru un somn liniştit

Dacă problemele cu somnul nu sunt cauzate de o afecţiune, atunci poţi să urmezi următoarele sfaturi:

Stabileşte-ţi un program de somn pe care să-l respecţi aproximativ în fiecare seară

Nu neglija importanţa exerciţiului fizic, însă nu chiar înainte de somn pentru că îţi poate altera calitatea somnului

Fără cofeină după ora 16:00 dacă ai observat că îţi afectează somnul

Relaxează-te înainte de culcare

Atmosfera din cameră este de asemenea importantă. O temperatură medie, întuneric şi linişte pentru un somn odihnitor.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.