Jump to content

Iarna 2010-2011 Cea Mai Rece Din Ultimul Mileniu?


CorinA

Recommended Posts

Expertii polonezi estimeaza ca, in 2010-2011, Europa s-ar putea confrunta cu cea mai severa iarna din ultimul mileniu, iar un prim motiv ar fi reducerea vitezei curentului nord-atlantic Gulfstream, care treptat-treptat nu mai incalzeste batranul continent.

Astfel, racirea Europei ar fi in directa legatura cu reducerea de doua ori a vitezei curentului oceanic Gulfstream in comparatie cu anii trecuti, considera oamenii de stiinta, citati de portalul MigNews.

In prezent, acesta nu este capabil sa compenseze frigul adus de masele de aer rece din Arctica. Potrivit unui expert de la Institutul de Meteorologie si Gospodarirea Apelor din Polonia, aceste schimbari sunt deja vizibile in Norvegia si in alte cateva tari scandinave.

Noua Epoca glaciara in Europa

"In cazul in care Gulfstream va disparea in totalitate, Europa se va confrunta cu o epoca glaciara, iar in Scandinavia este de asteptat formarea unui mare ghetar" - sustine el.

Unii observatori apreciaza ca una din cauzele incetinirii Gulfstreamului ar fi avaria survenita la 22 aprilie la platforma petroliera Deepwater Horizon, a companiei BP, in Golful Mexic. Din putul de urgenta s-au deversat in ocean intre 600.000 si 760.000 tone de titei, in perioada dintre sfarsitul lunii aprilie si si sfarsitul lunii iulie.

Cu toate acestea, unii experti internationali considera ca este prematur sa se vorbeasca de o incetinire a Gulfstreamului. Anterior, oceanograful NASA Josh Willis a demonstrat ca in ultimii 18 ani curentul oceanic a crescut in intensitate si a devenit chiar mai cald. De aproape doua decenii, Josh Willis a colectat datele navelor de cercetare, precum si inregistrarile facute de sateliti care urmaresc suprafatele marilor si oceanelor.

Primele informatii despre incetinirea Gulfstream au aparut in 2005, cand oceanograful britanic Harry Bryden, de la Centrul national pentru oceanografie din Southampton (Marea Britanie) a publicat in revista Nature un articol cu privire la incetinirea circulatiei maselor de apa in Gulfstream cu 30% comparativ cu anul 1957.

142910-baranji-ildiko-viscol-1420c.jpg

Conform unui raport dat publicitatii de televiziunea sarba, temperaturile din aceasta toamna vor fi sub media normala, iar iarna 2010-2011 va fi extrem de geroasa.

Branko Bjelici, de la Seviciul Hidrometeorologic din Serbia, a declarat ca previziunile arata posibile temperaturi de pana la -30 de grade in Balcani.

Nici meteorologii bulgari nu sunt mai optimisti: ei au declarat ca iarna aceasta va fi una extrem de lunga si plina de zapada.

Potrivit lui Valeri Spiridonov, vicepresedintele Institutului National de Meteorologie din Bulgaria, "La Nina", un curent din Pacific, este cel care va aduce temperaturi extrem de scazute.

In urma cu o luna, specialistii Institutului de Meteorologie din Polonia ne avertizau ca in iarna 2010-2011 am putea tremura mai rau ca niciodata. Totul, din cauza schimbarii curentului oceanic Gulfstream, care pastreaza echilibrul climatic pe Terra.

Acestia au mers chiar mai departe cu avertizarile, declarand ca ne asteapta cele mai cumplite geruri din ultimii 1.000 de ani. Ulterior, meteorologii polonezi au refuzat sa mai sustina aceasta ipoteza.

La aceste reactii, insa, specialistii romanii raman in continuare rezervati si spun doar ca nu exclud valori termice sub mediile obisnuite

60221531.jpg

  • Upvote 2

4Qn7oKL.gif cjZhNAh.gifsykL3n4.gif

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.