Jump to content

Dictionar Windows Xp


Recommended Posts

Dictionar Windows XP windowszq.png

A

activ - Descrie o fereastra sau o pictograma pe care o utilizati sau care este selectata. Sistemul de operare aplica intotdeauna urmatoarea apasare de tasta sau comanda ferestrei active. Ferestrele sau pictogramele din spatiul de lucru care nu sunt selectate sunt inactive.

adaptor retea - Un dispozitiv ce conecteaza computerul la o retea. Acest dispozitiv se mai numeate uneori placa adaptoare sau placa interfata de retea.

adaptor video - O placa suplimentara ce se conecteaza in computer pentru a-i permite sa afiaeze date. Capacitatile de afiaare ale unui computer depind atit de adaptorul video cit ai de monitor.

administrator - Un utilizator care gestioneaza computerul. Administratorul computerului efectueaza schimbari in tot sistemul, inclusiv instalarea programelor ai accesarea tuturor fiaierelor din computer, ai are posibilitatea sa creeze, sa modifice ai sa atearga conturile altor utilizatori. Este important ca primul cont de utilizator sa fie configurat ca administrator.

B

bara activitati - Bara ce contine butonul Start ai apare implicit in partea de jos a spatiului de lucru. Aveti posibilitatea sa faceti clic pe butoanele barei de activitati pentru a comuta intre programe. Aveti ai posibilitatea sa ascundeti bara de activitati, sa o mutati in partile laterale sau in partea superioara a spatiului de lucru ai sa o particularizati in alt mod. Vezi ai spatiu de lucru; buton bara activitati; zona notificare

bara de instrumente - Un rind, coloana sau bloc de butoane sau pictograme pe ecran intr-un program software. Cind se face clic pe ele, aceste butoane sau pictograme activeaza anumite functii sau activitati ale programului. De exemplu, bara de instrumente in Microsoft Word contine butoane pentru efectuarea unor actiuni cum ar fi modificarea textului in cursiv sau aldin ai salvarea sau deschiderea unui document. Utilizatorii au posibilitatea, in general , sa particularizeze barele de instrumente ai sa le mute pe ecran.

bara de meniu - O bara dreptunghiulara afiaata in partea superioara a ferestrei programului care prezinta meniurile pentru actiunile utilizatorului. Numele meniurilor disponibile sunt afiaate in bara de meniu; alegerea unuia cu tastatura sau cu mausul duce la afiaarea listei de optiuni din meniul respectiv.

bara de titlu - Bara orizontala din partea superioara a ferestrei care contine numele ferestrei. La multe ferestre, bara contine ai pictograma programului, precum ai butoanele Maximizare, Minimizare ai inchidere Vezi ai maximizare; minimizare

browser - Software care formateaza ai afiaeaza fiaierele HTML ca pagini Web. Anumite browser-e va permit sa trimiteti ai sa primiti poata electronica, sa cititi atiri ai sa redati fiaiere audio sau video incorporate in documente Web. Internet Explorer este un browser de Web. Vezi ai World Wide Web

buton principal maus - Butonul utilizat cel mai des pentru clic ai dublu-clic. Butonul principal al mausului este butonul din stinga la majoritatea dispozitivelor maus ai a dispozitivelor cu bila ai butonul inferior la unele dispozitive cu bila, dar aveti posibilitatea sa comutati functionalitatea butoanelor mergind in folderul Maus in Panoul de control ai facind clic pe casetele de selectare corecte.

C

caseta de dialog - O fereastra speciala afiaata un program, care contine butoane ai diverse optiuni pentru ca utilizatorul sa finalizeze comenzi ai activitati.

caseta de selectare - Casetele de selectare sunt utilizate pentru a activa sau dezactiva una sau mai multe optiuni sau caracteristici dintr-un grup. Cind o optiune este selectata, un x sau un semn de bifat apare in caseta.

caseta text - Caseta dreptunghiulara pe ecran in care introduceti informatii pentru executarea unei comenzi.

click - Pozitionarea mausului deasupra unui obiect, apoi apasarea ai eliberarea butonului principal (din stinga) al mausului.

clic cu butonul din dreapta al mausului - Pozitionarea mausului deasupra unui obiect, apoi apasarea ai eliberarea butonului secundar (din dreapta) al mausului. Clic cu butonul din dreapta al mausului deschide un meniu de comenzi rapide ce contine comenzi utile, ce se modifica in functie de locul in care ati facut clic.

client - Un computer care utilizeaza resurse partajate in retea oferite de un al computer (numit server). Vezi ai server

coada - O lista de programe sau activitati care aateapta sa efectueze actiunea solicitata de utilizator. Pentru imprimare, o coada se refera la un grup de documente ce aateapta sa fie imprimate. Vezi ai imprimanta

comanda - O instructiune a unui program de computer care, atunci cind este emisa de utilizator, lanseaza in executie o actiune. Comenzile sunt fie introduse de la tastatura, fie alese dintr-un meniu.

comanda rapida - O legatura la orice element accesibil pe computer sau in retea, cum ar fi un program, un fiaier, un folder, o unitate de disc, o pagina Web, o imprimanta sau alt computer. Aveti posibilitatea sa plasati comenzi rapide in diverse zone, cum ar fi spatiul de lucru, in meniul Start sau in anumite foldere. Vezi ai spatiu de lucru

comprimare imprimanta - Software care accepta un document trimis la o imprimanta ai apoi il stocheaza pe disc sau in memorie pina cind imprimanta este pregatita pentru el.

conexiune banda larga - O conexiune Internet de mare viteza, cum ar fi DSL ai serviciu de modem prin cablu.

conexiune pe linie comutata - Conexiunea la o retea daca utilizati un dispozitiv ce utilizeaza reteaua telefonica.

configuratie tastatura - Aranjarea locatiei caracterelor ai simbolurilor utilizate de diferite limbi. Configuratiile tastaturii determina ce caractere apar cind apasati o tasta. Configuratia atribuita tastaturii se modifica daca selectati o limba diferita in Configurari regionale ai limba din Panoul de control.

cont utilizator - O inregistrare ce consta in toate informatiile ce definesc un utilizator in Windows. Acestea includ numele ai parola necesare pentru conectarea utilizatorului.

continut activ - Informatii ce actualizeaza datele pe care le afiaeaza, cum ar fi un afiaaj de bursa, o harta meteo sau atiri. Continutul activ este actualizat permanent din World Wide Web sau un canal.

Coa de reciclare - Coaul de reciclare este in spatiul de lucru Windows. Aveti posibilitatea sa glisati fiaiere in Coaul de reciclare pentru a le aterge. Aveti ai posibilitatea sa deschideti Coa de reciclare ai sa regasiti fiaiere aterse din greaeala. Pentru a goli Coaul de reciclare ca sa creati mai mult spatiu pe disc faceti clic cu butonul din dreapta al mausului pe pictograma, apoi faceti clic pe Golire Coa de reciclare. Vezi ai clic cu butonul din dreapta al mausului

D

descarcare - Transferul unei copii a unui fiaier de pe Internet in computer utilizind un modem sau o retea.

dezinstalare - Activitatea de eliminare a fiaierelor ai folderelor unui program de pe discul dur ai eliminarea datelor inrudite de pe computer, astfel incit software-ul nu mai este disponibil.

disc - Un dispozitiv de stocare ataaat la un computer. Exemplele includ dischete (detaaabile) sau discuri dure (parti interne permanente ale computerului).

disc dur - Un dispozitiv (numit ai unitate de disc dur) ce inregistreaza ai stocheaza date. De obicei discul dur este localizat in interiorul computerului.

disc sistem - Un disc ce contine fiaierele de sistem MS-DOS, necesare pentru lansarea MS-DOS. Vezi ai MS-DOS (Microsoft Disk Operating System)

discheta - Mediu de stocare a datelor rigid, reutilizabil, de 3,5 inch. Dischetele utilizate in prezent au o capacitate de 1,44 MB de date. Se mai numesc ai discuri "moi" deoarece primele modele aveau carcase flexibile.

dispozitiv - Orice echipament ce are posibilitatea de a fi ataaat la o retea sau la un computer, cum ar fi un computer, un joystick, un adaptor, o placa modem sau alt echipament periferic. Dispozitivele necesita, de obicei, un driver de dispozitiv pentru a functiona in Windows. Vezi ai driver de dispozitiv; periferic

document sursa - Documentul in care un obiect legat sau incorporat a fost creat initial. Vezi ai obiect incorporat; obiect legat

Documentele mele - Un folder care ofera o locatie convenabila pentru stocarea documentelor, graficelor sau a altor fiaiere pe care doriti sa le accesati rapid. Cind salvati un fiaier intr-un program cum ar fi WordPad sau Paint, fiaierul se salveaza automat in Documentele mele, daca nu alegeti un alt folder.

driver de dispozitiv - Un program software ce permite unui anumit dispozitiv (cum ar fi un modem, un adaptor de retea sau o imprimanta) sa comunice cu sistemul de operare. Deai dispozitivul este instalat in sistemul dumneavoastra, Windows nu are posibilitatea sa utilizeze dispozitivul pina cind nu ati instalat ai configurat driverul corect. Driverele de dispozitiv care sunt configurate ai operationale se incarca automat ai ruleaza invizibil la pornirea computerului.

driver imprimanta - Un program proiectat sa permita lucrul altor programe cu o anumita imprimanta fara a se preocupa de hardware-ul imprimantei ai de limbajul intern al acesteia. Utilizind drivere de imprimanta care cunosc subtilitatile fiecarei imprimante, programele au posibilitatea sa comunice corect cu o varietate de imprimante. Vezi ai driver dispozitiv

dublu-click - Apasarea ai eliberarea butonului mausului de doua ori fara a miaca mausul. Dublu-clic inseamna selectia ai activarea rapida a unui program sau a unei caracteristici a unui program. Vezi ai clic, glisare

E

expert - Un instrument ce ghideaza utilizatorul prin paaii unui proces sau ai unei activitati punind o serie de intrebari sau prezentind optiuni. De exemplu, expertii va ajuta sa incepeti un document de procesare texte, sa instalati software sau sa creati pentru prima data un fiaier de baze de date.

extensie de nume de fiaier - Numele fiaierelor Windows includ mereu extensii formate din trei litere. Extensiile urmeaza dupa punct in nume ai indica tipul informatiei stocate in fiaier. De exemplu, in numele de fiaier Exemplu.txt, extensia numelui de fiaier este .txt. Extensia arata ca acest fiaier este un fiaier text. Nu sunteti obligat sa introduceti extensia cind salvati fiaierul. Programul va introduce automat extensia.

F

fereastra Imprimanta - Fereastra Imprimanta prezinta informatii referitoare la activitatile de imprimare aflate in aateptare la imprimanta. Pentru fiecare imprimanta instalata sau la care sunteti conectat, aveti posibilitatea sa vedeti aceste informatii pentru a ati cite documente aateapta sa fie tiparite, cine le detine ai cit de mari sunt.

fereastra - O portiune a ecranului unde pot fi rulate programe ai procese. Aveti posibilitatea sa deschideti mai multe ferestre in acelaai timp. De exemplu, aveti posibilitatea sa deschideti poata electronica intr-o fereastra, sa calculati un buget intr-o foaie de date in alta ai sa cautati informatii pe Web in alta fereastra. Aveti posibilitatea sa inchideti ferestrele, sa le redimensionati, sa le mutati , sa le minimizati la un buton in bara activitati sau sa le maximizati pentru a ocupa tot ecranul.

fereastra solicitare comenzi - O fereastra afiaata pe spatiul de lucru utilizata ca interfata cu sistemul de operare MS-DOS. Comenzile MS-DOS sunt introduse la un punct de intrare identificat de un cursor clipitor. Vezi ai MS-DOS (Microsoft Disk Operating System)

fila - Parte a unei casete de dialog ce seamana cu separatorul unui repertoar ai ofera navigatie intre diferite sectiuni ale casetei de dialog.

fiaier - Un fiaier este unitatea de stocare de baza care permite unui computer sa distinga un grup de informatii de altul. Similar cu un document de hirtie, ce are posibilitatea sa contina text ai imagini, un fiaier este o colectie de date pe care utilizatorul are posibilitatea sa le regaseasca, sa le modifice, sa le atearga, sa le salveze sau sa le trimita la un dispozitiv de ieaire, cum ar fi o imprimanta sau un program de poata electronica. Fiaierele au posibilitatea sa contina un program, date utilizate intr-un program sau un document creat de utilizator.

fiaier sunet - Un fiaier sunet contine informatii pe care Windows le utilizeaza pentru a reda sunete pe computer. Fiaierele sunet Windows au extensia numelui fiaierului .wav.

folder - Un recipient pentru programe ai fiaiere simbolizat pe ecran printr-o pictograma (imagine mica) a unui dosar. Un folder are posibilitatea sa contina atit fiaiere cit ai alte foldere. Un folder reprezinta cel mai bun mod de organizare a programelor ai documentelor pe disc.

font - Un set de caractere tipografice care afiaeaza litere, numere ai simboluri. Vezi ai tip de fata

fragmentare - impraatierea partilor unui fiaier in diverse zone al discului dur. Fragmentarea apare cind sunt aterse fiaiere de pe disc ai sunt adaugate altele noi. Pina la urma are ca rezultat incetinirea accesului la disc ai degradeaza performanta totala a operatiunilor cu discul. Instrumentul Defragmentare disc este proiectat pentru a rezolva aceasta problema.

fundal - Imaginea afiaata in spatiul de lucru Windows. Aveti posibilitatea sa alegeti orice model sau imagine care se poate stoca ca un fiaier bitmap (.bmp) ai sa o afiaati ca fundal al ecranului.

furnizor de servicii Internet (ISP) - O companie ce ofera acces la Internet ai la World Wide Web. Un ISP ofera un numar de telefon, un nume de utilizator, o parola ai alte informatii referitoare la conexiune astfel incit utilizatorii au posibilitatea sa-ai conecteze computerele a computerele ISP. Un ISP, de obicei, primeate o taxa lunara sau orara. Vezi ai server Web

G

gigaoctet (GO) - Unitate de masura pentru date, 1.024 megaocteti. Vezi ai kilooctet (KO); megaoctet (MO)

glisare - Mutarea unui element pe ecran selectindu-l, apoi apasind ai tinind apasat butonul mausului in timp ce se miaca mausul. De exemplu, aveti posibilitatea sa mutati o fereastra intr-o alta amplasare de pe ecran glisindu-i bara de titlu.

glisare ai fixare - Efectuarea operatiei de glisare a obiectelor pe ecran cu mausul. De exemplu, pentru a aterge un document, un utilizator are posibilitatea sa gliseze pictograma documentului pe ecran ai sa o fixeze in Coaul de reciclare. Pozitionind documentul peste Coaul de reciclare pina cind Coaul de reciclare este evidentiat, documentul va intra in folderul Coa reciclare cind se elibereaza butonul mausului. Vezi ai glisare, interfata grafica utilizator

golire - Pentru a dezactiva o optiune eliminind x-ul sau semnul de bifat din caseta de selectare. Goliti o caseta de selectare facind clic pe ea sau selectind-o ai apoi apasind SPATIU.

H

hardware - Componentele fizice ale sistemului unui computer. Echipamente cum ar fi imprimante, modem-uri ai dispozitive maus sunt de asemenea clasificate ca hardware.

hibernare - O stare in care computerul se opreate dupa ce a salvat tot din memorie pe discul dur. Cind scoateti computerul din hibernare, toate programele ai documentele care erau deschise sunt restabilite in spatiul de lucru. Vezi ai veghe

hyperlink - Grafic sau text colorat ai subliniat pe care faceti clic pentru a ajunge la un fiaier, la o amplasare dintr-un fiaier sau o pagina HTML pe World Wide Web.

I

imagine redusa - O versiune miniaturala a unei imagini care este deseori utilizata pentru rasfoire rapida prin imagini multiple.

imprimanta - Un dispozitiv ce plaseaza text sau imagini pe hirtie (sau pe alt mediu de imprimare).

Imprimante ai faxuri - Folderul din Panoul de control ce contine expertul Adaugare imprimanta ai pictograme pentru toate imprimantele instalate pe computer.

indicator maus - Un element pe ecran a carui locatie se modifica atunci cind utilizatorul muta mausul. in functie de locatia indicatorului mausului ai de operatia programului cu care lucreaza, zona de ecran unde apare indicatorul mausului serveate ca tinta pentru o actiune atunci cind utilizatorul apasa unul din butoanele mausului.

instalare - Adaugarea unor fiaiere program ai a unor foldere in computer pentru prima data. Instalarea este diferita de imbunatatirea unui program, care actualizeaza fiaierele ai folderele programului existent pentru a le aduce la o versiune mai recenta.

interfata grafica utilizator (GUI) - Un mediu vizual al computerului ce reprezinta programe, fiaiere ai optiuni prin mici imagini pe ecranul computerului. Elementele includ pictograme, meniuri ai casete de dialog. Utilizatorul are posibilitatea sa selecteze ai sa activeze aceste optiuni indicind ai facind clic cu un maus sau cu tastatura. Majoritatea elementelor de navigare (cum ar fi barele de defilare) functioneaza in acelaai fel in toate programele.

Internet - O retea mondiala de servere. Daca aveti acces la Internet, aveti posibilitatea sa regasiti informatii din milioane de surse, inclusiv acoli, guverne, afaceri ai indivizi. Vezi ai World Wide Web

intranet - O retea privata in cadrul unei organizatii ce utilizeaza tehnologii ai protocoale Internet, dar este disponibila numai anumitor persoane, cum ar fi angajatii unei companii.

K

kilooctet (KO) - Unitate de masura a datelor, 1.024 octeti. Vezi ai gigaoctet (GO); megaoctet (MO)

L

limba de introducere - Specificarea limbii in care doriti sa introduceti datele. Unele programe proiectate pentru Windows recunosc aceasta configurare. Cind adaugati o noua limba de introducere, o noua configuratie a tastaturii este adaugata pentru limba respectiva.

limba tastatura - Limba pe care doriti sa o utilizati cind introduceti date. Unele programe care sunt proiectate pentru Windows recunosc aceasta configurare. Cind adaugati o noua limba de tastatura, se adauga, de asemenea, o noua configuratie pentru tastatura.

M

Manager de activitati - Un utilitar ce ofera informatii despre programe ai procese ce ruleaza pe computer. Utilizind Managerul de activitati aveti posibilitatea sa terminati sau sa rulati programe, sa terminati procese ai sa afiaati o vedere de ansamblu dinamica asupra performantei computerului.

mapa maus - O suprafata pe care mausul este posibil sa fie mutat, de obicei o mapa dreptunghiulara de cauciuc acoperita cu o tesatura, oferind mai multa tractiune decit suprafata de lemn sau de sticla a unei mese sau a unui birou.

maus - Un dispozitiv obianuit de indicare. Caracteristica de baza a mausului este carcasa cu partea inferioara aplatizata proiectata sa fie tinuta cu o singura mina, unul sau mai multe butoane in partea superioara, un dispozitiv de detectie multidirectional (de obicei o bila) in partea inferioara ai un cablu ce conecteaza mausul la computer. Mutind mausul utilizatorul controleaza cursorul de pe ecran. Pentru a selecta elemente sau pentru a alege comenzi pe ecran, utilizatorul apasa unul din butoanele masului, facind clic.

maximizare - Marirea unei ferestre pina la dimensiunea maxima facind clic pe butonul Maximizare (in partea dreapta a barei de titlu). Vezi ai minimizare; bara de titlu

mediu - Orice obiect fix sau detaaabil care stocheaza date. Exemple de medii includ discuri dure, dischete ai discuri compacte.

megaoctet (MO) - Unitate de masura a datelor, 1.048.576 octeti. Vezi ai gigaoctet (GO); kilooctet (KO)

meniu - O lista de optiuni din care un utilizator are posibilitatea sa selectioneze ai sa efectueze o actiune dorita, cum ar fi alegerea unei comenzi sau aplicarea unei formatari particulare unei parti a unui document.

meniu vertical - Un meniu care coboara din bara de meniu cind utilizatorul face clic pe el ai ramine deschis pina cind utilizatorul face din nou clic cu mausul sau alege un element din meniu.

minimizare - Reducerea unei ferestre la un buton din bara de activitati facind clic pe butonul Minimizare (in partea dreapta a barei de titlu). Vezi ai maximizare; bara de titlu

modem - Un dispozitiv ce permite ca informatiile din computer sa fie transmise ai receptionate printr-o line telefonica.

MS-DOS (Microsoft Disk Operating System) - Un sistem de operare utilizat pe toate computerele personale ai pe cele compatibile. MS-DOS traduce introducerile de la tastatura ale utilizatorului in operatii pe care computerul are posibilitatea sa le efectueze. Este posibil sa se acceseze foarte uaor MS-DOS utilizind solicitare comenzi, in timp ce programele bazate pe MS-DOS se acceseaza prin intermediul comenzilor rapide din spatiul de lucru. Vezi ai fereastra solicitare comenzi; program bazat pe MS-DOS

N

nume utilizator - Un nume unic ce identifica un cont utilizator in Windows. Numele contului unui utilizator trebuie sa fie unic in grupul de nume ai intre numele de utilizator din domeniul sau grupul de lucru respectiv.

O

obiect - O entitate, cum ar fi un fiaier, un folder, un folder partajat sau o imprimanta, descris de atribute specifice. De exemplu, atributele obiectului fiaier includ numele sau, amplasarea ai dimensiunea. Vezi ai permisiuni imprimanta

obiect incorporat - Informatie creata in alt program care a fost lipita in document. Cind informatia este incorporata, aveti posibilitatea sa o editati in noul document utilizind bare de instrumente ai meniuri din programul initial. Pentru a edita informatia incorporata, faceti dublu-clic pe ea ai vor aparea barele de instrumente ai meniurile din programul utilizat pentru crearea informatiei. Informatia incorporata nu este legata la sursa originala. Daca modificati informatia intr-un loc, ea nu este actualizata in celalalt.

obiect legat - Un obiect care este inserat intr-un document, dar care mai exista in fiaierul sursa original. Cind informatia este legata, noul document este actualizat automat daca informatia din documentul original se modifica. Pentru a edita informatia legata, faceti dublu-clic pe obiect. Barele de instrumente ai meniurile din programul original vor aparea. Daca documentul original este pe computer, modificarile pe care le efectuati in informatia legata se vor reflecta in documentul original. Vezi ai document sursa

P

paravan de protectie - Un paravan de protectie este un sistem de securitate ce are rol de granita protectoare intre retea ai lumea exterioara. Windows XP include un Paravan de protectie a conexiunii la Internet care ar trebui utilizat daca computerul se conecteaza direct la Internet.

parola - O masura de securitate utilizata pentru a restrictiona accesul la sistemele computerului ai la conturile utilizator. O parola este un air de caractere ce trebuie introdus inainte de a se autoriza accesul. Este posibil ca o parola sa fie formata din litere, numere ai simboluri ai este sensibila la literele mari ai mici. Vezi ai cont utilizator

parola utilizator - Parola stocata in contul fiecarui utilizator. Fiecare utilizator are in general o parola utilizator unica ai trebuie sa introduca acea parola cind se conecteaza sau cind acceseaza serverul. Vezi ai parola; cont utilizator

partajare - Disponibilizarea folderelor, imprimantelor ai a altor resurse pentru alti utilizatori. Vezi ai resursa

periferic - Un dispozitiv, cum ar fi un disc, o imprimanta, un modem sau un joystick care este conectat la computer ai este controlat de microprocesorul computerului. Vezi ai dispozitiv

permisiune - O regula ce specifica ce utilizatori au posibilitatea sa obtina acces la obiect ai in ce mod. Permisiunile sunt acordate ai refuzate de catre posesorul obiectului.

permisiuni imprimanta - Permisiuni ce specifica tipul de acces pe care un utilizatori sau un grup il are la o imprimanta. Permisiunile imprimantei sunt Imprimare, Gestionare imprimante ai Gestionare documente.

pictograma - O mica imagine afiaata pe ecran reprezentind un obiect ce este posibil sa fie manipulat de catre utilizator. Pictogramele permit controlul multor actiuni ale computerului fara a necesita memorarea unor comenzi ai introducerea lor de la tastatura.

pixel - Un pixel este cel mai mic element pe care software-ul ai hardware-ul de afiaare sau de tiparire au posibilitatea sa-l manipuleze pentru a crea litere, numere sau grafice. Pe scurt, ca element al unei imagini, un pixel este un punct intr-o retea ortogonala de mii de asemenea puncte ce formeaza o imagine produsa pe ecran de computer sau pe hirtie de catre imprimanta. Vezi ai rezolutie ecran

placa de baza - Placa de circuit principala a unui computer. Placa de baza contine conectori pentru placile aditionale ce se ataaeaza.

Placa de sunet - O placa-accesoriu pentru computere ce permite inregistrarea ai redarea sunetelor.

port - O conexiune (de obicei in partea din spate a calculatorului) unde ataaati un cablu la dispozitive cum ar fi o imprimanta, un maus, un monitor sau o retea. Porturile de obicei accepta un anumit tip de mufa utilizat in anumite scopuri. De exemplu, portul serial de date, o tastatura ai un port de retea de mare viteza utilizeaza conectori diferiti.

port jocuri - Un conector la un computer la care se ataaeaza un joystick sau alt dispozitiv pentru jocuri. Vezi ai port serial

port paralel - Conectorul de intrare/ieaire pentru o interfata de dispozitiv paralela. Imprimantele sunt in general conectate la portul paralel. Vezi ai port serial

port serial - Un conector utilizat in general de imprimante ai localizat in partea din spate a computerului.

profil utilizator - Un fiaier ce contine informatiile de configurare pentru un anumit utilizator, cum ar fi configurarile spatiului de lucru sau configurarile aplicatiilor. Preferintele fiecarui utilizator sunt salvate intr-un profil utilizator pe care Windows il utilizeaza pentru a configura spatiul de lucru de fiecare data cind un utilizator se conecteaza.

program - Un program permite efectuarea unor activitati cum ar fi procesarea textului, contabilitatea sau gestionarea datelor. Programele mai sunt numite ai aplicatii.

program bazat pe MS-DOS - Un program proiectat sa ruleze sub MS-DOS, deci care este posibil sa nu beneficieze complet de toate caracteristicile Windows. Vezi ai MS-DOS (Microsoft Disk Operating System); fiaier informatii program (PIF)

punct de inserare - Locul in care va fi inserat textul cind il introduceti. Punctul de inserare apare, de obicei, ca o bara verticala sclipitoare in fereastra aplicatiei sau in caseta de dialog.

R

RAM (memorie cu acces aleator) - RAM este utilizata de computer pentru procese computationale care ruleaza programe software. RAM stocheaza temporar ai informatiile ce afiaeaza date pe ecran. Marind cantitatea de RAM din computer, acesta devine mai puternicieste capabil sa ruleze programe complexe ai sa lucreze cu fiaiere mai mari. Toate informatiile stocate in RAM sunt pierdute la oprirea computerului.

resursa - in general, orice parte a unui computer sau a unei retele (cum ar fi un dispozitiv de disc, imprimanta sau memorie) ce are posibilitatea sa fie utilizat rulind un program sau un proces.

retea - Un grup de computere (ai alte dispozitive, cum ar fi imprimante ai scanere) conectate printr-o legatura de comunicatie, oferind posibilitatea tuturor dispozitivelor sa interactioneze cu celelalte. Retelele pot fi mici sau mari, conectate permanent prin fire sau cabluri sau conectate temporar prin linii telefonice sau transmisiuni fara fir. Cea mai mare retea este Internet-ul, care este un grup mondial de retele. Vezi ai adaptor retea

retea zona locala (LAN) - O retea de comunicatii ce conecteaza un grup de computere, imprimante ai alte dispozitive localizate intr-o zona relativ limitata (de exemplu, o cladire). O LAN permite oricarui dispozitiv conectat sa interactioneze cu oricare altul din retea.

rezolutie ecran - Configurare ce determina cantitatea de informatie ce apare pe ecran, masurata in pixeli. Rezolutiile mici, cum ar fi 640 x 480, fac obiectele de pe ecran sa apara mari, deai zona ecranului este mica. Rezolutiile mari, cum ar fi 1024 x 768, fac zona ecranului mare, deai elementele individuale apar mici.

ROM (memorie cu acces numai la citire) - Acronim pentru Read-Only Memory (memorie cu acces numai la citire), in care codul sau datele sunt permanent instalate in procesul de fabricatie. ROM contine instructiuni sau date pe care aveti posibilitatea sa le cititi, dar nu sa le modificati.

S

selectare - Specificarea unui bloc de text sau date de pe ecran, evidentiindu-l. Scopul este efectuarea unor actiuni cu materialul evidentiat. Pentru a evidentia, pozitionati cursorul la inceputul textului sau datelor, apoi glisati mausul deasupra materialului, apoi eliberati butonul mausului.

server - in general, un computer ce ofera date partajate, cum ar fi fiaiere, foldere, date ai servicii de poata electronica pentru utilizatorii retelei. vezi ai client

spatiu de lucru - O zona de lucru pe ecran care utilizeaza pictograme ai meniuri pentru a simula un birou. Scopul sau este de a face computerul mai uaor de utilizat permitind utilizatorilor sa mute imagini de obiecte ai sa inceapa ai sa termine activitati aproximativ in acelaai fel in care ar face daca ar lucra la un birou fizic. Vezi ai interfata grafica utilizator

T

tip de fata - Un set de caractere ce partajeaza anumite caracteristici comune, cum ar fi grosime accentuare ai prezenta sau absenta virfurilor. Vezi ai font

tip fiaier - O desemnare a caracteristicilor unui fiaier. Tipul fiaierului identifica programul, cum ar fi Microsoft Word, care este utilizat pentru a deschide fiaierul. Tipurile fiaierelor sunt asociate cu extensia numelui fiaierului. De exemplu, fiaierele care au extensiile .txt sau .log sunt de tipul Document text ai aveti posibilitatea sa le deschideti utilizind orice editor de texte.

U

unitate, litera de unitate - O zona de stocare care este formatata cu un sistem de fiaiere ai are o litera de unitate. Dispozitivul de stocare este posibil sa fie o discheta, un CD, un disc dur sau un alt tip de disc. Unitatile sunt denumite cu litere, incepind cu A, urmate de doua puncte. Aveti posibilitatea sa vizualizati continutul unei unitati facind clic pe pictograma sa in Windows Explorer sau in Computerul meu. Vezi ai sistem de fiaiere

URL (Locator Uniform de Resurse) - O adresa ce identifica in mod unic o locatie pe Internet. O adresa URL pentru un sit World Wide Web este precedata de http://, ca in urmatorul URL fictiv: http://www.exemplu.microsoft.com/

utilizator - O persoana ce utilizeaza un computer.

V

veghe - O stare in care computerul consuma mai putina energie cind este inactiv, dar ramine disponibil pentru o utilizare imediata. Cind computerul este in stare de veghe, informatiile din memoria computerului nu sunt salvate pe discul dur. Daca apare o intrerupere de curent, informatiile din memorie sunt pierdute.

W

World Wide Web - Un sistem pentru explorarea Internet-ului utilizind hyperlink-uri. Cind utilizati un browser Web, Web apare ca o colectie de texte, imagini, sunete ai filme digitale. Vezi ai Internet

Z

zona de notificare - Zona a barei de activitati, situata in partea dreapta a butoanelor barei de activitati. Zona de notificare afiaeaza ora ai contine ai comenzi rapide ce ofera acces rapid la programe, cum ar fi Control volum ai Optiuni alimentare. Este posibil ca alte comenzi rapide sa apara temporar, oferind informatii despre starea activitatilor. De exemplu, pictograma pentru comenzi rapide imprimanta apare dupa ce un document a fost trimis la imprimanta ai dispare cind imprimarea este terminata.

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Link to comment
Share on other sites

  • gaby unpinned this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.