Jump to content

Sfaturi Achizitionare Procesor


Recommended Posts

Ca si in cazul articolului consider ca ar fi util si un articol care sa contina sfaturi pentru achizitionarea unui procesor.

Pentru inceput, procesorul, prescurtat CPU (Central Processing Unit) este unitatea principala a calculatorului, cea care coordoneaza toate activitatile de baza, prin intermediul calculelor matematice si logice. Procesorul este componenta de care depinde cel mai mult viteza si deci, implicit, performanta PC-ului.

cpu.pngcpu.pngGnome-cpu.png

Parametri:

Frecventa procesorului - este masurata in cicluri de tact (oscilatii pe secunda), un tact = 1 Hz.

Exemple: 900 MHz, 2 GHz, 3.4 GHz.

Bus-ul procesorului (magistrala, FSB, PSB, HTT) este viteza cu care procesorul realizeaza comunicarea cu exteriorul.

Exemple: 800 MHz, 1.06 GHz, 1.33 GHz.

Platforma/soclul procesorului (socket-ul) - este tipul de conectare a procesorului la placa de baza.

Exemple: LGA775, Socket 939, Socket AM2.

Numarul de nuclee - se refera la numarul de nuclee fizice prezente in procesor.

Exemple: single-core, dual-core, quad-core.

Cache-ul procesorului - este o memorie intermediara, structurata pe mai multe nivele, ce stocheaza datele cel mai des utilizate.

Exemplu: 128 KB Level 1, 2 MB Level 2.

Instructiunile procesorului - sunt operatiile matematice si logice executate de procesor.

Exemple: 3DNow!, SSE2, SSE3.

Ce trebuie stiut in cazul in care doriti sa achizitionati un procesor ?

 • Procesoarele marcate BOX au inclus un cooler standard, asadar nu mai este necesara achizitionarea separata a sa.
 • Modelul unui procesor nu indica performanta sa, desi o reflecta in mod indirect. Este indicat sa analizati si ceilalti parametri pentru a face o alegere corecta.
 • Daca doua procesoare au aceiasi parametri si frecventa diferita, atunci modelul cu frecventa mai mare va fi sigur mai rapid. Altfel nu se poate face o comparatie intre performante.
 • Un procesor conceput pentru o anumita platforma este incompatibil cu toate celelalte platforme; de exemplu, un model Socket 939 nu va putea fi introdus intr-un Socket AM2. Chiar si asa, verificati compatibilitatea cu placa de baza impreuna cu care doriti sa-l folositi, pentru a nu avea surprize ulterioare!
 • Nu toate programele pot profita de unele facilitati ale unui procesor, dar este bine sa va orientati catre un model cu un bus mai rapid, cu un cache mai mare sau un set de instructiuni imbogatit, factori care pot creste usor performantele.
 • Daca procesorul poseda 2 (dual-core) sau 4 (quad-core) nuclee, el va putea executa mai multe sarcini in paralel. Daca folositi programe optimizate pentru mai multe nuclee (care detin mai multe fire de executie) sau mai multe programe simultan, veti simti cresteri de viteza pana la 2x (pentru dual-core), respectiv 4x (pentru quad-core).
 • La o frecventa data, procesoarele Pentium 4/D au o arhitectura inferioara celei intalnite la Core 2 Duo; aceasta inseamna ca daca avem doua procesoare la aceeasi frecventa dar cu arhitectura diferita, varianta Core 2 Duo va fi mult mai rapida. Modelele din seria Athlon 64 se afla intre cele doua sus-mentionate din acest punct de vedere.
 • Daca aveti nevoie de performanta mare la cel mai mic pret, cea mai convenabila alegere este un Core 2 Duo, modelul cel mai ieftin disponibil. O alegere mai ieftina si nu cu mult mai slaba este Athlon 64 X2, intr-una din variantele superioare. Evitati Athlon 64 "simplu" (cu un singur nucleu), Pentium 4, Pentium D si mai ales Celeron! Cel mult, optati pentru aceste solutii numai daca sunteti extrem de stramtorat financiar.
 • Indiferent de puterea financiara pe care o aveti, nu alegeti modele foarte scumpe, de peste 500€. De obicei, acestea au performante cu foarte putin mai ridicate decat variantele de 2-3 ori mai ieftine, iar investitia nu se justifica.
 • Daca priviti preturile, observati ca diferentele dintre modelele cele mai lente dintr-o serie sunt destul de mici; in schimb, intre modelele de mijloc si de varf sunt diferente mari. De exemplu, in acest moment cele mai ieftine 5 modele de Core 2 Duo costa intre 100 si 150€, pe cand urmatoarea varianta are un pret de 185€, succedata de alta la 260€.
 • Daca sunteti interesat de overclocking (depasirea frecventei standard pentru marirea performantelor), va recomandam sa va documentati bine inainte, intrucat operatiunile necesare sunt sensibile si necesita multe cunostinte tehnice.
 • Verificati daca aveti o sursa suficient de puternica pentru ca intregul sistem sa functioneze in parametri optimi! Procesorul este una dintre cele mai mari consumatoare componente ale PC-ului.

Succes :pct2: !

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Salut Gaby!

Poate ma poti ajuta sa aleg un procesor potrivit ptr laptop-ul meu.Am un Lenovo 3000 C200.Ai in attach informatiile necesare .Sper sa te ajute sa imi dai un sfat.Cineva mi-a spus ca pot sa pun un proc Intel Core 2 Duo T7250 de 2GHz,dar nu sunt sigur daca se potriveste cu placa de baza.Am umblat mult pe internet sa caut informatiile necesare,dar nu am gasit nimic.Deci,daca stii tu ce e mai potrivit ptr mine,te rog sa ma ajuti.Si,de asemenea,ptr hdd daca ai ceva sfaturi ,as dori sa trec la un hdd de 7200 rpm si ceva mai multa memorie pe el.Multumesc!

Scan.pdf

Scan2.pdf

Link to comment
Share on other sites

Salut !

Eu in locul tau as lasa procesorul in pace (pentru ca nu vei observa o mare diferenta de performanta) si mi-as instala un SDD: http://www.sigmanet.ro/Corsair-Force3-120GB-SATA-CSSD-F120GB3-BK--id54764

(sau orice altul preferi tu). Nu va merge la viteza lui maxima (pentru ca e pe SATA III, tu avand SATA I), dar tot vei observa o crestere de viteza.

Daca totusi vrei sa schimbi procesorul, poti alege unul din lista de mai jos:

lenovo3000c200proc.png

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.