Jump to content

Recommended Posts

Posted

Avand in vedere faptul ca exista deja articolele: si este firesc sa existe si un articol care sa contina sfaturi pentru achizitionarea unei placi de baza, nu ?

Pentru inceput placa de baza denumita si motherboard sau mainboard reprezinta placa principala a unui calculator, ce sustine toate celelalte componente (procesor, memorie placa grafica). Tipul si calitatea ei reflecta in primul rand stabilitatea sistemului, dar si performanta sa.

Motherboards.png

Parametri:

Platforma - (socket-ul) este tipul de conectare al procesorului la placa de baza. Acest parametru nu determina procesoarele suportate de placa, dar reprezinta un prim criteriu de selectie.

Exemple: LGA775, Socket 939, Socket AM2

Procesoarele suportate sunt modelele de procesoare cu care placa de baza poate lucra. in numeroase cazuri modelele care nu sunt suportate oficial functioneaza totusi, dar nu in parametri optimi.

Exemple: Pentium 4 631, Athlon 64 X2 4600+

Chipset-ul (core logic) este chip-ul sau setul de doua chip-uri aflat in centrul coordonarii activitatilor.

Exemple: Intel 975X, nForce4 Ultra

Memoria suportata se refera atat la standardul de memorie acceptat de placa, cat si la frecventele acesteia.

Exemple: DDR2-800 = DDR2 PC6400, DDR3-1066 = DDR3 PC8500

Compatibilitatea cu diverse standarde desemneaza o gama larga de caracteristici, prin care este desemnata compatibilitatea cu numeroase componente si dispozitive ce pot fi atasate placii, atat intern, cat si extern. De obicei, este precizat si numarul lor, acolo unde este cazul.

Exemple: (3 slot-uri) PCI Express X1, (6 port-uri) USB 2.0, (2 port-uri) FireWire

Ce trebuie stiut in cazul in care doriti sa achizitionati o placa de baza ?

    Placa de baza nu trebuie aleasa la intamplare, ci pentru a permite o combinatie functionala intre procesor si aceasta. Verificati in specificatiile placii daca printre procesoarele suportate se afla si modelul pe care il detineti sau pe care doriti sa-l achizitionati. Un prim criteriu este utilizarea aceluiasi socket.
  • Placa grafica trebuie sa fie compatibila. Verificati daca placa grafica pe care o detineti poate fi montata la placa de baza, fiind conceputa pentru acelasi tip de interfata (PCI Express sau AGP) ca aceasta. Realizati acelasi lucru si pentru celelalte componente: memorie (DDR, DDR2, DDR3), placi de extensie (PCI, PCI Express X1), hard disk-uri si unitati optice (IDE sau Parallel ATA), USB, FireWire si comparati numarul componentelor de un anumit tip pe care le aveti cu numarul de slot-uri/port-uri disponibile; in cazul memoriei, pe langa numarul maxim de module, exista o limita si in ceea ce priveste capacitatea (4 GB, 8 GB, 16 GB).
  • Nu alegeti modelul cel mai scump! Analizati specificatiile complete ale placii si urmariti daca aveti nevoie de toate optiunile (FireWire, retea Gigabit etc). Daca nu, puteti opta pentru un model mai ieftin, care nu detine acele optiuni inutile pentru dvs.
  • Nu dati mai multa importanta decat trebuie acelor facilitati rar sau deloc folosite in viata de zi cu zi. Documentati-va asupra lor inainte de a opta pentru un produs caruia i se face abundent reclama unei optiuni inutile.
  • Un chipset poate functiona cu un procesor puternic, dar o astfel de combinatie nu reprezinta cea mai fericita alegere. tineti cont si de performantele si facilitatile chipset-ului din dotare inainte de achizitie. Documentati-va inainte de a cumpara!
  • Pentru cresterea fiabilitatii, unii producatori doteaza placile de baza cu condensatori solizi (usor de recunoscut prin carcasa metalica si prin faptul ca sunt mai scunzi decat cei clasici echivalenti). Ei sunt utili in special daca sunt cei ai surselor de putere (asezati in zona procesorului) si pot creste semnificativ durata de viata a placii.
  • Unele placi dispun de unul sau mai multe ventilatoare pentru a raci eficient diversele componente fierbinti. Pe de alta parte, acestea creeaza zgomot suplimentar si se pot defecta relativ repede. Cele mai eficiente solutii de racire sunt cele bazate pe heatpipe-uri („tevi” de aluminiu sau cupru care conduc caldura din zonele calde in cele reci).
  • Nu acceptati placa de baza daca ea nu vine ambalata in cutie, cu toate cablurile necesare si, mai ales, cu manualul de utilizare. Mai mult ca la orice componenta, el este extrem de util pentru diverse operatiuni sensibile ulterioare (precum modificarea optiunilor din BIOS Setup, diagnosticarea unui defect sau realizarea overclocking-ului).
  • Puteti realiza oricand un update al BIOS-ului pentru rezolvarea unor posibile probleme de compatibilitate si, eventual, pentru cresterea performantelor. in acest sens, urmati instructiunile din manual sau cautati informatii pe Internet.

Succes :pct2: !

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

  • gaby unpinned this topic

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.