Jump to content

Sfaturi Achizitionare Placa Video

Recommended Posts

Daca va aflati in situatia in care ati decis sa achizitionati un "calculator pe bucati" sau pur si simplu doriti sa substituiti placa video, atunci cu siguranta va vor fi utile sfaturile de achizitionare a unei placi video prezente mai jos.

Pentru inceput, placa video este componenta responsabila cu afisarea imaginii pe monitor. Modelele recente sunt diferentiate in primul rand de viteza afisarii si de calitatea imaginii afisate in jocuri 3D (tridimensionale) si in aplicatiile grafice 3D profesionale, aceasta intrucat viteza 2D (de exemplu pentru afisarea ferestrelor din Windows) este constanta.

placivideo.png

Parametri:

Frecventa nucleului placii video - este masurata in cicluri de tact (oscilatii pe secunda), un tact = 1 Hz. Este vorba de tactul chip-ului central al placii (numit si GPU).

Exemple: 500 MHz, 1.1 GHz

Frecventa memoriei placii video - este smilara frecventei nucleului, dar se refera la memorie.

Bus-ul memoriei - (magistrala) este viteza cu care chip-ul (GPU-ul) central comunica cu memoria.

Exemple: 64 de biti, 512 biti

Interfata placii video - este tipul de conectare al procesorului la placa de baza, similar socket-ului la procesor.

Exemple: AGP 8x, PCI Express

Instructiunile placii video - ofera compatibilitatea cu interfetele software DirectX, dezvoltate de Microsoft. Cu cat ele sunt mai bogate, cu atat placa va rula mai multe jocuri recente si cu efecte vizuale mai bogate.

Exemple: compatibil DirectX 8.0, compatibil DirectX 9.0c, compatibil Directx 10

Numarul de unitati - se refera la unitati fizice, prezente in GPU, care influenteaza direct performanta placii

Exemple: 16 unitati Pixel Shader, 6 unitati Vertex Shader

Ce trebuie sa stiti in momentul in care doriti sa achizitionati o placa video ?

• Daca sunteti interesat numai de lucrul in 2D (Office, prelucrarea imaginilor, muzica, filme, jocuri simple etc) nu este necesara o placa scumpa si sofisticata. De obicei, cea mai ieftina placa disponibila isi va face treaba foarte bine. Exceptie: filmele de inalta definitie (vezi punctul 13).
  • Exista doua mari companii care produc chip-uri grafice: NVIDIA si AMD (ATI).
  • Majoritatea placilor disponibile folosesc interfata PCI Express, care se regaseste in majoritatea sistemelor (placilor de baza) recente. Totusi, verificati compatibilitatea cu placa de baza inainte de a avea surprize neplacute!
  • Parametrii placilor grafice sunt mult mai numerosi decat in cazul procesoarelor. in general, o valoare mai mare specificata indica performante mai bune, insa uneori diferenta este nesemnificativa. Cel mai indicat lucru este sa consultati reviste sau site-uri de specialitate, unde puteti afla performanta placii pe care doriti sa o cumparati.
  • Bus-ul memoriei influenteaza foarte puternic performantele. Evitati placile pe 64 de biti, ele nu pot oferi o viteza buna in jocuri, indiferent de ceilalti parametri. O placa video cu 256 biti si 512 MB e mai performanta decat una cu 1 GB si 128 biti.
  • O cantitate mai mare de memorie (peste 256 MB) nu va creste viteza decat nesemnificativ si numai in jocurile foarte recente.
  • Numele chip-urilor centrale (GPU) contin, de cele mai multe ori, si un numar. Exemple: Radeon X1800 XL, GeForce 7900 GTX. Un numar mai mare nu asigura intotdeauna viteza mai buna; de exemplu, 7900 GTX este mai rapida decat 7950 GT.
  • Seriile GeForce 8xxx si Radeon HD 2xxx reprezinta ultima generatie de GPU-uri, dintre care modelele GeForce 8800 si Radeon HD 2900 ofera varful performantei, in timp ce numere precum 8600, respectiv 2600, sau mai mici, desemneaza modele de mijloc sau de jos.
  • Functiile SLI si CrossFire, corespunzatoare placilor NVIDIA si respectiv ATI, se refera la posibilitatea folosirii simultane a doua placi grafice pentru performante crescute, in compania unor placi de baza care le suporta. Astfel, viteza va creste cu 20 – 80%, in functie de jocul folosit, de rezolutie si de alte setari. Beneficiul este valabil la placile rapide, intrucat doua placi lente legate in SLI sau CrossFire vor fi intotdeauna mai scumpe decat un model mai rapid de placa, cu aceeasi performanta.
  • Inainte de a face o investitie, analizati jocurile pe care le rulati frecvent si la ce setari de calitate. De exemplu, daca pasiunea dvs. o reprezinta Unreal Tournament 2004, pe care il jucati in 1024 x 768 (pentru ca monitorul nu suporta rezolutii mai mari), nu are sens sa investiti mai mult de 300 RON intr-o placa grafica, intrucat toate situate peste un anumit nivel vor rula jocul intr-un mod identic.
  • Nu va lasati inselati de reclama pe care o face producatorul diverselor facilitati incluse oricum in toata generatia actuala de placi. De exemplu, toate placile actuale folosesc interfata PCI Express, superioara celei anterioare (AGP 8x), deci precizarea acestui element ca un avantaj nu are decat avantaje de marketing.
  • Compatibilitatea cu noile standarde de vizionare a filmelor (Blu-ray, HD DVD) este asigurata de ultimele generatii de placi. Totusi, verificati acest lucru in specificatiile produsului, mai exact in cele ale chip-ului central, raspunzator de aceasta.
  • Daca doriti conectarea unui monitor LCD prin conexiunea digitala (DVI), verificati daca placa detine un astfel de conector. Totusi, toate placile de generatie noua detin cel putin unul.
  • Verificati daca aveti o sursa suficient de puternica pentru ca intregul sistem sa functioneze in parametri optimi! Placa grafica este una dintre cele mai mari consumatoare componente ale PC-ului.

Triple_card.png

Succes :pct2: !

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Cred ca te referi la Dell optiplex gx270, nu gfx270.

Am facut si eu mai demult un upgrade la placa video pentru acest sistem Dell, si daca imi aduc bine aminte alesesem asa ceva: http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16814102073

Ideea e ca nu stiu daca o mai gasesti pe undeva pe stoc...

P.S: De ce ti-ai dat reputatie negativa :-s ?

Cum pot sustine forumul?
--------------------

Cred ca te referi la Dell optiplex gx270, nu gfx270.

Am facut si eu mai demult un upgrade la placa video pentru acest sistem Dell, si daca imi aduc bine aminte alesesem asa ceva: http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16814102073

Ideea e ca nu stiu daca o mai gasesti pe undeva pe stoc...

P.S: De ce ti-ai dat reputatie negativa :-s ?

Deci am asa:

Dell computer corporation optiplex gx270

intel springdale-gi856g

ddr-sdram

foxconn ls-36

am nevoie de placa video mai buna pentru jocuri.

Ce jocuri nu-i merg ? Poti sa dai niste nume :-? ?

P.S: Teoretic ar trebui sa mearga orice placa video pe AGP, suportata de sistemul tau, ca de exemplu cea de care ti-am spus: Radeon X1650PRO 512MB 128-bit GDDR2 AGP 4X/8X, alte exemple: Radeon HD 2400 Pro sau Radeon HD 3450 256MB 64-bit GDDR2 AGP 4X/8X

Specificatiile pentru sistemul tau Dell Optiplex Gx270: http://support.dell.com/support/edocs/systems/opgx270/en/ug/specs.htm

Cum pot sustine forumul?
--------------------

• 11 months later...

gigabyte ATI radeon hd6850, 1024mb, GDDR5, 256biti, HDMI, DVI, PCI-E

vreau sa cumpar un sistem care are placa asta video.....mai mult pentru filmele 3d....ce parere ai gaby? am vazut sistemul...si am bagat power dvd 10.....am luat un film blu ray 3d de 45 gb ...este imagine >iso.....l am bagat p[rin daemon tools...si cand sa l ruleze....detecteaza ca este 3d ...cere pc ul ceva setari sa renunt la optiunea theathre ..ceva de genul si apoi zice ca unitatea G nu poate deschide sau rula acest tip....si nu cred ca e de la placa video...cred ca ceva din setari....

as vrea sa cumpar sistemul asta..l am gasit second :

-placa de baza Gigabyte 970A-D3, socket AM3+ 36 luni garantie pret: 370 ron

-procesor AMD Athlon II X4 640 Quad Core, 3000 Mhz, socke AM3, box 36 luni garantie pret: 430 ron

-placa video gigabyte ATI radeon hd6850, 1024mb, GDDR5, 256biti, HDMI, DVI, PCI-E 36 luni garanie pret: 630 ron

-hdd Seagate 1TB, 7200 RPM, 64MB, SATA3 12 luni garantie pret: 480 ron

-memorie Kingston 2x4GB, DDR3, 1333 Mhz, CL9 ValueRam garanie pe viata pret: 200 ron

-sursa Inter-Tekh Combat Power 650W 24 luni garantie pret: 196 ron

-dvd samsung 24 luni garantie pret: 70 ron

-carcasa termaltake V3, ATX Mid Tower, fara sursa, neagera 12 luni garantie pret: 180 ron ..costa vreo 2600 lei nou si pot sa l iau la 1800 lei......

Ce ma sfatuesti? ce parere ai despre placa video? am vazut ca nu e ca aia la 1000 lei care mi ai recomandat o ..este pci 2.1 parca ...si are 1024....sa cumpar sistemul asta sau sa mi fac unul cu placa aia video, recomandata de tine?

daca reuseam sa vad filmul ala prin power dvd ..il cumparam ieri...desi sunt convins ca merge....nu am dat banii pe sistem pana nu intreb pe cineva care se pricepe....

mersi mult pentru ajutor

am cumaprat sistemul...legat prin cablu hdmi la tv ul 3d sony( nu stiu tipul cablului daca e 1.4 si daca am nevoie neaparat de 1.4 .este hama) ....merg filmele bluray.....folosesc power dvd 10...si montez imaginea cu daemon tools lite....imi apare...se detecteaza film 3d...doriti 3d? Da...apoi imi apare meniul filmului : play in 3D sau 2D....daca aleg 3D..imi zice ca nu detecteaza display 3D si ca am nevoie de un dispaly 3d,,,,daca dau play 2D...merge fara probleme....cred ca trebuie tot pe la setari in control center,,,,sunt ceva chestii pe acolo..dar chiar nu stiu...si ceva overclock..dar aiai chiar nu ma pricep...abia am reusit sa fac imaginea pe tot ecranul..ca se vedea cu o bordura de 1 cm...va rog sa mi spuneti ce trebuie sa setez ? multumesc

Player information:

Player region code: 1

Current drive: G:

Title region code: Not available

Audio attributes: Not available

Hardware Information:

Processor: AMD Athlon II X4 640 Processor running at 3020 MHz

3DNow! technology: In Use

Enhanced 3DNow! technology: In Use

3DNow! professional technology: In Use

IA MMX technology: In Use

IA sStreaming SIMD extensions: In Use

IA SSE 2: In Use

Video accelerator: DirectX VA (not in use)

Multispeaker audio device: Realtek HDMI Output (ATI HDMI A (not in use)

S/PDIF output device: Realtek HDMI Output (ATI HDMI A (not in use)

ASTA IMI APARE LA INFORMATION in power dvd....fara film bagat

• 2 months later...

exista chestia aia prin care se conecteaza la comp : AGP, PCI-E ,..Daca alea se potrivesc, atunci va merge (considerand ca ai loc, si are mufa potrivita pentru monitoru tau).

La loc ma refer ca daca cumva ai 2 sloturi PCI-E, si intrunul sa zicem ai placa de retea (sau de sunet), atunci is sanse sa nuti intre placa video ( unele din cauza ventilatorului ocupa 2 sloturi). Sau daca ai io stiu ce carcasa compacta..in rest, nai probleme.

App, ai grija sa duca sursa.

love is a verb
Love is a doing word

• 8 months later...

Salut tuturor,am o mare dilema daca vreau sa cumpar o placa video ddr3 iar eu am ram ddr2 se poate folosi placa ddr3 sau trebuie sa am si ram ddr3 ? Vreau sa stiu deoarece vreau sa cumpar o placa noua pentru jocuri in special,placa mea nu face fata la unele jocuri si nu ma pot bucura de o experienta placuta stit voi ce vreau sa zic..;)

Deci trebuie sa schimb si placutele de ram sau nu au treaba ramii cu placa video? Astept raspuns :D

• 5 weeks later...

Salut am placa de baza ASUSTeK P5QD TURBO si vreau sa imi cumpar acum o placa video Sapphire Radeon HD7770 GHz Edition 1GB DDR5 128-bit Display port la 480 de lei si am un prieten care vinde o placa de la geforce 465 la un pret de 480 de lei, pe mine m-ar interesa daca placile video mi`s compatibile amandoua? si care ar fii mai buna ? Iar din cate am inteles as avea nevoie si de o sursa de cel putin de 500 kw ? Va multumesc frumos o zi buna sa aveti !

• 2 weeks later...

Buna ziua.

Va rog sa ma ajutati / dati un sfat.

Am placa video (achizitionata mai demult):Placa de baza Gigabyte P35-DS3, Socket 775

http://www.emag.ro/placa-de-baza-gigabyte-socket-775-p35-ds3/pd/ETRHMBBBM/

Intre timp mi s-a ars placa video (Placa video BFG GeForce 9800 GTX, 512MB GDDR3 256bit, HDTV).

As vrea sa achizitionez: Placa video Gigabyte nVidia GeForce GTX660, 2GB, GDDR5, DVI, HDMI, PCI-E

http://www.emag.ro/placa-video-gigabyte-nvidia-geforce-gtx660-2gb-gddr5-dvi-hdmi-pci-e-n660oc-2gd/pd/EWMNKBBBM/?ref=grid_p1_l1

Intrebarea este simpla: e compatibila placa video cu placa de baza ?

Va multumesc frumos pentru ajutor.

Buna .

Am o placa de baza ASRock model G41MVS3 R2 .0  :-? 

Am analizat - o cu CPU - Z si imi apare Interfata grafica suportata : x16 ... deci asta inseamna ca pot pune pe ea orice placa video PCI - E x16 {2 . 0/2 . 1/3 . 0} ? Ce ziceti de http://www.emag.ro/placa-video-gigabyte-amd-radeon-hd-5570-1024mb-gddr3-128bit-hdmi-dvi-pci-e-r557d3-1gi/pd/E799TBBBM/?ref=list_p1_l1 ?

• Upvote 1
  • Downvote 1

Cam asa arata sistemul:
Kit memorie Mushkin Dual Pack 2x 2GB, XP2-8500, retail
Placa de baza Gigabyte P35-DS3P, Socket 775
Placa video BFG GeForce 9800 GTX, 512MB GDDR3 256bit, HDTV - deja s-a ars
Procesor Intel Core 2 Duo E8400, 3.0GHz, socket 775
Carcasa Asus TA-951, MidleTower, ATX
Sursa Recom PowerEngine 550W

Atunci ce mi-ai recomanda?

Ceva din gigabyte Nvidia ?

http://www.emag.ro/placa-video-gigabyte-nvidia-geforce-gtx650-2gb-gddr5-dvi-pci-e-n650oc-2gi/pd/EBYNKBBBM/
sau
http://www.emag.ro/placa-video-gigabyte-nvidia-geforce-gtx650-1gb-gddr5-dvi-hdmi-pci-e-n650oc-1gi/pd/EMYNKBBBM/

Vroiam ceva pe 192 de biti, dar daca ziceti ca proc-ul e slab, mergem pe 128 de biti si mai multa memorie smile.png
Mentionez ca ma mai joc din cand in cand - mai ales Need for Speed, sau ceva de genul.