Jump to content

Performanta Pentru Windows Vista


gaby

Recommended Posts

Desi creatorii Windows Vista si-au dat toata silinta pentru ca noul sistem de operare sa ruleze cat mai eficient, mai sunt inca multe modalitati de a spori performantele produsului Microsoft. Cateva dintre acestea ne-au fost dezvaluite de unul dintre proiectantii acestui sistem: Mark Russinovich.

Monitorizarea performantelor se poate realiza folosind Vista Resource Overview, un utilitar upgradat care genereaza grafice pentru nivelul de uzura al hard-disk-ului, retelei si memoriei. Selectarea uneia dintre aceste diagrame ofera detalii suplimentare cu privire la resursele respective si la aplicatiile care le consuma. Un alt astfel de tool este Reliability Monitor-ul care poate afisa de exemplu toate erorile pe care un program sau sistemul de operare le-a furnizat, avand incorporat si un contor pentru a tine o evidenta asupra numarului de erori furnizare de o aplicatie.

56788949ej5.jpg

O alta evaluare care nu poate fi facuta cu componentele standard ale Windows-ului este raportarea cosumului de resurse al unei aplicatii de-a lungul unei intregi sesiuni de lucru. Task Manager-ul Vista poate doar sa ne informeze ce cantitate de resurse foloseste o aplicatie la momentul respectiv. Pentru a face posibile aceste informatii este nevoie de Process Explorer Utility. Odata lansat alegeti din optiunea Select Columns taburile Process Performance si CPU Cycles. Datele pot fi ordonate pentru a identifica programele care au utilizat cele mai multe resurse.

45608058wp9.jpg

Daca analizam gradul de utilizare al memoriei RAM vom observa ca la anumite intervale de timp aceasta creste brusc fara a fi deschise noi aplicatii. Aceasta reactie a fost considerata intial un bug al sistemului, pana ce inginerii de la Microsoft au explicat ca variatiile de utilizare a memoriei sunt cauzate de optiunea SuperFetch care incearca sa anticipeze ce aplicatii vom lansa si incarca o parte din datele acestora in memoria disponibila.

Daca folositi Windows Media Player nu este nevoie sa va faceti probleme ca performantele de redare ale fisierelor vor scadea daca in acelasi timp ruleaza si alte aplicatii care consuma multe resurse. Windows Vista beneficiaza de o optiune care considera folosirea Windows Media Player prioritara fata de celelalte aplicatii.

Desi nu este specific doar sistemului de operare Windows Vista, Russinovich a explicat si cum se poate rearanja Quick Launch Bar-ul. Printre optiunile care ne sunt oferite se numara deselectarea optiunii Lock the Taskbar, aranjarea acestei bare pe mai multe randuri si crearea de randuri separate pentru fiecare aplicatie.

Pentru mai multe informatii despre cum puteti spori eficienta sistemului dumneavoastra de operare site-ul Inside Windows Vista Kernel va sta la dispozitie.

Te-ai inregistrat? Ne-ar placea sa te prezinti.

Cum pot sustine forumul?
Cumpara de la eMag folosind acest link.
--------------------
oG2BN9d.gifse1WdXd.gifQG6MtmI.gifRHYjDzD.gifG5p1wui.gif

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.