Jump to content

Google Si-A Lansat Propria Retea De Socializare


CorinA

Recommended Posts

Google si-a lansat propria retea de socializare, Google+, aceasta fiind cea mai curajoasa incercare de pana acum a companiei de a detrona Facebook, pentru a-si perpetua dominatia pe internet.

Google a incercat de mai multe ori, fara succes, sa-si contureze o prezenta solida pe piata retelelor sociale. Google+ reprezinta cea mai ambitioasa incercare a companiei in aceasta directie de la inceputul mandatului de director general al lui Larry Page, in luna aprilie. Page a introdus retelele sociale printre principalele prioritati ale Google, operatorul celui mai mare motor de cautare pe internet din lume, a carui pozitie ca principala poarta de acces catre informatia online este amenintata de popularitatea tot mai mare a serviciilor ca Facebook si Twitter.

"In trecut, si-au permis sa faca greseli cu initiativele de socializare. Nu mai au acest lux. Companiile care au succes in zona sociala a internetului vor castiga vizitatorii si accesarile, vor obtine fidelitatea utilizatorilor si, in final, banii din publicitate care sunt acum atat de importanti pentru Google", comenteaza Ray Valdes, analist la Gartner. Platforma Google+ este disponibila pentru testare, iar structura este similara cu cea a Facebook, construita in jurul fotografiilor de profil si fluxurilor de informatii despre prietenii utilizatorului si despre subiectele care il intereseaza.

Analistii considera ca va fi dificil pentru oricine sa convinga internetul sa adere la un nou serviciu de socializare online. "Va fi o batalie la deal pentru Google, din cauza efectelor de retea ale Facebook. Cu cat Facebook atrage mai multi utilizatori, cu atat mai greu va fi pentru Google sa-i fure", comenteaza un analist al Hudson Square Research, adaugand insa ca popularitatea Google pe cautari online si e-mail ar putea ajuta compania in zona retelelor sociale.

Pentru a-si diferentia serviciu de cel al Facebook, Google sustine ca propria retea de socializare are o abordare superioara fata de intimitate si de securitatea datelor utilizatorilor, chestiune care a declansat in trecut numeroase controverse pentru ambele companii. O caracteristica importanta a Google+ este organizarea prietenilor si cunostintelor in asa-numite "cercuri", utilizatorul avand optiunea sa publice poze, clipuri video si alte informatii care vor putea fi accesate doar de grupul sau grupurile desemnate de acesta.

Facebook a fost criticata pentru functiile complexe si confuze de intimitate si securitate a datelor, dar a introdus anul trecut o functie care permite utilizatorilor sa imparta prietenii in grupuri mai restranse. Google+ functioneaza incepand de marti in regim de testare, cu un numar redus de utilizatori, numai pe baza de invitatie. Google nu a anuntat cand va deschide reteaua publicului larg si a precizat ca, in prezent, serviciul nu are spatii si functii de advertising.

Specialistii de la PC World au gasit noua motive pentru care Google+ bate Facebook:

1. Integrarea cu serviciile Google

Google va construi toate functiile de socializare ale Google+ in jurul serviciilor sale existente, de la motorul de cautare si Google Documents, la video (Youtube). Deja Google+ este integrat in bara de navigare a tuturor produselor Google, ceea ce iti permite sa monitorizezi evenimentele noi din retea, dar si sa dai share la continut direct din produsul Google pe care il folosesti. Milioane de oameni folosesc aceste servicii si, cu Google+ atat de bine legat de ele, ar parea o prostie sa te duci pe alt site ca sa socializezi.

2. Management mai bun al prietenilor

Google are dreptate cand sustine ca "Cercurile", conceptul sau de imprietenire virtuala, este mai aproape de modul in care ne facem prieteni in lumea reala. Avem mai multe feluri de prieteni, interactionam si comunicam cu ei in moduri diferite. Grupurile de la Facebook iti permit sa clasifici cat de cat prietenii, dar in comparatie cu Google+, sunt greoaie.

3. Aplicatie de mobil mai buna

Daca esti utilizator de Android, transferul continutului de pe telefon in reteaua sociala este mai usoara, mai curata si mai functionala cu aplicatia de mobil Google+. Google se bazeaza pe imensa lui baza de utilizatori de Android pentru a invinge Facebook, a carui aplicatie de mobil este uneori greoaie.

4. Mai usor de gasit si postat lucruri

Functia Sparks de la Google+ este un alt lucru care face diferenta fata de Facebook. Este modul Google de a-si folosi suprematia motorului de cautare pentru a face ceva de care Facebook nu e in stare: sa dea utilizatorilor un izvor imediat de informatie relevanta, pe care sa o poata impartasi cu prietenii. Pentru ca Facebook nu are motor de cautare, utilizatorii trebuie sa iasa de pe site, pentru a gasi date de "share-uit", sau sa-i astepte pe prietenii lor sa dea share.

5. Poti sa-ti recuperezi datele personale

Facebook este recunoscut pentru prosta gestionare a datelor personale. Esti obligat sa-ti faci publice anumite date si este foarte greu sa-ti stergi permanent profilul de Facebook. Google te lasa sa-ti iei toate datele pe care le-ai stocat in Google+ si sa dispari pur si simplu. Acest lucru este posibil prin functia "Data Liberation". Cu doar cateva click-uri, poti sa-ti descarci datele din albumele Picasa, din profilul Google, din fluxul Google+, din Buzz si din contacte.

6. Marcarea mai buna a fotografiilor

Cand te uiti la fotografii in Google+, poti sa marchezi (sa pui tag) pe diverse persoane, la fel ca pe Facebook. Este insa o mare diferenta in modul in care este gestionata secretizarea tag-urilor. in Google+, cand pui tag pe o persoana, esti anuntat ca "adaugarea acestui tag va notifica persoana marcata. Vor putea sa vada fotografia si albumul din care face parte". Facebook nu se oboseste sa avertizeze oamenii ca au fost "taguiti" si sa le dea posibilitatea sa stearga tag-ul respectiv. De asemenea, Google a decis sa se abtina de la folosirea unui software de identificare faciala, pe care Facebook il foloseste pentru a a identifica automat oamenii din pozele incarcate de utilizatori.

7. Functii puternice de chat in grup

Google+ bate Facebook si la chat. Formarea de grupuri ad-hoc de videochat este simpla, prin functia Hangout. Formarea de astfel de grupuri pare naturala si distractiva intr-o retea de socializare. Aplicatia pentru Android ofera posibilitatea utilizatorilor sa formeze grupuri de chat cu text. Facebook nu ofera aceste functii.

8. Share de continut mai sigur

Aparatorii intimitatii cer demult retelelor sociale sa permita utilizatorilor sa seteze nivele de secretizare fiecarui lucru pe care il incarca in retea, in loc sa foloseasca o setare generala de secretizare pentru tot content-ul la un loc. Google se pare ca a dat ascultare acestor cerinte, pentru ca a introdus acest lucru in Google+. De exemplu, daca dai share la un articol sau daca incarci o fotografie, Google+ iti da posibilitatea sa alegi care cercuri de prieteni vor avea acces la acea informatie.

9. Google iti pastreaza mai bine datele personale

Succesul unei retele sociale se bazeaza in mare parte pe administrarea responsabila a informatiilor personale ale utilizatorilor. Facebook este o companie tanara, care se misca rapid. A dovedit insa ca are lipsuri in ce priveste respectul pentru datele personale ale utilizatorilor sai. Google este o companie mult mai matura, pe care lumea o percepe mai demna de incredere decat Facebook. Google si-a respectat sloganul sau "Nu fi rau" (Don't Be Evil).

  • Upvote 2

4Qn7oKL.gif cjZhNAh.gifsykL3n4.gif

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.